“Oprali so nam možgane.” Prehranska dopolnila z antioksidanti umakniti s polic?

Slovenija 01. Jan 202416:42 6 komentarjev
pilule, tablete, zdravila
Foto: PROFIMEDIA

Mnogi med nami pogosto jemljemo prehranska dopolnila z antioksidanti (vitamini C, A, E), ker smo prepričani, da je pri vitaminih "več je bolje". Prehranska dopolnila z antioksidanti bi morala biti na voljo zgolj v lekarnah, na recept, je jasen dr. Martin Bergö, vodja oddelka za bioznanosti in prehrano na švedskem državnem Inštitutu Karolinska. Za N1 je povedal tudi, da bi jih po njegovem mnenju morali umakniti iz proste prodaje.

Dr. Martin Bergö je za N1 v nedavnem članku za rubriko Poglobljeno povedal, da če jemljete prehranske dodatke z antioksidanti in če imate tumor, mu boste s tem “neposredno pomagali”. Dr. Bergö s svojo raziskovalno skupino že desetletje raziskuje učinke antioksidantov na rast raka pri miših, njihova najnovejša raziskava je bila objavljena avgusta letos in je pokazala, da antioksidanti, vključno z vitaminom C, spodbujajo rast žil v tumorjih in s tem omogočajo njihovo hitrejšo rast. Za onkološke bolnike je jemanje prehranskih dopolnil z antioksidanti nevarno, je opozoril.

Zato je prepričan, da bi morali prehranska dopolnila z antioksidanti umakniti iz proste prodaje. “Na voljo bi morala biti zgolj v lekarnah, na recept. Prehransko dopolnilo je koncentrirana kemikalija. Ljudje jih ne bi smeli prosto uporabljati samo zato, ker so predpisi ohlapni in ker večinoma niso nevarni. Nihče ne more zagotovo vedeti, ali že ima tumor v telesu. Tumor v pljučih lahko imate deset let, ne da bi to vedeli. Če v tem primeru jemljete dodatke z antioksidanti, lahko tumor spodbujate pri rasti.”

Jejmo zdravo, uravnoteženo, veliko sadja in zelenjave, ne pa antioksidantov v tabletah in praških

Antioksidanti imajo namreč sloves čudežne obrambe pred boleznimi. Uživanje sadja in zelenjave naj bi imelo ugodne učinke na zdravje ravno zaradi vsebnosti antioksidantov, med katerimi so najbolj znani vitamini C, E in A. Prodajalci prehranskih dopolnil pa to splošno prepričanje o koristnosti antioksidantov izkoriščajo za prodajo tablet, kapsul in praškov. A vse več je dokazov, da so antioksidanti koristni zgolj v zelo omejenem obsegu, v obsegu, ki ga z zdravo, uravnoteženo prehrano dobimo s hrano. Večji odmerki, ki jih dobimo s prehranskimi dopolnili, pa nam lahko aktivno škodijo. Med drugim lahko torej pospešujejo rast tumorjev in nastajanje metastaz.

Luka Puzigaća, specializant onkologije na Onkološkem inštitutu s posebnimi znanji iz klinične prehrane, pa nam je povedal, da začnejo prav pri onkoloških bolnikih “iz vsakega grma skakati trgovci, ki vam želijo neko zadevo priporočiti in ponuditi. In antioksidanti so ena od stvari, ki se pogosto prodajajo v tem kontekstu.”

“Oprali so nam možgane”

Prehranska dopolnila so pomembna, sta opozorila oba, Puzigaća in Bergö. A rezervirana bi morala biti za ljudi, ki jih res potrebujejo. “Kot družbi so nam oprali možgane, da bi verjeli, da je naša prehrana slaba in da jo moramo dopolnjevati, sicer bomo zboleli. Toda večina ljudi nima pomanjkanja, ki bi upravičevalo uživanje prehranskih dopolnil,” je bil jasen Martin Bergö. Industrija prehranskih dopolnil pa se zelo trudi, da bi vas prepričala o nasprotnem, saj ji to povečuje prodajo. “Proizvodnja antioksidantov za prehranska dopolnila je izrazito poceni. Vse snovi je mogoče kupiti na tone od farmacevtskih družb v Indiji in na Kitajskem,” je za N1 dejal Luka Puzigaća. “Tu govorimo dobesedno o centih za kilogram te zadeve, ki jih potem proizvajalci zapakirajo v tablete in kapsule ter jih prodajajo potrošnikom. Proizvodnja je smešno poceni, marža in dobiček pa sta izjemno velika. Industrija prehranskih dopolnil je na zunaj videti zelo urejena, dejansko pa je to bolj kot ne divji zahod.”

Vitamin C
Foto: PROFIMEDIA

Jejte torej zdravo in uravnoteženo, na jedilniku naj bo dovolj sadja in zelenjave, saj so dokazi epidemioloških študij jasni: ljudje, ki uživajo veliko sadja in zelenjave, hrane, bogate z antioksidanti, so bolj zdravi in v povprečju živijo dlje. Prehranski dodatki z antioksidanti pa naj bodo “rezervirani” za ljudi, ki imajo resnično pomanjkanje antioksidantov, nikar jih torej ne jemljite “na zalogo”.

Celoten članek iz nedavne rubrike Poglobljeno, ki vsebuje tudi zadnje raziskave o učinkih prehranskih dopolnil z antioksidanti, pa lahko preberete tu: Temna stran antioksidantov: ko vitamin C deluje kot gorivo za raka.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje