Premier Golob se strinja z odhodom ministrice Bobnar

Slovenija 07. Dec 202216:48 > 20:37 13 komentarjev
Robert Golob
PROFIMEDIA

Iz kabineta predsednika vlade Roberta Goloba so sporočili, da bo premier zaradi izgube zaupanja napovedani odstop ministrice za notranje zadeve Tatjane Bobnar sprejel.

Kot smo poročali, je ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar predsedniku vlade Robertu Golobu napisala, da bo po vrnitvi iz Bruslja, kjer je na službeni poti, podala odstopno izjavo.

Iz kabineta predsednika vlade so popoldne sporočili, da bo premier zaradi izgube zaupanja napovedani odstop ministrice sprejel.

Dodali so še, da pojasnila v. d. generalnega direktorja policije Boštjana Lindava, ki jih je danes prejel premier, ne potrjujejo izjav ministrice za notranje zadeve Bobnar glede politizacije policije. “Iz poročila ne izhaja, da bi v mandatu te vlade kdorkoli od političnih funkcionarjev izvajal politični pritisk na policijo, želel pridobiti informacije o delu policije ali vplivati na konkretne postopke. V interesu celovite obveščenosti pričakujemo, da bo policija omogočila, da bo poročilo čim prej dostopno javnosti,” so še sporočili iz kabineta predsednika vlade.

Kaj je v pismu, v katerem je premierja Goloba obvestila o odstopu, zapisala odhajajoča ministrica, lahko preberete TUKAJ.

Namigi o nesoglasjih med predsednikom vlade in notranjo ministrico so krožili že nekaj tednov, da ti držijo, pa se je nazorno pokazalo konec prejšnjega tedna. Premier Golob je namreč preprečil, da bi bil izbranec notranje ministrice Boštjan Lindav imenovan za generalnega direktorja policije s polnim mandatom, temveč mu je vlada na četrtkovi seji zgolj podaljšala vedejevstvo za pol leta. Ministrica Bobnar se je na to odzvala z očitki, da se skuša politika vmešavati v delo policije, da pa tega tudi za ceno funkcije ne bo dopustila.

Nesoglasja naj bi Bobnar in Golob zgladila na ponedeljkovem pogovoru, a sta pri vprašanju, ali se sedanja vladajoča garnitura vpleta v delo policije, ostala vsak na svojem bregu. Golob se je za pojasnilo o konkretnih pritiskih na policijo nato obrnil neposredno na Lindava, danes pa so mu z ministrstva za notranje zadeve poslali dve poročili: ministrice in prvega moža policije.

Ključni dogodki, ki so pripeljali do prvega odstopa v vladi Roberta Goloba

Tatjana Bobnar zapušča položaj ministrice za notranje zadeve

Poslanci Svobode: Stojimo za premierjem, napovedani odstop Bobnar zelo zgovoren

Ministrica Bobnar bo premierju poslala dve poročili: Lindavovo in svoje

Mesec: Tatjana Bobnar dela strokovno, a njena menjava ne bi zamajala koalicije

Premier Golob izzval šefa policije, usoda ministrice Bobnar negotova

Notranje ministrstvo o noveli: Imenovanje v policiji bo neodvisno od politike

Bobnar: Politika se mora končati pred vrati generalnega direktorja policije

Premierjeva nezaupnica notranji ministrici, ker ta ne “očisti” policije

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje