Odziv Janše na odstop ministra: Največji prispevek k skrajševanju čakalnih vrst

Slovenija 07. Jul 202316:07 19 komentarjev
Janez Janša
Borut Živulović/BOBO

Prvak SDS Janez Janša se je na odstop ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana odzval z zapisom na Twitterju, da je to dejanje doslej največji prispevek te vlade k skrajševanju čakalnih vrst. Vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec pa je odstop Bešiča Loredana pospremila z besedami, da je odstopil obraz in ne odločevalec. Poslanka NSi Vida Čadonič Špelič premierju Robert Golobu svetuje, da se mora vprašati, ali še uživa podporo ljudi, saj da je odstopil njegov paradni konj.

Na odstopu ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana se je že odzval predsednik največje opozicijske stranke SDS Janez Janša. Na družbenem omrežju Twitter je zapisal, da je to največji prispevek te vlade k skrajševanju čakalnih vrst in čestital svoji poslanski skupini, ki je konec junija napovedala interpelacijo ministra za zdravje.

V napovedani interpelaciji so mu očitali odgovornost za slabšanje razmer v slovenskem zdravstvu in številne prelomljene obljube o reševanju zdravstvene krize. V SDS so želeli z interpelacijo pospešiti razpravo o realnosti koalicijskih obljub in sposobnosti aktualne vlade za reševanje najbolj perečih problemov v državi.

Jelka Godec: Odstopil je obraz, ne pa tudi odločevalec

Vodja poslanske skupine SDS in prvopodpisana pod vloženo interpelacijo Jelka Godec je odhod Bešiča Loredana za N1 komentirala z besedami, da je odstopil obraz ne pa tudi odločevalec, saj je premier Golob po odstopu dejal, da bodo v koaliciji nadaljevali zdravstveno reformo, kot so si zadali po planu.

Po njeni oceni je bil odstop pričakovan, saj je bilo tudi med koalicijskimi poslanci slišati, da podpora ministru pada, da ni bilo dovolj narejeno in da se čas izgublja.

Godec meni, da je bil eden od povodov za odstop Bešiča Loredana interventni zakon za zagotovitev stabilnosti zdravstvenega sistema. “Nenehno smo opozarjali, da je ta zakon napačen pristop k zdravstveni reformi in prinaša poslabšanje stanja v zdravstvenem sistemu, kar se danes tudi kaže,” je prepričana. Dodala je, da si pacienti želijo boljši sistem v zdravstvu, ki ga pa ta minister in tudi vlada ne omogočata.

NSi: Minister Loredan je na začetku kar veliko obetal

Poslanka NSi Vida Čadonič Špelič je v odzivu na odstop ministra za zdravje za N1 dejala, da jih odstop ni presenetil.

“Minister Bešič Loredan je na začetku kar veliko obetal in mislili smo, da mu bo kaj uspelo. Tudi mi smo nekatere njegove ideje podpirali,” je povedala.

Po njenih besedah so se težave začele, ko se je kot koordinator v zdravstveno reformo vključil predsednik vlade Robert Golob.

“Dejansko na koncu nismo več vedeli, kdo je minister za zdravje, in odstop je bilo edino dejanje, ki ga je lahko Bešič Loredan naredil,” je izpostavila.

Čadonič Špelič je prepričana, da je srž težave v premierju, ki bi se po njenem mnenju moral vprašati, ali še uživa podporo ljudi.

“Odstopil je njegov paradni konj, podpredsednik vlade in človek, na katerega je Golob veliko stavil. Premier je večkrat dejal, da je zdravstvena reforma njihova največja skrb in da jo bodo izpeljali oziroma da ji namenjajo največ pozornosti. Vse se je sesulo kot hišica iz kart. Od reforme ni ostalo nič razen razočarani pacienti in njihova neuresničena pričakovanja ter neizpolnjene obljube te vlade,” je še dejala Čadonič Špelič.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje