Poslanci Svobode: Stojimo za premierjem, napovedani odstop Bobnar zelo zgovoren

Slovenija 07. Dec 202214:23 > 17:10 10 komentarjev
Golob Bobnar
Foto: Borut Živulović/Bobo

"Poslanska skupina enotno in soglasno stoji za odločitvami predsednika vlade," je v odzivu na napovedan odstop notranje ministrice Tatjane Bobnar dejal vodja poslancev Svobode Borut Sajovic. V Levici pa pravijo, da "resno obžalujejo", da se predsedniku vlade in ministrici ni uspelo dogovoriti in najti skupne rešitve. V drugi koalicijski partnerici SD pa podrobnosti o odstopu ne poznajo in zato ostajajo pri stališču, ki so ga podali v torek.

Ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar je premierja Roberta Goloba v današnjem pismu seznanila z okoliščinami in s pritiski politike na policijo, na koncu pisma pa ga je obvestila, da bo po prihodu iz Bruslja, kjer je na službeni poti, podala odstopno izjavo. Premier Golob je v kasnejšem sporočilu za javnost sporočil, da bo zaradi izgube zaupanja odstop ministrice sprejel.

Vodja poslanske skupine Svoboda Borut Sajovic je za N1 v odzivu dejal, da se je poslanska skupina danes sestala s predsednikom vlade in skupaj opravila konstruktiven pogovor. “Poslanska skupina enotno in soglasno stoji za odločitvami predsednika vlade,” je dejal. Napoved ministrice, da bo ponudila odstop, je po njegovih besedah “zelo zgovorna”.

Vodja poslanske skupine Levica Matej Tašner Vatovec pa je v izjavi za medije poudaril, da v Levici dosedanje delo ministrice za notranje zadeve ocenjujejo kot pozitivno in strokovno. Zato “resno obžalujejo”, da se predsednik vlade in ministrica nista uspela dogovoriti in najti skupne rešitve, za zagato, ki se je zgodila v zadnjih dneh. Pozitiven znak pri delu ministrice je po oceni Vatovca predstavljajo tudi takojšnja priprava na odstranitev vseh tehničnih ovir na meji s Hrvaško.

A odnosov znotraj koalicije po njegovi oceni ministričin odstop ne bo spremenil, saj ministrica prihaja iz kvote Gibanja Svoboda, je poudaril. Meni pa, da gre predvsem za neko nesoglasje, ki se je zgradilo med premierjem in notranjo ministrico.

Poročila o vmešavanju politike v delo policije, ki ga je od Bobnarjeve in v. d. generalnega direktorja policije Boštjana Lindava zahteval premier, sam ni videl. Pričakuje pa ga čimprej, “da bomo videli tudi argumente nasprotne strani”.

Stališče Levice je, da politika ne bi smela imeti pristojnosti, da bi usmerjala in se vmešavala v delo policije in na tem bodo vztrajali, je dejal. “Upamo, da ne bodo poročila, ki so bila sedaj pripravljena, pokazala nasprotno,” je dejal.

Matej Vatovec
Saša Despot/BOBO

V poslanski skupini koalicijske SD pa podrobnosti o odstopu ne poznajo in zato ostajajo pri stališču, ki so ga podali v torek. Takrat so ministrico Bobnar ocenili kot “izjemno podkovano, neomajno in pošteno”, njeno delovanje pa kot dobro in ustrezno.

“Pri vršenju dolžnosti ministrice za notranje zadeve so njene vrednote legitimnost in korektnost, kar je pogoj za družbeno koristno delovanje resorja. Njeno vodilo pa zakoni in ustava, kar zagotavlja ohranjanje zaupanja pri državljankah in državljanih, ki je ključno za uresničevanje poslanstva njenega ministrstva in vseh organov v sestavi,” so navedli v odzivu za STA.

V koalicijskih strankah Levici in SD so v zadnjih dneh poudarjali, da ministrica Bobnar dela dobro. “Tatjana Bobnar se mi zdi strokovna, njeno delo pa ocenjujem kot pozitivno,” je včeraj poudaril koordinator Levice Luka Mesec. Hkrati pa je bilo v omenjenih strankah mogoče slišati, da je odločitev, ali bo prišlo do zamenjave ministrice iz kvote Gibanja Svoboda, v rokah premierja in se koalicijski partnerji v to ne bodo vmešavali. Po teh navedbah naj torej odhod Bobnar ne bi zamajal trdnosti vladajoče koalicije, bi jo pa morda lahko, če bi premier za novega notranjega ministra imenoval osebo, ki se ne bi odločno zavzemala za demokratične standarde in za pravno državo. V javnosti so se namreč pojavila ugibanja, ali bi utegnil Bobnar naslediti sedanji državni sekretar na obrambnem ministrstvu Damir Črnčec, kar pa v Golobovih krogih odločno zanikajo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje