Opozicijski partnerji ostri do predsednice SD Tanje Fajon

Slovenija 26. Avg 202122:42 > 27. Avg 2021 08:16 7 komentarjev
Tanja Fajon
Žiga Živulovič jr./BOBO

Predsednica SD Tanja Fajon je bila na torkovem sestanku vodilnih predstavnikov LMŠ, SD, Levice in SAB deležna precej ostrih besed. Razlog zanje je bila nenaklonjenost SD podpisu zaveze, s katero bi četverica opozicijskih strank izključila povolilno sodelovanje s strankami, ki podpirajo Janševo vlado. Prav tako so kritike na račun Tanje Fajon letele, ker je pohitela z razkritjem, da namerava opozicija interpelirati ministrico Simono Kustec.

Na torkovem sestanku prvakov in vodij poslanskih skupin četverice opozicijskih strank LMŠ, SD, Levice in SAB je bilo ponovno vroče. Ostrih besed je bila deležna predvsem predsednica Socialnih demokratov Tanja Fajon. Po besedah naših virov se je še zlasti iskrilo v razpravi o tem, ali naj v dogovor o (po)volilnem sodelovanju zapišejo zavezo, da s strankami, ki sodelujejo oziroma podpirajo Janševo vlado, ne bodo sodelovali. To zavezo je kot eno od treh osrednjih točk dogovora o povolilnem sodelovanju v pismu levosredinskim partnericam v začetku avgusta predlagal prvak LMŠ Marjan Šarec. Medtem ko v Levici in SAB tak zapis podpirajo, pa imajo v SD z njim očitno težave.

Tako je Tanja Fajon na torkovem sestanku po naših informacijah poudarila, da bi s takšno zavezo vnaprej izključili povolilno sodelovanje tako z NSi kot tudi s SMC in Desusom. Izpostavila je možnost, da katera od četverice strank sedanje opozicije ne bo prišla v parlament oziroma da skupaj na volitvah ne bodo dobile dovolj glasov za oblikovanje vlade. Kar pomeni, da bodo morale, če bodo želele preprečiti ponovno vladanje Janeza Janše, v koalicijo sprejeti še kakšno stranko. Po besedah naših virov je Fajon zbrane tudi vprašala, ali bi nasprotovali sodelovanju z Novo Slovenijo, če bi Mateja Tonina na čelu stranke zamenjal za opozicijo bolj sprejemljiv član oziroma članica NSi, na primer Ljudmila Novak.

Več navzočih na torkovi seji je v besedah predsednice Socialnih demokratov  in tudi v nastopu vodje njihove poslanske skupine Matjaža Hana prepoznalo naklonjenost SD  povolilnemu sodelovanju z NSi. Prav tako pa med našimi sogovorniki ni bila osamljena ocena, da sta Fajon in Han nastopila tako, kot da je njuna stranka že dobila volitve in bi rada imela proste roke pri izbiri koalicijskih partnerjev. “Na tak način rušijo zavezništvo opozicijskih strank,” je ocenil eden naših sogovornikov.

Fajon: Volitve bodo čez slabo leto dni

Fajon nam je danes dejala, da je šlo na torkovem sestanku za interno razpravo, o kateri sama javno ne želi govoriti. Odločno pa je zanikala, da si želijo Socialni demokrati oblikovati koalicijo z NSi. Po njenih besedah so vrata SD sodelovanju z NSi trenutno trdno zaprta, saj je politika teh dveh strank povsem različna. “Naredila bom vse, da četverček opozicijskih strank zmaga na volitvah in da sestavimo levosredinsko vlado,” je poudarila. Ob tem pa dodala, da je za Socialne demokrate bolj pomembna programska vsebina dokumenta o sodelovanju kot “antijanša točke”.

Tanja Fajon se ne strinja, da bi sedaj podpisovali neke populistične zaveze, s kom ne bodo sodelovali, po volitvah pa bi, da bi preprečili ponovno oblikovanje Janševe vlade, dano besedo požrli. “Politična stvarnost je, da bodo volitve čez slabo leto dni. Takrat bo jasno, kdo je prestopil parlamentarni prag , kakšne bodo tedaj stranke, kakšne bodo programske usmeritve. Sedaj se mora četverica opozicijskih strank okrepiti, da bo na volitvah zmagala,” je še poudarila Fajon.

Z zavezo do zaupanja volilcev

V LMŠ pa pot do skupne zmage štirih levosredinskih strank vidijo prav v dogovoru o povolilnem sodelovanju, v katerem bi se (med drugim) zavezali, da s sedanjimi članicami in podpornicami Janševe vlade ne bodo sodelovali. V nasprotnem primeru jim namreč volilci po prepričanju LMŠ ne bodo zaupali, na vsakem predvolilnem soočenju pa bodo morali odgovarjati na vprašanje, ali bodo šli v koalicijo z Janezom Janšo.

Marjan Šarec
Žiga Živulović jr./Bobo

V Šarčevi stranki torej verjamejo, da bodo LMŠ, SD, Levica in SAB, če bodo imele zaupanje volilcev, na volitvah dobile skupaj najmanj 46 poslanskih mest. Če pa jim to vendarle ne bi uspelo, se bo po njihovem prepričanju NSi pridružila Janezu Janši in bo ta ponovno oblikoval vlado. V primeru, da bodo imeli možnost izbire med levosredinsko in desno vlado, se bodo krščanski demokrati tudi zaradi svojih volilcev ponovno odločili za sodelovanje z Janšo, je mogoče slišati v LMŠ.

V največji opozicijski stranki še poudarjajo, da bi zaveza o nesodelovanju s podporniki Janševe vlade temeljila na sedanji politični situaciji in torej ne bi onemogočila, da se jim po volitvah pridruži kakšna nova stranka,  ki bi delile vrednote sedanje opozicije. Povsem ne izključujejo niti povolilnega sodelovanja z NSi, če bi na njenem vrhu in v njenem delovanju prišlo do bistvene preobrazbe. Glede povolilnega sodelovanja s SMC in DeSUS pa je po besedah naših virov več navzočih na torkovem sestanku izrazilo prepričanje, da ti dve stranki zagotovo ne bosta prestopili parlamentarnega praga.

V LMŠ in Levici vztrajajo pri zavezi o nesodelovanju z Janševimi podporniki

V LMŠ in  v Levici torej vztrajajo, da omenjeno zavezo zapišejo v dogovor o povolilnem sodelovanju četverice opozicijskih strank. Organi Levice  v primeru, če bi slutili možnost povolilnega sodelovanja z NSi,  dogovora o sodelovanju verjetno sploh ne bi podprli. Zavezi o nesodelovanju s trenutnimi strankami na oblasti pa naj bi bili naklonjeni tudi v SAB. V stranki Alenke Bratušek so nam danes sicer dejali, da bodo po volitvah sodelovali z vsemi, ki so blizu njihovim socialno-liberalnim vrednotam in temeljnemu programu stranke. “To zagotovo niso stranke, ki so trenutno na oblasti, so pa to lahko nove stranke, ki jih napovedujejo nekateri – če bo seveda njihov program skladen z vrednotami SAB,” so poudarili.

Alenka Bratušek
Denis Sadiković/N1

Nekaj kritik je Tanja Fajon na torkovem sestanku slišala tudi zato, ker je pohitela z napovedjo interpelacije zoper šolsko ministrico Simono Kustec. Predsedniki opozicijskih strank so se namreč prejšnji teden dogovorili, da bosta to interpelacijo spisali SD in Levica, njeno vložitev pa bodo prvaki četverice opozicijskih strank skupaj obelodanili ta teden. Naglica predsednice Socialnih demokratov je po besedah več naših sogovornikov iz opozicijskih vrst povzročila, da je koalicija pred začetkom šolskega leta odločno stopila v bran ministrici za izobraževanje.

Tanja Fajon odgovarja, da ni razkrila vsebine interpelacije. Dodaja, da se ona ne pritožuje, ker je Šarec nenapovedano obelodanil vložitev interpelacije zoper ministra za pravosodje Marjana Dikaučiča. 

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje