Opozicijski poslanci so se – s pomočjo Zorčiča – ustrelili v koleno

Slovenija 26. Okt 202114:12 > 18:20 8 komentarjev
Igor Zorčič
Borut Živulović/BOBO

Poslanci KUL in nepovezane poslanske skupine so se odločili za obstrukcijo glasovanja na današnji seji DZ. Dvorano so zapustili vsi, razen predsednika DZ Igorja Zorčiča, ki je s tem zagotovil sklepčnost seje. Svoje ravnanje je utemeljil z besedami, da bi v primeru njegovega odhoda glasovanje o predlogih morali opraviti na eni od prihodnjih sej. Tako sta bila potrjena predloga zakonov o dohodnini in igrah na srečo, ki v primeru navzočnosti opozicije po vsej verjetnosti ne bi dobila zelene luči za nadaljnjo obravnavo.

Poslanci opozicijskih poslanskih skupin LMŠ, SD, Levica, SAB in NeP so se odločili za obstrukcijo glasovanja na današnji seji DZ, med drugim je bilo predvideno odločanje o ustavnem sodniku ter zakonodajnih predlogih o dohodnini, igrah na srečo in dolgotrajni oskrbi. Tako so glasovanje prepustili koaliciji ter podpornikom koalicije SNS in poslancema narodnosti. Zakonodajni predlogi vlade so tako brez težav prestali prvo obravnavo, ki je v primeru navzočnosti opozicije vsaj zakona o igrah na srečo zagotovo ne bi. Predlog zakona o spodbujanju gradnje javnih najemnih stanovanj, ki ga je predlagala opozicijska stranka SD, pa je bil zavrnjen. Omogočili so tudi preložitev glasovanja o kandidatu za ustavnega sodišča Roku Svetliču, ki so jo predlagali v SDS. 

Poslanec SD Matjaž Han je v obrazložitvi odločitve o obstrukciji povedal, da želi “manjšinska vlada skozi šivankino uho sprejeti pomembne vsebine”, ne da bi imeli zanje širšo podporo strokovne javnosti in parlamenta. V tej državi se po njegovih besedah “igramo na srečo” ter lovimo glasove v parlamentu, ne glede na to, kakšno škodo bomo povzročili naslednjim generacijam. “Zato bomo danes z obstrukcijo te seje pokazali, da je na takšen način neodgovorno vladati,” je povedal Han.

Vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubovič je ob tem dejal: “V visečem parlamentu, ki ga imamo v državi, je treba razkaditi to dimno zaveso in pokazati, kdo od poslank in poslancev podpira vsa ravnanja in dejanja te vlade in kdo ne, da dobimo jasno sliko, kdo so tisti, ki so del koalicije, in kdo tisti, ki so del opozicije.”

Dvorano so tako zapustili vsi poslanci KUL in nepovezane poslanske skupine, razen predsednika DZ Igorja Zorčiča iz poslanske skupine nepovezanih poslancev. Ta je svoje ravnanje utemeljil z besedami, da bi v primeru njegovega odhoda glasovanje o predlogih morali opraviti na eni od prihodnjih sej. S tem opoziciji ni uspel manever, da bi bila seja nesklepčna in o omenjenih predlogih zakonov ne bi mogli glasovati.

Zorčič je očitke opozicije o tem, da sodeluje s koalicijo, zavrnil kot deplasirane. “Če bi danes zapustil sejo, to ne bi prineslo ničesar, te točke moramo obravnavati in bi jih prej ali slej morali,” je povedal Zorčič po seji.

Poudaril je, da bi bilo ob njegovi odsotnosti glasovanje o Svetliču prav tako prestavljeno, saj DZ ne bi bil sklepčen. Bi pa z glasovi opozicije lahko padel predlog zakona o igrah na srečo, ki ga bodo zaradi obstrukcije “žal morali gledati še na naslednjih sejah”. Po Zorčičevem mnenju gre za škodljiv zakon.

Zorčič je še povedal, da je poslanski skupini nepovezanih poslancev vnaprej povedal, da sam seje ne bo zapustil.

Na družbenih omrežjih se že vrstijo kritike Zorčiča. V opozicijskih strankah LMŠ, SD, Levica in SAB so sicer po koncu seje poudarili, da so želeli z obstrukcijo pokazati, da koalicija nima zagotovljenih potrebnih 46 glasov za večino v DZ.

Poslanec Levice Miha Kordiš je zapisal, da je Zorčič vladi med drugim omogočil sprejetje “800-milijonskega letnega davčnega odpustka za bogataše na račun socialne države in zakona o dolgotrajni oskrbi, ki je zakon za privatizacijo varne starosti”. Ob tem je Kordiš poudaril, da je Zorčič sploh preživel kot predsednik DZ samo zato, ker so ga “pred rušenjem z desne pokrili v opoziciji”, in to z obstrukcijo.

Vodja poslancev Levice Matej T. Vatovec je ob tem izpostavil, da sam ne vidi nobenega razloga, zakaj je Zorčič ostal v dvorani, saj bi sejo lahko vodil eden od podpredsednikov DZ.

Marjan Šarec iz LMŠ je zapisal, da je Zorčič s svojo odločitvijo pokazal, kdo je del opozicije in kdo ne. Dejal je še, da “danes niso časi za tako imenovano pahorjanstvo, ampak so časi, ko se je treba odločiti, na kateri strani si”. Po njegovih besedah se morajo poslanci odločiti med tem, ali podpirajo demokratične sile, ki se trudijo, da bi država ostala v normalnih tirnicah, in tem, da vladajočim, ki kršijo norme in načela pravne države, omogočijo vladanje in sprejemanje zakonov.

Po besedah vodje poslanske skupine SD Matjaža Hana je današnje dogajanje na seji dokaz, da je Zorčič v DZ zagotavljal kvorum in da se verjetno ne zaveda, da je postal predsednik DZ, ker v opoziciji takrat niso zagotovili kvoruma.

Poslanec SAB Marko Bandelli pa je ocenil, da je Igor Zorčič z današnjim ravnanjem “pokazal svoj pravi obraz”.

“Dejstvo je, da smo v opoziciji, tisti pravi opoziciji, danes želeli pokazati, kakšno podporo ima vlada v DZ in očitno je gospod Zorčič tisti, ki se je postavil na nasprotno stran od naše opozicije,” pa je dejala predsednica SAB Alenka Bratušek.

V koaliciji so medtem z Zorčičevo odločitvijo zadovoljni.

Vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec je dejanje Zorčiča označil za državotvorno, saj da se je v preteklosti že opekel, ko je glasoval proti temu, kar kot predsednik DZ predstavlja. “Mislim, da je v tem trenutku naredil tisto, kar je moral, in da mu bo to predvsem koristilo,” je poudaril Krivec. Ob tem je dejal, da ima opozicija po poslovniku DZ sicer pravico do obstrukcije, a da so se v danem primeru “ustrelili v koleno”, saj so na seji glasovali tudi o predlogih zakonov, ki so jih podali v opoziciji.

Tudi vodja poslancev SMC Gregor Perič se je na Twitterju Zorčiču zahvalil za državotvornost. Ob tem je obstrukcijo opozicijskih strank označil za polomijo, s čimer so pokopali tudi zakone, ki so jih predlagali sami.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje