Odslej pri nas na voljo novo zdravilo za zniževanje holesterola LDL

Slovenija 17. Feb 202210:04
holesterol
PROFIMEDIA

V Sloveniji je na voljo novo zdravilo za zdravljenje odraslih, ki imajo zvišane vrednosti holesterola LDL v krvi kljub zdravljenju z drugimi zdravili za zniževanje ravni lipidov. Gre za edino odobreno zdravilo v Evropi, ki z uporabo enega od naravnih procesov v telesu znižuje vrednost holesterola LDL.

Zdravilo je pred dobrim letom odobrila Evropska agencija za zdravila. Deluje selektivno na jetra in povečuje njihovo učinkovitost pri odstranjevanju holesterola LDL iz krvnega obtoka. Za bolnike z aterosklerozo pa je pomembna informacija tudi način odmerjanja, saj se po dveh začetnih odmerkih v razmaku treh mesecev v nadaljevanju zdravilo odmerja le dvakrat na leto, so sporočili iz Novartisa.

Kot so poudarili, so srčno-žilne bolezni glavni vzrok obolevnosti in smrtnosti v Evropi in svetu. Vsako leto vzamejo približno 18 milijonov življenj po svetu, strokovnjaki pa predvidevajo, da se bo ta številka do leta 2030 povečala na skoraj 24 milijonov. V Sloveniji so srčno-žilne bolezni razlog za skoraj 40 odstotkov vseh smrti.

Dodali so, da je glavni vzrok srčnega infarkta, možganske kapi in posledično smrti vrsta srčno-žilne bolezni, imenovana aterosklerotična srčno-žilna bolezen ali ateroskleroza. Ključni vzročni dejavnik ateroskleroze je povišan holesterol LDL ali t. i. slabi holesterol.

Vendar pa po navedbah Novartisa učinkovito in dolgotrajno znižanje vrednosti LDL ostaja izziv, saj kar 80 odstotkov bolnikov ne dosega ciljnih vrednosti LDL s trenutnim standardom zdravljenja, torej z zdravili iz skupine statinov. Zdravilo inklisiran pomeni pomemben korak naprej na tem področju, saj spreminja način zdravljenja povišanega holesterola LDL, so še navedli.