Obstrukcija opozicije (za zdaj) rešila Roka Svetliča

Slovenija 26. Okt 202110:30 > 16:44 3 komentarji
Rok Svetlič
Rok Svetlič. (Foto: Borut Živulovič/BOBO)

Medtem ko se je že jasno nakazovalo, da Rok Svetlič ne bo dobil zadostne podpore za ustavnega sodnika, saj sta bila dva poslanca Desusa odsotna, so se poslanci KUL in nepovezane poslanske skupine odločili za obstrukcijo seje. S tem pa so omogočili koaliciji in njenim podpornikom, da so izglasovali preložitev glasovanja o predlogu predsednika Boruta Pahorja za ustavnega sodnika.

Na današnji seji državnega zbora (DZ) bi morali poslanci glasovati o kandidaturi Roka Svetliča za ustavnega sodnika. Ta bi za izvolitev potreboval 46 poslanskih glasov. Svetliču, ki uživa naklonjenost koalicije, so podporo v preteklih dneh že jasno odrekli v opozicijskih LMŠ, SD, Levici in SAB ter v poslanski skupini nepovezanih poslancev.

Nakazovalo se je, da bo Svetlič ‘padel’

Vendar so ti današnjo sejo obstruirali, s tem pa omogočili koaliciji in njenim podpornikom, da so izglasovali preložitev odločanja o Svetličevi kandidaturi na eno od prihodnjih sej. Preložitev glasovanja je podprlo 45 poslancev, proti je bil zgolj predsednik DZ Igor Zorčič.

Ta je pravzaprav omogočil, da je do glasovanja o preložitvi sploh prišlo, saj bi bila, če bi se opoziciji pridružil pri obstrukciji, seja nesklepčna. Tudi v tem primeru pa glasovanja o Svetliču danes ne bi opravili.

Koalicija je preložitev glasovanja predlagala zato, ker se je jasno nakazovalo, da Svetliču ne bi uspelo zbrati zadostne podpore. Na glasovanje namreč ne bi prišla vodja poslanske skupine Desusa Franc Jurša, ki je zaradi bolezni že dlje časa odsoten, in poslanec Ivan Hršak, ki je po navedbah v stranki upokojencev zaradi rizičnega stika v samoizolaciji. To pa bi pomenilo, da bi Svetlič, če bi ga podprlo vseh 38 koalicijskih poslancev, trije poslanci SNS, poslanec Desusa Branko Simonovič in oba predstavnika manjšin, prejel skupno 45 glasov — torej en glas premalo za izvolitev na mesto ustavnega sodnika.

Resni dvomi o primernosti kandidata

Današnje glasovanje bi bil sicer že četrti poskus, da bi poslanci izvolili naslednika ustavne sodnice Dunje Jadek Pensa, ki ji je devetletni mandat potekel julija lani. Državni zbor je pred tem že zavrnil Andraža Terška, Anžeta Erbežnika in Janeza Kranjca.

Čeprav je tudi v preteklosti na kandidate za ustavnega sodnika letelo kar nekaj kritik, tako težkih očitkov, kot jih je iz vrst pravnih strokovnjakov deležen Svetlič, doslej ni bilo. Kritike bi lahko razdelili v dve skupini. Prvi opozarjajo, da Svetlič za mesto ustavnega sodnika nima potrebnih kvalifikacij, drugi v njem ne prepoznajo (iskrenega) zagovornika človekovih pravic. Nekateri pravni strokovnjaki celo ocenjujejo, da je Svetlič med vsemi predlaganimi kandidati v zgodovini naše države za opravljanje funkcije ustavnega sodnika najmanj kvalificiran.

Glasovanje o Svetliču je tako sedaj mogoče pričakovati na prvi naslednji redni seji državnega zbora v novembru.

Po današnji preložitvi glasovanja so v  uradu predsednika republike poudarili, da je bila na zadnjih posvetovanjih s poslanskimi skupinami kandidatu za ustavnega sodnika Roku Svetliču zagotovljena zadostna podpora za izvolitev, po vložitvi kandidature pa je skupina nepovezanih poslancev podporo odtegnila. “Pred preloženim glasovanjem se bo predsednik republike po potrebi posvetoval s poslanskimi skupinami, ki kandidata podpirajo, in kandidatom dr. Svetličem,” so navedli v Pahorjevem uradu. Na vprašanje N1, ali omenjene navedbe nakazujejo, da bo predsednik republike o predlogu ponovno razmislil oziroma da dopušča možnost njegovega umika, so nam odgovorili, da k podanemu odgovoru nimajo česa dodati.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje