Ogrožene prebivalce na Kamniškem bo sirena opozarjala na premikanje plazu

Slovenija 28. Okt 202315:42 0 komentarjev
Posredovanje med oktoberskimi poplavami v Kamniku
Posredovanje med oktobrskimi poplavami v Kamniku (Foto: Občina Kamnik)

Na plazu Blate, ki v vaseh Klemenčevo in Bistričica na Kamniškem ogroža okoli 60 hiš, bodo do ponedeljka vzpostavili sistem alarmiranja. Kot je povedal poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan, bodo plaz opazovali gasilci, k umiku pa bodo prebivalce pozvali z mobilnimi sirenami. Šestan pri tem še opozarja, da bodo za dolgotrajno rešitev potrebovali tudi sodelovanje strokovnjakov.

Civilna zaščita bo na plazu Blate na Kamniškem do ponedeljka vzpostavila alarmni sistem, ki bo prebivalce opozarjal na morebitno plazenje in omogočil pravočasno evakuacijo ljudi. Kot je danes po obisku Baške grape dejal poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan, bosta vzpostavljeni dve mobilni sireni, opazovanja pa bodo izvajali gasilci.

Po Šestanovih besedah mobilni sireni na plazu Blate predstavljata začasno rešitev, s katero bodo opozarjali na morebiten zdrs tega velikega plazu, ki trenutno ogroža okoli 60 hiš, in tako pripomogli k večji varnosti prebivalcev tega območja. “Trenutno bodo opazovanja izvajali gasilci,” je dejal. Pri vzpostavitvi trajne rešitve za spremljanje gibanje plaza pa bodo po njegovih besedah morali sodelovati tudi strokovnjaki.

V petek čez dan so sicer prebivalce vasi Klemenčevo in Bistričica zaradi domnevne aktivnosti plazu Blate preventivno evakuirali, po pregledu plazu pa ugotovili, da ta ni spreminjal svoje oblike, tako da so se evakuirani lahko vrnili domov. Težave bi sicer lahko prineslo deževje v prihodnjih dneh. Meteorologi več dežja znova napovedujejo za torek in konec prihodnjega tedna.

Vsako novo deževje po Šestanovih besedah pomeni dodatno obremenitev za območja, ki jih je prizadela petkova ujma. Na vseh teh območjih zdaj poteka čiščenje. Šestan, ki je Baško grapo obiskal skupaj s premierjem Robertom Golobom in državnim sekretarjem Boštjanom Šeficem, je tako izpostavil potrebo po trajnih ukrepih, “do katerih pa ne bo prišlo jutri, in to bo velik izziv”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!