Odvetnik: Tožba zoper veleposlanico Benedejčič in zunanje ministrstvo bo vložena

Slovenija 21. Sep 202320:52 7 komentarjev
Minca Benedejčič
Žiga Živulović Jr./BOBO

Zaposleni na slovenskem veleposlaništvu v Prištini niso zadovoljni z odzivom zunanjega ministrstva na pritožbo, da veleposlanica Minca Benedejčič nad njimi izvaja mobing in krši zakonodajo. Tožba zoper veleposlanico in ministrstvo bo vložena, pravi pravni zastopnik zaposlenih Nazmi Mustafi.

Zaposleni na slovenskem veleposlaništvu v Prištini bodo vložili tožbo zoper veleposlanico v Prištini Minco Benedejčič in zoper ministrstvo za zunanje in evropske zadeve (MZEZ), je za N1 povedal odvetnik zaposlenih Nazmi Mustafi. Tožbo bo spisal takoj, ko se bo iz tujine vrnil na Kosovo.

Kot je poudaril Mustafi, ministrstvo pritožbe oziroma opozorila “o nečloveškem obnašanju” veleposlanice Benedejčič, ki ga je poslal v imenu peterice lokalno zaposlenih uslužbencev na veleposlaništvu v Prištini, ni vzelo resno in proti veleposlanici ni ukrepalo tako, kot bi moralo. Dodal je, da je bilo iz navedb ministrstva, ki so bile objavljene v medijih, mogoče celo razbrati, da želi MZEZ “nečloveško ravnanje veleposlanice prikriti”.

Kot smo pred dobrim tednom razkrili na N1, so zaposleni na veleposlaništvu v Prištini v dopisu, ki ga je njihov pravni zastopnik poslal tudi ministrici Tanji Fajon, vodji ministričinega kabineta Alešu Balutu in generalni sekretarki ministrstva Renati Cvelbar Bek, veleposlanico Benedejčič obtožili, da nad njimi že več kot leto dni izvaja mobing. Očitali so ji, da jih nenehno ponižuje in zastrašuje, o čemer da so že večkrat obvestili pristojne na ministrstvu za zunanje in evropske zadeve.

Zaposleni so prek svojega pravnega zastopnika vodstvo zunanjega ministrstva pozvali, da proti veleposlanici Benedejčič sprejme ustrezne ukrepe, da bo prenehala s “psihofizičnim nasiljem” nad njimi. Če do tega ne bo prišlo, pa bodo, kot so napovedali, pravico iskali na sodišču. Po njihovih navedbah naj bi namreč veleposlanica storila kaznivo dejanje nasilja in kazniva dejanja s področja delovnih razmerij ter jim povzročila materialno in nematerialno škodo. “Delavci pod vodstvom veleposlanice Mince Benedejčič ne morejo več delati. Če bo ostala na sedanjem položaju, bodo takoj po 15. septembru vsi vložili tožbo proti njej in proti MZEZ,” lahko preberemo v dopisu, ki ga je odvetnik konec avgusta poslal na zunanje ministrstvo.

Slovensko veleposlaništvo v Prištini
Vir: slovensko veleposlaništvo v Prištini

Po prejemu pritožbe se je komisija MZEZ, ki sta jo poleg generalne sekretarke Renate Cvelbar Bek sestavljala še dva člana, odpravila na veleposlaništvo v Prištini. Po njihovi vrnitvi je ministrica Fajon za RTV Slovenija dejala, da večjih nepravilnosti niso ugotovili. Ob tem je dodala, da so bile napake storjene zlasti v odnosu z zaposlenimi, zato je veleposlanico pozvala, naj izboljša medsebojne odnose.

Veleposlanica Benedejčič pa je odvetniku Nazmiju Mustafiju ta teden poslala dopis, v katerem ga je obvestila, da na veleposlaništvu že izvajajo oziroma pripravljajo nekatere “prve praktične ukrepe”: namestili so dodatno klimatsko napravo, v načrtu je dodatni termostat za ogrevanje, uporaba kuhinje … Zaposleni so namreč v pritožbi med drugim zapisali, da jim veleposlanica Benedejčič pozimi ni dovolila gretja, tako da so morali delati v plaščih, poleti pa ne uporabe klime, čeprav je bilo več kot 40 stopinj Celzija. Izpostavili so tudi, da v nasprotju z dolgoletno prakso ne smejo več jesti malice v zgornjem nadstropju veleposlaništva, saj da bi po besedah Mince Benedejčič lahko tam prek dimnika poslušali njene telefonske pogovore, pa da jim veleposlanica ne dovoli pogreti kosila v čajni kuhinji …

Mustafi nam je po današnjem pogovoru z zaposlenimi, ki jih zastopa, dejal, da nekatere navedbe veleposlanice o izvajanju “praktičnih ukrepov” na veleposlaništvu ne držijo. Predvsem pa v dopisu Mince Benedejčič pogreša zagotovila, da bo spremenila svoje obnašanje do zaposlenih. “Delavci se niso pritoževali zaradi predmetov na ambasadi, temveč zaradi psihofizičnega nasilja nad njimi,” je poudaril odvetnik. Izpostavil je še, da bi morala veleposlanica Benedejčič, če kateri od zaposlenih morda ni izpolnjeval delovnih obveznosti, zoper njega sprožiti v zakonodaji določene postopke, ne pa da je “v paketu maltretirala vso peterico” lokalnih uslužbencev na veleposlaništvu.

Kot nam je dejal Mustafi, zaposleni na ambasadi v Prištini s tem, kar je v dopisu zapisala Benedejčič, niso zadovoljni in vztrajajo, da veleposlanica odide. “Z njo ne morejo več delati. Sedaj se tudi bojijo, da se jim bo zaradi njihove pritožbe maščevala,” je poudaril odvetnik. In dodal, da so zaposleni v ravnanju komisije MZEZ, ki je prišla na veleposlaništvo v Prištini, prepoznali zgolj željo, da bi zaščitila veleposlanico, ne pa da bi ugotovila resnično stanje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje