Odziv strokovne skupine na očitke o favoriziranju: Koruptivnost iščite drugje

Slovenija 28. Mar 202315:04 3 komentarji
magnetna resonanca
PROFIMEDIA

Potem ko je ministrstvo za zdravje zaradi domnevnega favoriziranja enega od dobaviteljev medicinske opreme ustavilo skoraj 40-milijonski nakup naprav za magnetno resonanco, so se oglasili v strokovni skupini za pripravo tehničnih specifikacij in poudarili, da je "koruptivnost verjetno treba iskati nekje drugje".

Strokovna skupina za pripravo tehničnih specifikacij, ki je bila ustanovljena na poziv ministrstva za zdravje, zavrača očitke o koruptivnosti pri izvedbi javnega naročila za nakup naprav za magnetnoresonančno slikanje (MR).

Poudarjajo, da je predlog za nabavo pripravil svetovalec z onkološkega inštituta, ki ga je prav tako najelo ministrstvo. “Skupina za pripravo tehničnih specifikacij za javno naročilo za nabavo aparatov za MR je tehnične specifikacije pripravila na osnovi analize potreb slovenskih bolnikov, in ne na osnovi želja kateregakoli od ponudnikov,” je v izjavi za medije v imenu strokovne skupine zapisal radiolog Dimitrij Kuhelj.

Skupino, ki je bila sestavljena na poziv ministrstva za zdravje, sestavljajo predstavniki 13 bolnišnic, ki so priznani strokovnjaki. “Nabava bi omogočila, da se v vseh regijah Slovenije nadomesti in dopolni neustrezne in zastarele aparate MR,” je pojasnil.

Na osnovi prejete dokumentacije je strokovna skupina po številnih sestankih in posvetovanjih skupno pripravila priporočila za tehnično specifikacijo, za katera so ocenili, da bodo zagotovila ustrezno MR tehnologijo. “Glede na različne aparate MR in potrebe posameznih bolnišnic smo predlagali, da ministrstvo izvede javno naročilo v več sklopih,” je zapisal.

Po preučitvi vse dokumentacije o dobavljivih aparatih MR je strokovna skupina ugotovila, da najmanj dva ponudnika izpolnjujeta razpisne pogoje. “V konkretnem primeru do objave javnega naročila in začetka formalnega dela postopka še ni prišlo, zato medijske navedbe o prekinitvi postopka v tej fazi niso razumljive,” je zapisal.

Prav tako ne držijo navedbe, da so pripombe na tehnične zahteve poslali le nekateri ponudniki, ampak so na informativno povpraševanje ministrstva pripombe poslali prav vsi ponudniki, zatrjuje. “Že to dejstvo kaže, da priporočila za pripravo tehničnih specifikacij niso bila predlagana za favoriziranje enega ponudnika, kot se želi iz nam neznanih razlogov prikazati,” je zapisal. Na vse pripombe, ki so jih poslali potencialni ponudniki je strokovna skupina odgovorila s strokovno razlago in utemeljitvijo, je dodal.

Pričakovali so, da bodo strokovna stališča slovenske radiološke stroke upoštevana, saj jih je k sodelovanju pozvalo samo ministrstvo. “Po naših pisnih odgovorih in pojasnilih s strokovnimi utemeljitvami na pripombe posameznih ponudnikov aparatov MR, nas ministrstvo več kot mesec dni ni kontaktiralo,” je pojasnil Kuhelj.

Ministrstvo je po njegovih besedah najelo svetovalca z onkološkega inštituta, ki ni strokovnjak za področje MR tehnologije. Slednji je njihova priporočila za tehnično specifikacijo spremenil v končno tehnično specifikacijo, ki jim je bila poslana v pregled in potrditev.

“Ugotovili smo, da je najeti ‘strokovnjak’ ministrstva le delno upošteval naša priporočila, tehnične specifikacije pa v nekaterih točkah neustrezno spremenil v korist enega ponudnika. Na sestanku je strokovna komisija obravnavala predlog tehničnih specifikacij, ki jih je posredoval strokovnjak ministrstva in jih ocenila kot neustrezne za kakovostno strokovno obravnavo bolnikov ter se s tem predlogom ni strinjala,” je zatrdil.

“Popolnoma in v celoti zavračamo očitke suma prirejanja predloga tehničnih zahtev enem ponudniku. Koruptivnost je verjetno treba iskati nekje drugje, zagotovo ne pri strokovni skupini, ki je za ministrstvo pripravila predlog tehničnih specifikacij za javno naročilo,” je še zapisal Kuhelj.

Ministrstvo za zdravje je namreč ustavilo skoraj 40-milijonski nakup aparatur MR zaradi domnevnega favoriziranja enega od dobaviteljev medicinske opreme pri pripravi javnega naročila, zato je urad za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu postopke priprave in izvedbe javnega naročila ustavil ter podal prijavo na Komisijo za preprečevanje korupcije in Nacionalni preiskovalni urad.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje