Omikron: kaj je do za zdaj znanega o tej različici

Koronavirus 29. Nov 202113:37 > 14. Dec 2021 11:37 1 komentar
Različica omikron
PROFIMEDIA

V Sloveniji smo potrdili novo različico koronavirusa z oznako B.1.1.529, znano tudi pod imenom omikron. Ker o njej še ni veliko znanega, stroka o nevarnosti različice trenutno sklepa na podlagi hitrega širjenja ter številnih mutacij. Ali je nevarnejša ali celo milejša, bodo pokazale nadaljnje podrobnejše analize.

Različico, ki naj bi se najprej pojavila v Bocvani, so sekvencirali in konec novembra potrdili v Južni Afriki. Novo različico koronavirusa so pri Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO) poimenovali omikron.

Ali smo v Sloveniji potrdili primer nove različice?

Da, prvi primeri v Sloveniji so že bili potrjeni. V vzorcih, ki so jih vzeli med 29. novembrom in 6. decembrom, so potrdili štiri primere z novo različico. Vsi so iz Ljubljane, ena oseba je lani že prebolela covid-19.


Je omikron bolj ali manj nevaren kot druge različice?

Čeprav kaže, da bi bil lahko omikron manj nevaren kot druge različice, ki se hitro širijo, za zdaj to še ni potrjeno. “Če se bo izkazalo, da je nova različica koronavirusa omikron bolj nalezljiva in manj patogena, torej manj nevarna za človeka, bo to celo ugodno”, je na začetku decembra dejal imunolog Alojz Ihan.


Kakšni so bolezenski znaki?

Bolniki, ki so se okužili z novo različico koronavirusa omikron, za zdaj večinoma niso resneje zboleli. Navajali naj bi bolečine v telesu in močno utrujenost.


Je kakšen bolnik z omikronom že umrl?

Da, prvi in do zdaj edini smrtni primer bolnika s to različico so potrdili v Veliki Britaniji.


Ali je omikron bolj nalezljiv oziroma kužen od različice delta?

Ker se omikron lahko širi tudi v prisotnosti tako agresivne različice, kot je delta, je gotovo zelo nalezljiv, so pojasnili na NLZOH.


So cepiva proti covidu-19 učinkovita proti novi različici?

Zadnje raziskave o učinkovitosti cepiva Pfizerja in BioNTecha kažejo, da pred omikronom ščiti šele tretji odmerek cepiva. Za ostala cepiva študije o učinkovitosti še potekajo.

WHO poudarja, da cepiva ostajajo ključnega pomena za zmanjševanje okužb in preprečevanje hudih oblik bolezni.


Zakaj nova različica vzbuja skrb?

Njeno širjenje sproža zaskrbljenost zaradi velikega števila mutacij, ki jih vsebuje, in strahu, da bi bila zaradi tega lahko lažje prenosljiva ali pa bi zaobšla imunost po cepljenju ali prebolelosti, čeprav je v zvezi z njo prisotnih še veliko neznank.


Kakšne so značilnosti omikrona?

Nova različica virusa ima v primerjavi z divjim tipom virusa SARS-CoV-2 petdeset dodatnih mutacij, od teh jih je na proteinu bodice več kot 30.

“To je del virusa, ki je odgovoren za vezavo na celični receptor in vstop v gostiteljsko celico in je tudi glavna tarča imunskega odziva in cepiv. Veliko od teh mutacij najdemo tudi v alfa in delta različici, zato vemo, da so povezane z večjo prenosljivostjo in da jih protitelesa, ki so nastala ob prejšnji okužbi ali cepljenju, lahko slabše prepoznavajo. Treba je poudariti, da o nevarnosti te različice trenutno sklepamo samo na podlagi hitrega širjenja ter števila in kombinacije mutacij. Ali je ta različica nevarnejša ali celo milejša, bodo pokazale nadaljnje podrobnejše analize,” so nam konec novembra pojasnili na NLZOH.


Je testiranje za ugotavljanje okuženosti učinkovito?

Roman Jerala, vodja Odseka za sintezno biologijo in imunologijo na Kemijskem inštitutu, je pred časom za N1 dejal, da se lahko omikron relativno enostavno dokaže s PCR-testom.


V katerih državah so že zaznali omikron?

Poleg Slovenije so omikron do zdaj zaznali v Avstriji, Belgiji, na Hrvaškem, Cipru, Češkem, na Danskem, v Estoniji, na Finskem, v Franciji, Nemčiji, Grčiji, Islandiji, Irski, Italiji, Latviji, Liechtensteinu, na Nizozemskem, Norveškem in Portugalskem, v Romuniji, Španiji, na Švedskem, zunaj EU pa v Avstraliji, Bocvani, Braziliji, Kanadi, Hongkongu, Izraelu, na Japonskem, v Nigeriji, Savdski Arabiji, Južni Afriki, Švici in Veliki Britaniji.


Članek smo prvič objavili konec novembra, danes pa ga posodobljenega z novimi podatki ponovno ponujamo v branje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje