Zastrupitve in prebavne težave v Žalcu: komunalo toži več kot 300 krajanov

Slovenija 28. Okt 202210:24 > 10:41 0 komentarjev
onesnažena voda žalec
Denis Sadiković/N1

Več kot 300 krajanov krajevne skupnosti Šempeter v Spodnji Savinjski dolini se je odločilo za vložitev tožbe zoper žalsko komunalo zaradi hudih prebavnih težav, ki so jih imeli zaradi onesnažene vode v začetku tega meseca. Krajan Miran Obrez je danes povedal, da bodo podpise podpore tožbi zbirali še do 8. novembra.

Miran Obrez je dejal tudi, da žalski komunali očitajo ogrožanje zdravja iz malomarnosti, saj vode nekaj dni niso preverjali in je klorirali. Na sredinem sestanku s pristojnimi so si krajani želeli izvedeti, kako so bakterije in norovirus prišli v pitno vodo, a odgovorov niso dobili. Nihče izmed pristojnih jim ni znal povedati, kdaj in kako se je vse začelo.

Krajani so razlagali, da so se primeri prebavnih težav pojavljali že precej pred 3. oktobrom, kot so to navedli v žalski komunali. Prve bolnike naj bi namreč zabeležili že 28. septembra, ko so zboleli člani šempetrskega odbojkarskega kluba.

Direktor žalske komunale Janez Primožič je dejal, da je svet Javnega komunalnega podjetja Žalec že potrdil, da bo vrednost položnice za oktober za prizadete krajane nič evrov. Onesnaženje pitne vode s fekalijami se je zgodilo v preboldskem raztežilniku Likovič s sistemom za pripravo vode. Zgodila se je namreč tehnična napaka glede kloriranja vode. To napako so ugotovili v začetku tega meseca, ko je že nekaj oseb zaradi prebavnih motenj pomoč poiskalo v celjski bolnišnici. Skupno pa je na celjsko urgenco prišlo 99 ljudi.

Soustanovitelji žalske komunale so Primožiču naročili boljše obveščanje uporabnikov pitne vode v Spodnji Savinjski dolini, dnevno kontrolo pitne vode, pripraviti mora tudi varnostni načrt ter izboljšati postopke predpriprave pitne vode. Primožič pa se je zavezal, da bo do konca leta izvedel spremembo organizacije poslovanja podjetja.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!