Opozicija in koalicija glede ukrepov proti draginji na nasprotnih bregovih

Slovenija 23. Sep 202216:17 1 komentar
SDS
Matija Sušnik/DZ

Poslanke in poslanci državnega zbora so obravnavali predlog SDS o priporočilih v zvezi z omilitvijo posledic inflacije in energetske draginje ter drugih ukrepih, ki so bili, bodo ali bi morali biti sprejeti. Opozicija namreč poudarja, da vlada z ukrepi ne naslavlja vseh, ki bi jih morala, koalicija pa ocenjuje, da so predlogi SDS populistični.

Predlog priporočil glede omilitve posledic inflacije in energetske draginje je pripravila skupina poslancev s prvopodpisano Jelko Godec. O njihovem predlogu je minuli petek razpravljal odbor državnega zbora za infrastrukturo, okolje in prostor, ki pa je predloge SDS zavrnil.

Koalicija meni, da vlada pripravlja in sprejema predloge, ki naslavljajo vse, in takšne, ki naslavljajo ciljne skupine. Opozicija pa jih prepričuje, naj sprejmejo predloge SDS za spremembo formule izračuna cen električne energije, za znižanje DDV na vse energente, za energetski dodatek za vse, za večjo pomoč gospodarstvu in kmetijstvu, ter da naj vlada odstopi od namena sprememb zadnje sprejete novele zakona o dohodnini.

Poslanec SDS Franc Breznik je v imenu predlagateljev izpostavil po njegovi oceni odlične gospodarske rezultate prejšnje vlade pod vodstvom Janeza Janše in se zavzel za sprejem njihovih priporočil. “Lahko bi rekel, da gre za pet napotkov izkušenih politikov, ki so vlade volili skozi več semestrov, kako se spopadati z inflacijo in katere politike izvajati, da najdemo neke skupne rešitve,” je dejal Breznik.

Na sejo državnega zbora so bili vabljeni tudi predstavniki vlade. Po besedah državne sekretarke na ministrstvu za finance Saše Jazbec jih je vlada preučila in ugotovila, da tako skupno kot posamično ne predstavljajo ustreznega ciljnega naslavljanja izzivov. “Kot doslej bomo k izzivom, ki prihajajo, pristopili preudarno in pripravili ukrepe na način pravične porazdelitve bremen draginje ob čim bolj učinkoviti porabi javnofinančnih sredstev,” je zagotovila državna sekretarka.

Energetska revščina
PROFIMEDIA

Miroslav Gregorič je v imenu poslanske skupine Svoboda povedal, da je SDS spregledal, da vlada že več mesecev sprejema povezane, med seboj dopolnjujoče se ukrepe. “Predloge SDS bi morda podprli, če predlagateljev pri njihovi pripravi ne bi vodila zgolj všečnost, temveč tudi izvedljivost,” je dejal Gregorič.

Vlada mora pomagati najbolj prizadetim, toda tako, da problema dodatno ne poslabša oz. da s svojimi ukrepi ne povzroči še dodatnih inflacijskih pritiskov, je v imenu SD opozoril Predrag Baković. “Ključno pri predlaganih ukrepih je presoditi njihovo izvedljivost, učinkovitost in vzdržnost,” je dejal in poudaril potrebo po zavedanju realnih omejitev in zmožnosti države, še posebej, če se od nje pričakuje obsežno in dolgotrajno ukrepanje.

“Nič ni čudnega, da so predlogi predlagatelja seje za soočanje s krizo samo nadaljevanje njihovih starih politik iz časa epidemije, s katerimi bi se metalo helikopterski denar vse povprek, ne glede na to, kdo ga v resnici potrebuje in kdo ne, vse na račun siromašenja javne blagajne,” je v imenu poslanske skupine Levica dejala Nataša Sukič in poudarila, da je treba ukrepe oblikovati tako, da pomoč dobijo tisti, ki jo res potrebujejo.

Zvonko Černač pa je v imenu poslanske skupine SDS ocenil, da dosedanji ukrepi vlade blažijo energetsko krizo le pri delu prebivalstva, bistveno premalo pa je bilo narejeno za pomoč podjetjem. “V SDS smo predloge oblikovali zato, ker opažamo, da vlada te krize ne naslavlja celovito, sistematično preko medsebojno usklajenih ukrepov, ki obsegajo vse segmente prebivalstva in gospodarstva, pač pa parcialno,” je še dodal Černač.

Čeprav  državni zbor o priporočilih ne bo glasoval, je po mnenju Jožefa Horvata iz NSi še čas, da se najdejo preudarne rešitve. Če bi priporočila sprejeli in jih ustrezno dopolnili, bi bil to po njegovem dober signal, da je politika, ko gre za pomoč, enotna. “NSi je podprla vse predloge vlade, ki so šli v smeri pomoči ljudem in gospodarstvu,” je povedal in dodal, da pa v NSi opozarjajo, da je ta pomoč prepočasna, predvsem pa preskromna in neučinkovita.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje