Napetost na RTV Slovenija pred ponedeljkovo stavko narašča

Slovenija 23. Sep 202215:24 8 komentarjev
rtvs, tvs, stavka, rtv slovenija
Borut Živulović /BOBO

V ponedeljek bo na RTV Slovenija potekala stavka, napetosti pa iz dneva v dan naraščajo. Novinarji opozarjajo, da jim je vodstvo sporočilo, da bo RTV Slovenija stavkajočim za čas stavke zagotovila samo temeljne pravice iz delovnega razmerja, ne pa tudi osebnega dohodka. Za najnovejše razburjenje pa je poskrbel tudi spremenjen načrt avtorjev Utripa.

Vse kaže, da napetost na RTV Slovenija (RTVS) pred napovedano okrepitvijo stavke zaposlenih, še dodatno narašča. V Koordinaciji novinarskih sindikatov RTVS so že pred dvema tednoma opozorili, da vodstvo javnega servisa stopnjuje pritiske in grožnje z disciplinskimi postopki zoper tamkajšnje novinarje, zaradi katerih so skupno vložili že več deset prijav, pa tudi kazenske ovadbe. Zaradi nadaljevanja pritiskov in manka napredka pri razreševanju stavkovnih zahtev so v začetku tedna napovedali nov stavkovni dan, ki ga bodo izvedli prihajajoči ponedeljek, 26. septembra.

Vodstvo RTVS je v odzivu na napovedano stavko sporočilo, da obžaluje, da je koordinacija novinarskih sindikatov zavrnila predlog generalnega direktorja RTVS Andreja Graha Whatmougha, da se v luči razreševanja nastalih razmer v postopek pogajanj za sklenitev stavkovnega sporazuma vključi mediatorja, ampak je raje napovedala stavko.

“V vodstvu RTV Slovenija se zavedamo, da je pravica do stavke ustavna pravica, ki jo spoštujemo, vendar pa mora biti izvedena v skladu z zakonodajo,” so zapisali in pojasnili, da to pomeni, da je stavka organizirana prekinitev dela na delovnem mestu. “Delodajalec stavkajočih ne sme in tudi ne bo oviral pri stavki, vendar to ne pomeni, da lahko stavkajoči v času stavke motijo ali ovirajo zaposlene, ki opravljajo svoje delo,” je sporočilo vodstvo RTVS in dodalo, da je zaposlene že obvestilo o najnujnejših informacijah in navodilih, ki veljajo v času stavke.

Novinarji medtem opozarjajo, da jim je vodstvo poslalo sporočilo, v katerem – kot je na Facebooku zapisala novinarka RTVS Eugenija Carl – piše, da bo RTV Slovenija stavkajočim za čas stavke zagotovila samo temeljne pravice iz delovnega razmerja, ne pa tudi osebnega dohodka. “Če se bodo stavki pridružili tudi honorarni sodelavci in študenti, ti za čas stavke ne bodo prejeli honorarja oziroma se jim bo honorar sorazmerno znižal. To pomeni, da čas stavke ne bo plačan,” je zapisala Carl.

Spomnimo, da bo na ponedeljkov stavkovni dan potekala novinarska konferenca in zbor zaposlenih pred RTVS ob 14. uri ter shod za javni RTV, ki bo ob 19. uri na Trgu republike. “Od 20. junija 2022, ko je bil 2. stavkovni dan, vodstvo RTV Slovenija nadaljuje s pritiski in poskuša disciplinirati ustvarjalce informativnega programa TV Slovenija, hkrati grozi tudi vsem, ki se solidarno postavijo za svoje sodelavce,” so ob napovedi novega stavkovnega dne sporočili iz koordinacije novinarskih sindikatov ter dodali, da vodstvo prav tako krši veljavni programsko-produkcijski načrt. Pobudo vodstva za mediacijo so označili za “zavlačevalni manever”.

Spremenjen tudi seznam avtorjev oddaje Utrip

Danes je za precej razburjenja na javnem servisu poskrbel tudi nekoliko spremenjen seznam avtorjev oddaje Utrip do konca leta. Medtem ko naj bi oddajo, ki je namenjena tedenskemu notranjepolitičnemu dogajanju v Sloveniji, po prvotnem seznamu 15. oktobra ustvarjala Jasna Krljić Vreg, je na novem seznamu kot avtor predvideni Jože Možina. 29. oktobra, ko naj bi oddajo ustvarjal novinar Gregor Drnovšek, je na novem seznamu naveden Marko Milenković. 26. novembra naj bi oddajo Utrip sestavljala Andreja Lešnik, vendar je na novem seznamu kot avtor oddaje predvideni Gašper Petovar.

Kako bo potekala stavka?

Kot so sporočili iz Koordinacije novinarskih sindikatov, bo v ponedeljek, 26. septembra, stavkala večina ustvarjalcev programov na Televiziji Slovenija, zato bo program spremenjen. Vse informativne oddaje, vključno s TV Dnevnikom in Odmevi ter oddajami o športu in kulturi, bodo ta dan “zatemnjene”, podobno bo na spletnih straneh MMC, v drugih programih na radijskih postajah ter regionalnih centrih bo vsebina prilagojena stavki. Razvedrilni program bo predvajal ponovitve oddaj. Stavkali bodo na delovnih mestih, v uredništvih Informativnega programa, MMC, športa, kulture in razvedrila bodo ta dan opravljali minimum javne službe.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje