“Opozicijska člana imata en namen: se ne lotiti preiskave praks prejšnje vlade”

Slovenija 21. Feb 202414:49 > 19:59 2 komentarja
Poslanka NSi Vida Čadonič Špelič in poslanec SDS Branko Grims
Poslanka NSi Vida Čadonič Špelič in poslanec SDS Branko Grims (Foto: Žiga Živulović Jr./BOBO)

Predsednik preiskovalne komisije državnega zbora o sumih političnega vmešavanja v policijo Aleš Rezar zatrjuje, da nima težav s tem, da pod drobnogled vzamejo predstavnike aktualne vlade. Ocenjuje pa, da je bila javna podoba komisije doslej v preveliki meri posledica interpretacij opozicijskih članov. Slednja ne bosta narekovala tempa dela, je poudaril.

Člani preiskovalne komisije, ki preiskuje sume nedopustnega političnega vmešavanja v delo policije in drugih pristojnih državnih organov, so se namreč v torek po nekajtedenskem zastoju in odstopu nekdanjega predsednika Miha Lamuta dogovorili o nadaljnjem delu. Marca bodo izvedli soočenje direktorjev NPU in Sove, Darka Muženiča in Joška Kadivnika, v prihodnjih mesecih bodo zaslišali tudi premierja Roberta Goloba. Vzporedno se bodo posvetili še domnevnim zlorabam urada za preprečevanje pranja denarja.

Člana komisije iz opozicijskih vrst, poslanka NSi Vida Čadonič Špelič in poslanec SDS Branko Grims, sta sicer že večkrat podala predlog za prednostno zaslišanje predsednika vlade in njegovega nekdanjega neformalnega svetovalca za varnost Miloša Milovića. Prav tako pa so se člani komisije v zadnjih tednih vrteli okoli vprašanja, ali je Lamut presegel pooblastila, ko je direktorju Sove dovolil vpogled v pričanje nekdanjih ministrice za notranje zadeve Tatjane Bobnar in v. d. generalnega direktorja policije Boštjana Lindava.

Rezar pa v današnji izjavi, ki jo je posredoval STA, poudarja, da bi moral biti cilj vseh članov komisije po njegovem mnenju enak, in sicer iskanje objektivne resnice. “Tukaj pa naletimo na oviro – opozicijska člana z namerno diskreditacijo predsednika komisije, neutemeljenim kompromitiranjem prič in s proceduralnimi manevri, zavlačujeta njeno delo in jo oddaljujeta od cilja. S tem se seveda spodkopava legitimnost komisije in hkrati odvrača pozornost od ključne vsebine preiskave, kar pa je nedopustno,” je prepričan.

Tatjana Bobnar in Boštjan Lindav. (Foto: Luka Dakskobler/BOBO)

“Dela komisije ne bo narekovala opozicija”

Ob tem je Rezar zatrdil, da bo njegovo ključno vodilo pri vodenju komisije zakonitost preiskave ter da nima nobenih zadržkov, da komisija pod drobnogled vzame tudi predstavnike Golobove vlade.

Poudarja tudi, da ne bo dopuščal, da tempo dela komisije narekujeta opozicijska člana, “ki imata očitno en sam namen – nikoli se ne lotiti preiskave spornih praks prejšnje vlade”. Kot nelegitimno ocenjuje, da bi težo posameznih sumov kaznivih dejanj presojali na podlagi tega, kaj najbolj zanima ljudi, ali da bi ta sledila bodisi opozicijskim bodisi koalicijskim željam.

Na vprašanje, kako bo to torej dosegel, je Rezar v izjavi za STA dejal, da ne bo spreminjal pravil delovanja parlamentarne komisije, držal se bo poslovnika o parlamentarni preiskavi, ki v 10. členu med drugim določa, da predsednik komisije določa vrstni red zaslišanj prič. Ta je v danem primeru do določene mere že začrtan z delom, ki sta ga pripravila njegov predhodnik in zunanji strokovni sodelavci. “Prav tako moramo priti do nekih dognanj oz. vsebine, s katero bomo lahko potem nadaljevali preiskavo in zaslišali tudi druge vpletene,” je pojasnil.

Prepričan je tudi, da ljudi bolj kot vrstni red prič in morebitna kontaminiranost prič, zanima, kdo od zaposlenih v policiji je v času epidemije covida-19 prekoračil svoja pooblastila, kdo je zaposloval in nagrajeval policiste, ki so bili pripravljeni izvajati sporne prakse zunaj etičnega kodeksa, ter, kdo je nezakonito brskal po bančnih računih.

Aleš Rezar
Aleš Rezar (Foto: Žiga Živulović/BOBO)

Rezar tako zagotavlja, da bo komisija preiskala vse, kar je v njeni domeni. “A kot njen predsednik ne bom dopustil, da kdorkoli s takšnimi in drugačnimi ravnanji odvrača pozornost od njenega temeljnega poslanstva, to je preiskati sume nezakonitega delovanja urada za preprečevanje pranja denarja in političnega vmešavanja v delo policije,” je še zapisal.

Kot je še dodal za STA, pa pričakuje, da bo komisija zdaj svoje delo nadaljevala v smeri večjega števila zaslišanj. “Upam, da bo preiskovalna komisija dobila malo višji tempo. Ne bom popuščal, da bomo izgubili fokus zaradi raznih manevrov, bodisi dvomov v legitimnost postopka ali priče,” je napovedal Rezar. Glede uhajanj informacij z zaprtih sej pa je poudaril, da je slednje protizakonito. V primeru kršitev v prihodnje pa bodo ukrepali skladno z zakonodajo, je še zatrdil.

V opoziciji ogorčeni: “Politiki se pogovarjamo, sprašujemo in predlagamo”

V opoziciji so ogorčeni ob izjavi Aleša Rezarja. V poslanski skupini SDS so v odzivu ocenili, da saga parlamentarne komisije z novim predsednikom nadaljuje prakso, ko koalicija preiskuje in ščiti sama sebe. “Pri tem je odvračanje pozornosti od ključnih problemov v državi taktika, ki se bo, pričakovano, okrepila pred evropskimi volitvami,” so zapisali.

Ostra je tudi poslanka NSi Čadonič Špelič, ki je nad omenjenimi besedami Rezarja začudena. Kot je poudarila v izjavi za STA, mora tempo dela narekovati predsedujoči preiskovalni komisiji, v danem primeru poslanec Rezar. “Vsi člani komisije pa mislim, da smo enakovredni, in se ne moremo deliti na pozicijo in opozicijo, če hočemo resnično odgovoriti na vprašanje, ki izhaja iz naslova komisije,” meni. Slednje je po njenem mnenju zelo jasno, in sicer: “Ali so se najvišji predstavniki oblasti mešali v delo policije in ali so z vpogledi v račune tudi zlorabljali svoje pristojnosti?”

Sama pa kot ključno vprašanje vidi tudi, ali je premier Golob, ki ima trenutno oblast, zlorabil svojo politično moč. “Zanima me tudi prejšnja vlada, vendar prejšnja vlada v tem trenutku ne vlada, sedanja vlada s predsednikom na čelu pa ima vso moč vpliva,” je Čadonič Špelič zavrnila očitke o namenu, da se komisija ne bi lotila preiskave spornih praks prejšnje vlade.

Poslanka NSi Vida Čadonič Špelič
Poslanka NSi Vida Čadonič Špelič (Foto: Matija Sušnik/DZ)

Poslanko NSi tako čudi, da predsednik komisije meni, da mu kdo narekuje delo. “Naj začne delati. Jaz pričakujem, da bo delal. Nič drugega,” je kritična Čadonič Špelič.

Ob tem je spomnila, da so bile doslej vse seje komisije sklicane na predlog predsednika komisije, bodisi Rezarja bodisi njegovega predhodnika poslanca Svobode Mihe Lamuta. Na predlog opozicije je bila sklicana zgolj seja, na kateri so sprejeli sklep, da naj zakonodajno-pravna služba DZ poda mnenje o pravni podlagi za vpogled predstavnikov Sove v zapis zaslišanja dveh prič in o morebitni prekoračitvi pooblastil nekdanjega predsednika preiskovalne komisije Lamuta.

Čadonič Špelič je zavrnila tudi očitke o namerni diskreditaciji predsednika komisije. “Politiki se pogovarjamo, sprašujemo in predlagamo,” je poudarila in dodala, da sama ni nikoli izrekla nesramne besede o delu komisije ali njenem predsedniku. Ocenila je še, da očitno v Svobodi nimajo nobenih argumentov in je zato predsednik komisije danes po njenih navedbah postregel s floskulami.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje