Okužbe na Koroškem: doslej več kot 10 primerov, v prihodnje predvidoma še več

Slovenija 10. Avg 202312:53 > 16:05 0 komentarjev

Razmere na nekaterih območjih Koroške, kjer še vedno ni vode ali pa jo je treba prekuhavati, številni pa se ukvarjajo z odpravljanjem škode, prinašajo potencialna tveganja za zdravje. Za zdaj so obravnavali več kot deset primerov črevesne nalezljive bolezni, na območni enoti Nacionalnega inštituta za javno zdravje pa predvidevajo, da je število primerov še večje. Okužbe naj bi se v prihodnjih dneh še širile.

Na območju Koroške, ki je bila v ujmi še posebej prizadeta, tamkajšnji prebivalci pa imajo trenutno veliko dela z odpravljanjem posledic poplav, so se začele širiti črevesne okužbe. “V zdravstvenem sistemu na Koroškem imamo nekaj čez deset prijav črevesne nalezljive bolezni,” je za N1 povedala predstojnica območne enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Ravne na Koroškem Neda Hudopisk.

Po besedah Nede Hudopisk bolezen vključuje bruhanje in drisko, pri čemer pa za zdaj ni bila v nobenem primeru potrebna hospitalizacija. Predstojnica centra za zdravstveno ekologijo na NIJZ Nina Pirnat je na popoldanski novinarski konferenci med simptomi naštela tudi slabost, povišano telesno temperaturo, glavobol in bolečine v trebuhu.

Predstojnica območne enote NIJZ je povedala tudi, da predvidevajo, da je tovrstnih težav še več, a niso uradno zabeležene, saj vsi ljudje ne potrebujejo zdravstvene oskrbe. Okužbe se po njenih besedah širijo po vsem območju Koroške, kjer prebivalci te dni opravljajo različna sanacijska dela, težava pa je tudi s pitno vodo. Po informacijah NIJZ je sicer nekaj več primerov v Črni na Koroškem.

NIJZ primere tovrstnih okužb zaznava od torka zvečer, v prihodnjih dneh pa je pričakovati njihovo širjenje, zaradi česar je pomembno upoštevati preventivne ukrepe za varovanje zdravja.

Vzrok za širjenje okužb še ni znan, so pa potencialna tveganja različna, od onesnažene pitne vode, onesnaženih živil, stika z onesnaženimi naplavinami do slabih pogojev za zagotavljanje higiene.

Da bi preprečili širjenje okužb, NIJZ svetuje:

Za uživanje je treba uporabiti embalirano pitno vodo ali vodo, ki je prekuhana.

Tuširanje – od vratu navzdol – ne v usta, obraz.

Umivanje zob – samo s pitno (prekuhano/embalirano) vodo.

Posebna pozornost pri pripravi hrane: poostrena higiena rok (umivanje/razkuževanje), čiste površine, posoda in pribor. Sadje in zelenjavo je treba prati s pitno vodo.

Na terenu je treba za umivanje rok uporabljati vodo iz cistern.

Pred čistimi opravili, kot so priprava in uživanje hrane, nega dojenčka ali bolnika, je treba roke umiti s pitno vodo in milom ter po potrebi razkužiti.

Treba je spremljati informacije upravljalca vodovoda.

Nujna je uporaba rokavic pri delu, kjer pridemo v stik z naplavljenim materialom.

Pitje onesnažene neprekuhane vode je tvegano za zdravje: kako ravnati?

Da so okužbe, do katerih lahko pride med čiščenjem posledic poplav, izjemno realne in nevarne, kaže tudi zgodba iz Mengša. Jože Rogelj, tast gasilca Sandija Zajca, je bil v času poplave doma in je poskušal rešiti, kar se je dalo. Deroča voda je nanj podrla predelno steno. Ob tem se mu je zagozdila noga, rešil se je tako, da se je potopil, nogo izvlekel izpod podrte stene in ob naraščajoči vodi splezal skozi okno. Pozneje je pomagal pri čiščenju in zaradi onesnažene vode se mu je rana vnela, na koncu je pristal na operacijski mizi. “Zdravniki so mi rekli, da sem prišel zadnji čas,” nam je opisal Rogelj. Zgodbo njega in njegovega zeta, pogumnega gasilca, ki mu je poplava, medtem ko je reševal otroke iz vrtca, uničila dom, si oglejte v tem prispevku.

Splošno bolnišnico Slovenj Gradec smo vprašali, ali v dneh, ko na izjemno prizadetem območju Koroške veliko ljudi sanira škodo, beležijo večje število poškodb. Odgovorili so, da v urgentnem centru beležijo “nekoliko večje število poškodovancev”, spreminja pa da se tip poškodb – “predhodno je bilo več zdrsov, zvinov, sedaj pa oskrbimo več različnih ran, akutnih bolečin”. V bolnišnici so prav tako pripravljeni na možnost, da bo morda treba oskrbeti in hospitalizirati večje število poškodovancev.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!