Za zdaj precejšnja sreča z nevihtami

Slovenija 08. Sep 202206:43 > 19:00 0 komentarjev
Neurje v Kopru
Alja Marčič/Neurje.si/FACEBOOK

Uprava za zaščito in reševanje poroča, da se je okoli poldneva nevihtno dogajanje iznad Italije in severnega Jadrana razširilo tudi nad Slovenijo. Pojavljali so se krajevno močnejši nalivi, sunki vetra in številni udari strel. Največ padavin so izmerili na Krasu. Gasilci so imeli največ dela na Obali, v okolici Sežane ter na območju Ljubljane.

Po podatkih Agencije RS za okolje (Arso) je na merilni postaji Godnje na Krasu ob 13. uri v pol ure padlo kar 43,8 milimetrov padavin, na Nanosu 33,7 milimetrov, ob 14. uri v Kočevju 20,35 milimetrov in v Osilnici 27,89 milimetrov dežja.

Po navedbah uprave je bilo najhuje na Obali in v okolici Sežane ter na območju Ljubljane. Po do sedaj zbranih podatkih so zabeležili 35 dogodkov v povezavi z neurjem, aktiviranih je bilo 47 gasilskih enot, od tega tri poklicne. Gasilci so v večini primerov črpali meteorne vode iz različnih objektov, odmašili jaške in prekrili nekaj streh objektov.

Udari strel so poškodovali ostrešje petih objektov, električni napeljavi, dva dimnika, ulično svetilko in zanetili požar električne napeljave v naselju Gorenje Brezovo v občini Ivančna Gorica. poškodovali so tudi podstrešje v naselju Hruševo v občini Dobrova – Polhov Gradec, kozolec in gospodarski objekt v naselju Dedni dol v občini Ivančna Gorica ter stanovanjsko hišo v Apihovi ulici v Ljubljani, so sporočili iz uprave.

Za zdaj imamo po besedah vremenoslovca Blaža Štera precejšnjo srečo z nevihtami. “Ob stacionarni nevihti v Tržaškem zalivu je največ padavin padlo v okolici Trsta. Še več dežja pa je padlo v morje. Najmočnejši sunek vetra je zabeležila oceanografska boja Piran 100 kilometrov na uro,” je zapisal na Twitterju.

Na zahodu večja možnost zemeljskih plazov

Na Arsu svetujejo, da v primeru nevihte počakamo na varnem mestu v zgradbi, na prostem pa poiščemo zavetje. Ker je nedavno močan veter tudi odkrival strehe in podiral drevesa, tudi opozarjajo, da je parkiranje in zadrževanje pod drevesi nevarno, in svetujejo previdnost.

Arso svetuje še, da se med nevihto ne zadržujemo pod daljnovodi ali v bližini hudourniških vodotokov, saj je udar strele smrtno nevaren.

Po podatkih Geološkega zavoda Slovenije je danes zaradi napovedanih povečanih količin padavin povečana verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov v zahodni Sloveniji. Do pojavljanja zemeljskih plazov lahko pride tudi v ostalih predelih Slovenije. Prebivalci območij, kjer so se v preteklosti že pojavljali zemeljski plazovi, opozarjajo na pojavljanje sprememb na tleh, objektih in pobočij. Še posebej naj bodo pozorni na pojavljanje svežih razpok, posedanje in zdrse zemljine, še opozarjajo na Geološkem zavodu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!