Izplačilo nagrade Svetlani Makarovič bo obravnavala policija

Kultura 10. Avg 202310:42 6 komentarjev
Svetlana Makarovič
Borut Živulovič/BOBO

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) ni uvedla ločenega postopka glede izplačila denarnega dela Prešernove nagrade umetnici Svetlani Makarovič. Zadevo namreč že obravnava urad za nadzor proračuna, ki je primarno pristojen inšpekcijski organ za nadzor zakonitosti izplačil iz proračuna. Ker pa je komisija ugotovila, da iz zadeve izhajajo tudi razlogi za sum storitve kaznivega dejanja izplačila brez pravne podlage, je primer v nadaljnjo obravnavo odstopila policiji.

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je zaključila zadevo glede suma korupcije in suma kršitve integritete uradne osebe glede letošnjega izplačila denarnega dela Prešernove nagrade prejemnici te nagrade za leta 2000 umetnici Svetlani Makarovič.

Kot so danes sporočili iz KPK, je komisija v predhodnem preizkusu ugotovila, da zadevo že obravnava urad za nadzor proračuna, ki je primarno pristojen inšpekcijski organ za nadzor zakonitosti izplačil iz proračuna, zato ločenega postopka KPK ni uvedel. Dodali so, da navedbe iz prijave tudi ne dajejo podlage za utemeljen sum kršitve iz lastnih pristojnosti.

Ker pa je KPK ugotovil, da iz zadeve izhajajo tudi razlogi za sum storitve kaznivega dejanja izplačila brez pravne podlage in s tem oškodovanje proračuna ministrstva za kulturo, za katerega se storilec preganja po uradni dolžnosti, je primer v preučitev oziroma nadaljnjo obravnavo KPK odstopil policiji, so še sporočili.

Ministrstvo za kulturo
Foto: Ministrstvo za kulturo

KPK je uvedel predhodni preizkus primera Makarovič julija, potem ko je komisija državnega zbora za nadzor javnih financ predlagala, da tako KPK kot računsko sodišče preučita letošnje izplačilo denarnega dela Prešernove nagrade Makarovič.

Ministrstvo za kulturo je namreč junija umetnici Makarovič iz proračuna nakazalo denarni del Prešernove nagrade v višini 8.346 evrov, zaradi česar je NSi zahtevala sklic nujne seje parlamentarne komisije za nadzor javnih financ, na kateri so med drugim sprejeli sklep, da izplačilo denarnega dela Prešernove nagrade preverita računsko sodišče in KPK.

Makarovič je bila prejemnica Prešernove nagrade za leto 2000, a jo je v celoti zavrnila. Pred podelitvijo letošnjih Prešernovih nagrad je umetnica izrazila pričakovanje, da ji bodo vrnili nagrado za življenjsko delo. Željo je izrazila potem, ko so se v javnosti razširile govorice o domnevnih zlorabah patra Marka Rupnika in vprašanju upravičenosti njegove Prešernove nagrade za življenjsko delo, zaradi katere je umetnica Prešernovo nagrado tudi zavrnila.

Marko Rupnik
PROFIMEDIA

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje