“Okitili smo se z lovorikami domnevne enakosti in nismo naredili korakov naprej”

Slovenija 08. Mar 202219:14 0 komentarjev
8. marec, dan žena
Žiga Živulović jr./Bobo

"Naj se sliši glas žensk!" je danes na protestu ob 8. marcu odmevalo na Kongresnem trgu, pozneje po sprehodu po Ljubljani in na končni postaji na Trgu republike. In ženske so res spregovorile: o spolnih stereotipih, o ekonomskem nasilju, nasilju v odnosih, o reproduktivnem zdravju in o politični participaciji. Ob tem pa se je slišal še poziv, naj se glas žensk sliši tudi na parlamentarnih volitvah 24. aprila.

Protest ob dnevu žensk je potekal v organizaciji društva Iskra, Društva za nenasilno komunikacijo in Društvo Endozavest, podprle pa so ga še številne nevladne organizacije in kolektivi.

Ob začetku na s soncem obsijanem Kongresnem trgu so spregovorile ženske, ki imajo vsaj del življenjske zgodbe zaznamovane s tem, da so … ženske. O spolni stereotipizaciji je spregovorila Iva, aktivistka zavoda Moja mavrica, ki je istospolno usmerjena, še vedno pa od mnogih sliši, da “samo še ni našla pravega moškega”. O nedostojnem plačilu in o ekonomskem nasilju je spregovorila Petra, vzgojiteljica iz Jarš, ki se je obregnila ob šolsko ministrico Simono Kustec in njen današnji odziv na stavko, napovedano za sredo. Izjavo si poglejte v spodnjem videu:

Slišati je bilo tudi zgodbo ženske, ki se je znašla v nasilnem odnosu. Čeprav je mož ni tepel, je nad njo izvajal psihično in ekonomsko nasilje, iz zakona pa je lahko odšla samo s podporo društva, ki stoji ob strani ženskam, ki potrebujejo izhod iz nasilnih odnosov. Članica društva Endozavest je spregovorila o endometriozi, ki prizadene vsako deseto žensko, a je vseeno sprejeta z veliko mero nerazumevanja okolice, ženske pa se na poti do pomoči pogosto soočajo tudi z napačnimi diagnozami. Če zaradi te bolezni pride do neplodnosti, pa samska ženska pri nas ni upravičena do umetne oploditve. Po govorih je sledil nastop Ženskega pevskega zbira Kombinat.

Pred ministrstvom za zdravje, kamor je protest vodil s Kongresnega trga, so govorke predstavile zahteve s področja spolnega reproduktivnega zdravja, med katerimi sta tudi ukinitev DDV na menstrualne higienske izdelke in omogočanje umetne oploditve za vse ženske, ki to želijo in so za otroke sposobne primerno poskrbeti.

Na Trgu republike, kjer se je protest zaključil, je ena izmed udeleženk protesta dejala, da je prepričana, da bi v politiki potrebovali več žensk, saj bi se te “bistveno bolje odločale, kot se vladajoči zdaj”.

“Razloga za protest na 8. marec sta dva. Prvi je, da se ohranja ta zgodovinska komponenta, saj je bil dan vedno zaznamovan z ženskim bojem za pravice. Danes pa je relevanten, ker še nismo dosegle popolne družbene enakosti oziroma enakopravnosti. V zadnjem času, med krizo covida-19, se je situacija žensk poslabšala, organizacije, ki delajo z ženskami, govorijo tudi o epidemiji nasilja nad njimi,” pa je dejala ena od udeleženk protesta.

Kot je dodala, se zdi, kot da smo se v zadnjih letih okitili z lovorikami domnevne enakosti, nismo pa naredili dovolj korakov naprej. “Pomembno je, da z vsakim 8. marcem opozarjamo, da politika, odločevalci in družba ne smejo pozabiti na ženske in naš družbeni položaj. Delati moramo na tem, da se ta izboljša.”

Eden izmed moških udeležencev protesta – še zdaleč ne edini – pa nam je povedal, da se je protesta udeležil, ker se mu zdi pomembno boriti za enakost žensk, hkrati pa opaža nasilje nad ženskami v vseh porah družbe.

8. marec, dan žena 8. marec, dan žena
Žiga Živulović jr./Bobo
8. marec, dan žena 8. marec, dan žena
Žiga Živulović jr./Bobo
8. marec, dan žena 8. marec, dan žena
Žiga Živulović jr./Bobo
8. marec, dan žena 8. marec, dan žena
Žiga Živulović jr./Bobo
8. marec, dan žena 8. marec, dan žena
Žiga Živulović jr./Bobo
8. marec, dan žena 8. marec, dan žena
Žiga Živulović jr./Bobo

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!