Odstopil glavni inšpektor za delo

Slovenija 10. Avg 202216:04 > 22:26 4 komentarji
izjava dan juvan
Egon Parteli/N1

Odstopil je glavni inšpektor za delo Jadranko Grlić, kot razlog navaja različne poglede vodstva ministrstva in vodstva inšpektorata na pristojnosti ter način dela inšpektorata. Pristojni minister Luka Mesec je Grlićev odstop sprejel.

Odstopil je glavni inšpektor za delo Jadranko Grlić. Kot so sporočili iz inšpektorata, je Grlić nepreklicno odstopil “predvsem zaradi očitno različnih pogledov vodstva ministrstva in vodstva inšpektorata ter njega osebno na pristojnosti in način dela Inšpektorata Republike Slovenije za delo”. Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec je Grlićev odstop sprejel, v najkrajšem možnem času pa bodo poiskali v. d. glavnega inšpektorja in objavili razpis za novega glavnega inšpektorja.

Minister Mesec je v oddaji 24UR ZVEČER med drugim spregovoril o indicih, ki nakazujejo na morebitno povezavo med inšpektoratom in ljubljansko avtopralnico, kjer naj bi, kot je razkrila TV Slovenija, izkoriščali indijske delavce. Po ministrovih navedbah mu je Grlić potrdil, da v omenjeni avtopralnici avtomobile od 2014 pere tudi inšpektorat za delo. Mesec je napovedal preiskavo domnevnih povezav med avtopralnico in inšpektoratom.

Na delo inšpektorata se je ob nedavnih razkritjih izkoriščanja delavcev v nekaterih podjetjih že pred tem Mesec kritično odzval. Med drugim je dejal, da bi inšpektorat moral spremeniti način dela, vzpostaviti mešane inšpekcije in sistem rednega nadzora. “Problem je, da take zgodbe vedno zaznajo nevladne organizacije in preiskovalni novinarji. Inšpekcija bi morala biti tista, ki zazna take zgodbe,” je rekel. “Imeli smo dva taka primera. V obeh smo skozi pogovor z inšpekcijo želeli videti, kašna je njihova metoda dela in kako oni razumejo problem. Jaz sem prišel do zaključka, da ga ne razumejo,” je bil kritičen. Dodal je še, da ne izključuje možnosti menjav na vrhu inšpekcije.

Letno prejmejo 7.000 prijav, vsak inšpektor opravi okoli 150 nadzorov na leto

Po nedavnih razkritjih o izkoriščanju delavcev je bilo slišati kritike na račun inšpektorata za delo. Včeraj so bila razkrita pričevanja o izkoriščanju tujih delavcev v znani ljubljanski avtopralnici, junija pa so pretresle informacij o delovnih, bivanjskih in higienskih pogojih v podjetjih Marinblu in Selea.

Na očitke inšpektorat odgovarja, da letno prejmejo okoli 7.000 prijav, kar je glede na število delovnih dni skoraj 30 prijav na dan. Na inšpektoratu imajo 53 inšpektorjev, ki opravljajo nadzore na področju delovnih razmer, in 32 inšpektorjev, ki nadzorujejo varnost in zdravje pri delu. Lani so inšpektorji opravili 38.624 pregledov, število je naraslo predvsem na račun preverjanja spoštovanja ukrepov za zajezitev koronavirusa. Ugotovili so 18.343 kršitev in izrekli za 3.546.856,72 evra glob.

Vsak inšpektor v povprečju na leto opravi okoli 150 nadzorov, izda 135 ukrepov ter spiše toliko upravnih ureditvenih in prepovednih odločb, prekrškovnih odločb z izrekom globe ali opomina, plačilnih nalogov, naznanil sumov storitve kaznivega dejanja oziroma kazenskih ovadb, opozoril kršiteljem, naročil. Poleg tega pa imajo inšpektorji dvakrat na teden tudi uradne ure in nudijo strokovno pomoč delavcem in delodajalcem – pisno in po telefonu, so zapisali na inšpektoratu.

Poudarili so, da nadzorov praviloma ne napovedujejo. “Če bi se praviloma napovedovali, ne bi mogli ugotoviti toliko kršitev in posledično izdati toliko ukrepov ter izreči toliko glob. Poleg tega delodajalci večine kršitev, ki se dogajajo v daljšem obdobju, ne morejo skriti,” so zapisali na inšpektoratu. Izjema so kršitve na področju delovnega časa, kjer pa vrsto let opozarjajo na pomanjkljivosti zakona o evidencah na področju dela in socialne varnosti.

Ob tem so na inšpektoratu še dodali, da se povezujejo tudi z drugimi pristojnimi organi, s katerimi tudi opravljajo skupne nadzore pri delodajalcih. Informacije, ki kažejo na sum na trgovino z ljudmi, pa se isti dan posredujejo policiji.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje