Opozicija bo z interpelacijo počakala, da se Kustec pozdravi

N1 video 24. Avg 202116:20 0 komentarjev
Šarec
N1

Opozicijske stranke bodo najprej vložile interpelacijo zoper šolsko ministrico Simono Kustec. Strinjajo pa se, da bodo počakale, da ministrica ozdravi. O ostalih že pripravljenih interpelacijah pa se bodo dogovarjali sproti.

Opozicijski četverček bo najprej vložil interpelacijo zoper ministrico za izobraževanje Simono KustecO preostalih interpelacijah, v LMŠ so že spisali interpelacijo proti okoljskemu ministru Andreju Vizjaku in ministru za pravosodje Marjanu Dikaučiču, pa se bodo dogovarjali sproti.

“Ta hip je najbolj akutna interpelacija zoper ministrico za šolstvo. Glede na njeno zdravstveno stanje pa se vsi strinjamo, da je treba počakati na njeno okrevanje. Ne bi bilo korektno, da jo napadamo, ko je na bolniškem dopustu. Za razliko od generalnega direktorja RTV Slovenije Graha Whatmougha, ne napadamo ljudi, ki so na bolniškem dopustu,” je po drugem podopustniškem srečanju povedal prvak LMŠ Marjan Šarec.

V tem času po besedah Šarca ne bodo vložili nobene izmed ostalih pripravljenih interpelacij. “Že simbolično je ministrica za izobraževanje prva na vrsti, o drugih interpelacijah se bomo sproti dogovorili,” je povedal.

Tudi o ostalih dveh pripravljenih interpelacijah je sicer na današnjem sestanku tekla beseda, vložili pa ju bodo po interpelaciji zoper Simono Kustec, je povedala predsednica SAB Alenka Bratušek. “Dejstvo je, da Vizjak večje interpelacije, kot jo je dobil na referendumu, ne more dobiti,” je dodala.

O tem, katera stranka se bo prva podpisala pod določeno interpelacijo, danes še niso govorili. Bratušek je sicer dejala, da poslanci SAB ne bodo prvopodpisani pod nobeno izmed treh interpelacij, o katerih so razpravljali danes.

“Niti ni pomembno, kdo je podpisan prvi,” pa meni vodja poslanske skupine SD Matjaž Han. Po njegovi oceni je važno predvsem, da je interpelacija dobro napisana in da jasno pokaže, da dela minister slabo. “Morda bo kateri izmed ministrov naredil še kakšno napako in bo deležen hitrejše obravnave,” je poudaril.

V pogovore o interpelacijah so vključeni tudi nepovezani poslanci.

Spregovorili so tudi o sporazumu o povolilnem sodelovanju. Stranke opozicijskega četverčka bodo po navedbah Marjana Šarca pripravile pripombe in dopolnile besedilo, ki ga je pripravil on.

Današnje izjave predstavnikov opozicijskih strank sicer kažejo, da so te pri nekaterih vprašanjih tudi po poletnih počitnicah na različnih bregovih. Tako imajo različne poglede na nedavno srečanje predsednika vlade Janeza Janše, notranjega ministra Aleša Hojsa in protestnikov pod Triglavom.

Šarec meni, da se večinoma vsi ukvarjajo s tem, kako so “reveža, nič krivega, nič dolžnega, napadli protestniki”. “Predsednika vlade drugje ne morejo dobiti. Če bi imel pogum, bi prišel v petek med kolesarje in se z njimi pogovoril ali pa bi se z njimi na Kredarici usedel za mizo,” je povedal in kot neprimerno izpostavil Janševo zmerjanje protestnikov s psihiatričnimi bolniki.

Glede omenjenega srečanja je Bratušek povedala, da v stranki niti vlade niti Janše ne podpirajo. “Od vseh ljudi pa zahtevamo dostojno komunikacijo. Če se vsi spustimo na nivo Janševe komunikacije, se državi zelo, zelo slabo piše,” je menila.

Predsednica SD Tanja Fajon se je sicer v preteklih dneh od nastopa sindikalistke Tee Jarc na Kredarici distancirala. K temu je Han dodal, da veliko težavo v slovenski družbi predstavlja komunikacija na družbenih omrežjih. “Ljudje tam sovražno komunicirajo. Nevarno je, ko začnejo sovražno komunicirati najvišji predstavniki države,” je povedal. Meni, da bi se morali pri tem vsi nekoliko zadržati.

Koordinator Levice Luka Mesec se je na srečanje pred dnevi odzval na Facebooku. Kot je zapisal, jezo protestnikov na Kredarici razume in jo deli, a njihove reakcije ne podpira. “V posnetku s Kredarice je dobil točno tako podobo nasprotnikov, kakršno hočejo naslikati v Demokraciji in na Novi24,” je zapisal in dodal, da Janša že 30 let igra vlogo žrtve in mu za ohranjanje te podobe najbolj ustreza, če uspe nasprotni pol sprovocirati. Za vzgled je Janši postavil reakcijo Milana in Štefke Kučan, ki sta protestnikom skuhala čaj.

Janše se s kričanjem nanj ne bomo rešili, naučimo se raje, česar se sam nikoli ni – moj komentar na incident na…

Posted by Luka Mesec on Sunday, August 22, 2021

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!