SPS: Varuhovo poročilo je vsaj delno opralo madež s policijskih uniform

Slovenija 23. Sep 202212:34 > 15:50 3 komentarji
Protesti v Ljubljani
Foto: Matej Pušnik/Bobo

Potem ko smo na N1 prvi poročali o izsledkih poročila varuha človekovih pravic o sorazmernosti uporabe prisilnih sredstev, ki se jih je na protestu 5. oktobra 2021 poslužila policija, se je odzval tudi Sindikat policistov Slovenije. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, je neodvisna preiskava varuha človekovih pravic vsaj delno oprala madež z uniform policistk in policistov, ki so na protestnih shodih vestno in predano ter pogumno opravljali svoje delo. Ob tem so v. d. generalnega direktorja policije Boštjana Lindava pozvali, da na podlagi poročila varuha nemudoma sproži ustrezne postopke za ugotavljanje individualne odgovornosti posameznih visokih policijskih uradnikov.

Sindikat policistov Slovenije (SPS) je že dan po protestu na urad varuha človekovih pravic naslovil poziv, da zaradi izrazitega dvoma, da so bili ukazi vodstva policije oziroma operativnega štaba izdani zakonito, strokovno in taktno, nemudoma izvede neodvisno preiskavo. Menijo namreč, da javnost potrebuje odgovore na števila vprašanja, ki se tičejo postopanja policije in uporabe pooblastil pri uporabi prisilnih sredstev. Zanimalo jih je še, ali je vodstvo policije sploh ravnalo v skladu s taktiko in metodiko dela, ki je običajna pri vzdrževanju javnega reda in miru, ter ali je vodstvo policije zagotovilo ustrezen nivo varstva človekovih pravic in temeljnih svoboščin.

Urad varuha človekovih pravic je na zaradi več prejetih pobud, med drugim tudi s strani Mirovnega inštituta in Sindikata policistov Slovenije, pripravil obsežno poročilo o sorazmernosti uporabe sile, ki jo je na protestu uporabila policija. V poročilu se sprašuje predvsem o smotrnosti uporabe plinskih sredstev pri obvladovanju množic

SPS je še poudaril, da so s strani članov sindikata in tudi drugih policistov prejeli številne pritožbe, saj naj bi bili policisti na protestu deležni “nenavadnih” ukazov. Omenjajo predvsem “predhodne politične zahteve do vodstva policije glede ostrejšega ukrepanja na javnih zbiranjih”, “zahteve najvišjih predstavnikov politične oblasti po menjavi posameznih enot”, “arogantnih in grozečih izjav najvišjih političnih predstavnikov glede svojih pričakovanj od vodstva policije” in izjav direktorja uprave uniformirane policije Generalne policijske uprave Danijela Lorbka o ukrepanju policije, ki je zato dvome v javnosti še poglobil.

Urad varuha je po mnenju SPS skoraj v celoti upošteval ves dokazni material, ki so jim ga posredovali. “Izredno pomembna ugotovitev varuhe je, da nihče od operativnih policistk in policistov, ki so neposredno izvajali ukaze in pooblastila, ni kršil strokovnih in drugih standardov varovanja človekovih pravic in temeljnih svoboščin,” so zapisali v SPS in dodali, da so po mnenju varuha policisti na protestu izvajali naloge skladno z informacijami in ukazi, ki so jih prejeli s strani vodstva.

Strinjajo se z izsledki poročila varuha, da so bili ukazi vodstva policije opredeljeni kot “nezakoniti, neupravičeni in nesorazmerni”. Med številnimi navedenimi ugotovitvami o spornem ravnanju vodstva policije so kot ključnega izpostavili, da “vodstvo policije s svojimi ukazi ni zasledovalo cilja umiritev razmer, temveč so te napetosti poglabljali in s tem dodatno ogrožali tako policiste kot protestnike”.

vodni top celovška
Foto: Matej Pušnik/Bobo

V SPS so tako pozdravili ugotovitve poročila varuha za človekove pravice, saj se je izkazalo to, na kar so v SPS že dlje časa opozarjali: da policisti niso in ne morejo biti odgovornosti za nepravilnosti, temveč da je nujno treba poiskati odgovornost pri vodstvu policije. “Odgovorne osebe za takšno ravnanje imajo imena in priimke, zato pričakujemo dosledno ukrepanje zoper njih zaradi zlorabe položaja vodstvenih delavcev policije,” pravijo v policijskem sindikatu. Ob tem so tudi izrazili bojazen, da so bili dogodki uprizorjeni in sprovocirani s strani takratnega vodstva policije zaradi “ozkih političnih interesov”, ter da bo vodstvo skušalo odgovornost prenesti na policiste.

“V Sindikatu policistov Slovenije ne bomo dovolili kakršnekoli zlorabe policistk in policistov zaradi političnih ali interesnih namenov, vsak tak poskus zlorabe pa ocenjujemo za nagnusen in nevreden nošenja policijske uniforme,” so še zapisali v sporočilu za javnost in pozvali k uvedbi postopka zoper dva visoka policijska funkcionarja: Danijela Lorbka, tedanjega direktorja uprave uniformirane policije in Janeza Rupnika, takratnega direktorja Policijske uprave Ljubljana.

Ob tem so še zapisali, da je neodvisna preiskava varuha človekovih pravic, “vsaj delno oprala madež z uniform policistk in policistov, ki so na protestnih shodih vestno in predano ter pogumno opravljali svoje delo”. Poudarili so, da z zadovoljstvom ugotavljajo, da so za “kaos” na ljubljanskih ulicah odgovorni v takratnem vodstvu policije, varuhovo poročilo pa tudi utemeljuje sum, da je bila policija s strani vodstva zlorabljena v politične namene.

V policijskem sindikatu zato pozivajo v. d. generalnega direktorja policije Boštjana Lindava, da naj nemudoma sproži postopke za ugotavljanje individualne odgovornosti posameznih policijskih uradnikov.

Nekdanji prvi mož policije varuha človekovih pravic poziva k javni objavi poročila

Po našem pisanju se je odzval tudi nekdanji generalni direktor policije Anton Olaj, ki pravi, da je bil o obstoju “nejavnega” poročila varuha človekovih pravic glede ukrepanje policije obveščen iz medijev. Zato je varuha človekovih pravic Petra Svetino pozval, naj poročilo čim prej tudi javno objavi.

Anton Olaj
Foto: Borut Živulović/Bobo

“Vsako mnenje varuha človekovih pravic je dobrodošlo in v policiji smo mu vedno odgovorno prisluhnili. Verjamem, da bodo tudi tokrat izraženi vsebinski pomisleki lahko koristni pripomoček pri razmisleku o morebitnih sistemskih korekcijah zakona, ki določa uporabo prisilnih sredstev,” je na Twitterju zapisal Olaj.

Ob tem je poudaril, da se je o konkretnih postopkih ukrepanja policije pri zagotavljanju varnosti na protestu že izrekla skupina izkušenih strokovnjakov, ki je konec lanskega novembra pripravila obsežno vsebinsko poročilo.

“Zavračam poskuse politiziranja, blatenja in kriminaliziranja aktivnosti policistov, ki so svoje naloge na terenu in v operativnem štabu policije opravljali vestno in do javnosti odgovorno,” je zapis zaključil Olaj.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje