Ohladitev prinesla vonj po zimi, snežilo tudi v nižinah

Slovenija 08. Mar 202409:35 0 komentarjev
sneg na krvavcu
Sneg na Krvavcu (Foto: ARSO)

Nekatere dele države je pobelil marčevski sneg. Zaradi četrtkove ohladitve se je meja sneženja spustila do 400 metrov nadmorske višine, zato je snežilo tudi v krajih, kjer že dolgo ni bilo snega. Kljub temu zimsko vzdušje ne bo vztrajalo, saj se bo meja sneženja do sobote hitro spet dvignila.

Četrtkova ohladitev je nekaterim krajem po Sloveniji prinesla sneg.

Dele Gorenjske in Koroške je pobelilo že v četrtek zvečer, snežna odeja pa se je dodatno odebelila ponoči. Meja sneženja se je zaradi hladnega zraka v nižinah spustila vse do 400 metrov nadmorske višine, piše na spletni strani agencije za okolje (Arso).

“Manjše snežne plohe bodo dovolj za dušo ljubiteljev zime, ne pričakujte snežne odeje,” so v četrtek napovedali na portalu Neurje.si.

V nižjih predelih – med drugim na Jesenicah, Bledu, Črni na Koroškem in v Mežici – je res zapadlo le toliko snega, da so snežinke za vzorec pobelile pokrajino.

SNEG NA JEZERSKEM SNEG NA JEZERSKEM
Sneg na Jezerskem (Foto: DARS)
Črna na koroškem sneg Črna na koroškem sneg
SneG pri Črni na Koroškem (Foto: DARS)

Največ snega je v zadnjih 12 urah zapadlo na Rudnem polju, kjer je merilna postaja Arsa namerila devetnajst centimetrov debelo snežno odejo, ter na Krvavcu in Ušlji gori, kjer je zapadlo trinajst centimetrov novega snega. Na Jezerskem je zapadlo osem centimetrov snega, v Logarski dolini pet.

Že danes čez dan se bo meja sneženja znova sunkovito dvignila. Po napovedih Arsa bo do večera že na 800 metrih nadmorske višine, zato bodo snežne padavine vztrajale le v hribovitem in gorskem svetu.

V soboto bo večinoma oblačno. Rahle padavine se bodo dopoldne od zahoda prehodno razširile nad večji del države. Meja sneženja bo sprva na nadmorski višini okoli 800 metrov, čez dan pa se bo še dvigovala. Popoldne bo dež oslabel in ponekod ponehal.

Najnižje jutranje temperature bodo od nič do štiri stopinje Celzija, na Primorskem do deset. Čez dan se bo segrelo od pet do dvanajst stopinj Celzija.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!