Okoli 4.000 odjemalcev Energetike Celje bo moralo k novemu dobavitelju plina

Slovenija 23. Sep 202212:31 0 komentarjev
celje
PROFIMEDIA

V družbi Energetika Celje so potrdili, da predvidoma s 1. novembrom ukinjajo dejavnost dobave zemeljskega plina. Kot je povedal direktor Aleksander Mirt, se mora o tem naslednji teden izreči še nadzorni svet družbe, ob tem pa je dodal, da o tem koraku razmišljajo že od poletja. Okoli 4.000 odjemalcev bodo k spremembi dobavitelja pozvali tudi pisno.

Problematika na trgu plina in elektrike je pestra že kar nekaj časa, je na današnji novinarski konferenci pojasnil Aleksander Mirt, rešitev na kratki rok pa po njegovem ni videti. Vmes je država za nekatere kategorije odjemalcev zamejila cene, še vedno pa dobavitelji nimajo informacij o tem, kako bo vse skupaj kompenzirano za tiste, ki so nekje vmes v verigi.

“Poslovno smo zato ocenili, da bo vse skupaj prehudo za nas, zato smo o nameri obvestili agencijo, ki je potem morda nekoliko prehitro obvestila javnost. Mi o tem seveda razmišljamo in verjetno bomo v ponedeljek formalno takšno odločitev tudi potrdili, saj je zdaj zelo težko zagotavljati pozitivno poslovanje,” je dejal prvi mož Energetike Celje.

Kot je pojasnil, so še nekaj časa vztrajali, ker so čakali na novelo zakona o oskrbi s plinom. Ta je začela veljati v četrtek in je tudi formalno vpeljala nadomestno oskrbo, tako da nihče od z novelo še nekoliko razširjenega kroga zaščitenih odjemalcev ne more ostati brez dobavitelja, saj odjemalec avtomatsko dobi nadomestnega.

Energetika Celje je sicer tudi sistemski operater distribucijskega omrežja, na katerega je preko njih priključenih okoli 8000 odjemalcev, a jih je v preteklosti že kar nekaj zamenjalo dobavitelja plina, medtem ko jih je pri njih še okoli 4000. Za te velja poziv, da si čim prej poiščejo novega dobavitelja.

“Po četrtkovi objavi s strani agencije smo prejeli kar nekaj več klicev kot običajno, sicer pa vsem pojasnimo, da je postopek relativno enostaven. Uporabnik mora poklicati novega dobavitelja, z njim podpisati novo pogodbo, nas pa ta obvesti o prestopu k njim,” je postopek pojasnil Mirt in dodal, da bodo o tem v torek pisno obvestili vse svoje odjemalce.

Podjetje je lani predvsem zaradi enormnih podražitev zemeljskega plina na svetovnih trgih ustvarilo več kot dva milijona evrov izgube, tudi letos jim ne kaže dobro, saj so cene na borzah zaradi slabih informacij v zvezi z ukrajinsko vojno še naprej nepredvidljive. Država bo morala po njegovih besedah slej kot prej sprejeti kompenzacijsko shemo za tiste, ki ostajajo v tem poslu.

Sicer pa zaradi omenjene odločitve skrbi po zagotovilih direktorja ne bodo imeli tisti, ki so pri njih priključeni na daljinsko ogrevanje. Gre za okoli 8000 odjemalcev, Mirt pa pravi, da ogrevanje na srečo že nekaj časa zagotavljajo predvsem s pomočjo termične obdelave odpadkov, medtem ko je plin predstavljal le okoli desetino vira.

“Ocenjujemo, da bi lahko cene daljinskega ogrevanja ostale na približno sedanji ravni, tako da bomo z izjemo Velenja še naprej eni najcenejših v državi,” je dejal Mirt.

Podobno potezo sta zaradi visokih cen zemeljskega plina na borzi in splošne energetske draginje pred tem že napovedala kranjski Domplan in velenjska komunala. Prvi bo zemeljski plin prav tako prenehal dobavljati z novembrom, Komunalno podjetje Velenje pa bo to storilo že s 1. oktobrom.

Odločitev Energetike Celje je v četrtek po seji sveta stranke Gibanja Svoboda komentiral tudi premier Robert Golob. Kot je spomnil, ne gre za prvi tak primer. “Procedura je zelo enostavna in jasna. Vsak odjemalec lahko izbere drugega dobavitelja in verjamem, da se vsaj trije največji dobavitelji ne bodo umikali s trga,” je navedel v odgovoru na novinarsko vprašanje.

V kolikor odjemalci sami ne bi izbrali drugega dobavitelja, pa je tudi on izpostavil zakon o oskrbi s plinom, ki zagotavlja nadomestnega dobavitelja. Obenem pa je Golob odjemalce pozval, naj bodo aktivni, saj je lahko nadomestna dobava včasih dražja izbira. “Ne trdim, da bo tako v tem primeru, ne bo pa vedno ostala najcenejša,” je sklenil.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.