Odškodnine za stranske učinke ali smrt po cepljenju: za koga, kolikšne, kdaj?

Koronavirus 19. Nov 202113:03 > 13:42 7 komentarjev
Cepljenje proti HPV
Profimedia

Vlada predlaga uvedbo denarnih odškodnin za tiste, ki bi po prejemu cepiva oziroma zdravila proti covid-19 utrpeli "resno in trajno zmanjšanje življenjskih funkcij". Predlog predvideva 60 tisoč evrov odškodnine za posameznika s težjimi posledicami. V primeru smrti, ki bi bila posledica cepljenja ali zdravljenja, bi partnerju oziroma staršem, če gre za otroka, pripadalo 10 tisoč, otrokom pa 20 tisoč evrov odškodnine.

Vlada v predlogu novega, že desetega paketa protikoronskih ukrepov, med drugim uvaja povračilo škode tistim s trajnimi in težkimi posledicami po cepljenju proti covidu-19 ali aplikaciji zdravila za zdravljenje covid-19.

“Cepljenje je, kot veste, dokazano najbolj varen ukrep v boju proti koronavirusu. Enako kot pri zdravilih tudi pri cepivih redko prihaja do resnih neželnih učinkov. Vendar pa koristi cepljenja pretehtajo tveganja,” je ob napovedi uvedbe odškodnin dejal zdravstveni minister Janez Poklukar.

Poudaril je, da odškodnine ne veljajo za primere, ko bi posameznik trpel za posledicami strokovnih nepravilnosti pri opravljanju cepljenja ali zdravljenja niti za primere, ko so te posledica neustrezne kakovosti.

Te odškodnine veljajo za primere, ko zaradi cepljenja ali zdravljenja nastanejo – sicer redke – trajne in hude zdravstvene posledice, je dejal Poklukar in dodal, da imajo podobno ureditev tudi nekatere druge evropske države.

Janez Poklukar
Borut Živulović/BOBO

Do 60 tisoč evrov odškodnine

Pri ureditvi ukrepa se vlada naslanja na zakon o nalezljivih boleznih, ki že ureja odškodnine za obvezna cepljenja.

Predlog višine odškodnin je:

  • 60 tisoč evrov za vse, ki bi po cepljenju utrpeli “resno in trajno zmanjšanje življenjskih funkcij” ter posledično “vrsto in stopnjo okvare, ki je enaka ali višja od 80 odstotkov v skladu s predpisom, ki določa vrsto in stopnjo telesne okvare”.
  • 10 tisoč evrov za zakonskega ali zunajzakonskega partnerja osebe, ki je umrla po cepljenju, oziroma starše otroka, ki je umrl po cepljenju.
  • 20 tisoč evrov za otroka oziroma vzdrževanega člana osebe, ki je umrla po cepljenju.

Zneski bi se enkrat letno uskladili z inflacijo.

Kako bi potekalo?

Na naše vprašanje, ali bodo lahko za odškodnino zaprosili tudi tisti, ki so bili že cepljeni ali so prejeli zdravilo in sumijo, da imajo zaradi tega trajne posledice, je minister Poklukar danes dejal, da bo zakon veljal tudi za nazaj. Na vprašanje, kakšen bo časovni okvir za vlaganje zahtevkov, pa je dejal, da bo ta večletni. Po naših informacijah bo imel upravičenec šest let po dnevu cepljenja ali prejema zdravila čas, da poda vlogo na ministrstvo za zdravje.

Poleg osebnih podatkov bo moral ministrstvu predati dokumentacijo o domnevnih posledicah zdravljenja oziroma cepljenja ter o njihovem zdravljenju.

O predlogu bo nato razpravljala Komisija za ugotavljanje vzročne zveze med cepljenjem in nastalo škodo pri ministrstvu za zdravje, ki bo lahko za razjasnitev okoliščin vpogledala tudi v zdravstveno dokumentacijo vlagatelja.

Če bo ugotovila vzročno zvezo, bo za mnenje zaprosila še invalidsko komisijo Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz), ki bo odgovarjala na vprašanje, ali gre pri posledicah za posameznika za resno in trajno zmanjšanje življenjskih funkcij (tega koraka seveda ne bo v primeru smrti po cepljenju oziroma zdravljenju).

Obe komisiji bosta morali odločiti v treh mesecih po prejemu vloge. Nato bo minister za zdravje v 30 dneh odločil o izplačilu odškodnine. Te bodo strošek proračuna.

Odškodnine predlagala tudi strokovna skupina

Da bodo uvedli odškodnine, je Poklukar napovedal že septembra, po smrti 20-letnice po cepljenju z Janssenom. “V okviru vlade iščemo rešitev, kako tudi na tem področju zadeve optimalno urediti,” je takrat dejal medijem.

Medtem ko so v Sloveniji uzakonjene odškodnine za cepljene z obveznimi cepivi, za neobvezna teh do zdaj namreč ni bilo. Nam je pa tudi vodja strokovne skupine za covid-19 Bojana Beović dejala, da so že spomladi predlagali njihovo uvedbo, saj ima cepljenje proti koronavirusu velik družbeni pomen.

Nedavno je uvedbo odškodnin predlagala tudi opozicijska SD. Njihov poslanec Dejan Židan je na Twitterju zapisal, da tak predlog podpira: “Tudi to je eden od potrebnih korakov za boljši odziv na cepljenje. Sedaj pa naj vladajoči upoštevajo še ostale koristne predloge.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje