Veter odkril streho Intereurope: “Zaposleni so odreagirali odgovorno in trezno”

Slovenija 19. Avg 202210:32 > 13:54 1 komentar

Včeraj popoldan je v Ljubljani besnel močan nevihtni piš, ponekod so izmerili tudi rekordno močne sunke vetra, in sicer za Bežigradom, kjer je veter dosegel hitrost 102 kilometra na uro. Gasilci, ki toliko intervencij v tako kratkem času ne pomnijo, in komunalni delavci od zgodnjih jutranjih ur odstranjujejo posledice silovitega vetra. Na terenu je tudi ekipa N1.

Močan nevihtni piš je v četrtek popoldan zajel osrednjo Slovenijo. V Ljubljani je odnašalo zabojnike za smeti, odneslo je del gradbenega odra pri gradbišču na Gosposvetski cesti, kjer gradijo Schellenburg, poškodovalo je tudi fasado Situle na Vilharjevi cesti, veter pa je med drugim odkril del ljubljanske porodnišnice, posledice so hitro sanirali.

Direktor Intereurope: Veter je dvignil pločevino, ki se je spustila po stavbi

Odkrilo je tudi del strehe na poslovni stavbi podjetja Intereuropa v BTC. Izvršni direktor Intereurope za Slovenijo Dalibor Stojanov je povedal, da je včerajšnje neurje z močnimi sunki vetra poškodovalo njihovo poslovno stavbo in kontrolne objekte, delno pa je uničena tudi ograja, ki ločuje terminal od javnih površin.

Poškodb med delavci ni bilo, še vedno pa ugotavljajo skrite in manjše poškodbe.

“Aktivirane so bile vse pristojne službe in strokovne službe Intereurope, ki so preprečile nadaljnje uničenje. Zdaj potekajo nadaljnja sanacijska dela. Delo poteka nemoteno, rad bi se zahvalil vsem zaposlenim, ki so priskočili na pomoč, in gasilcem, ki so res prišli takoj,” je povedal Stojanov.

Kot je povedal, se je vse odvilo relativno hitro – sunkovit veter je dvignil pločevino, ki se je spustila po stavbi. V stavbi so bili zaposleni, ki pa so odreagirali odgovorno in trezno, je dodal Stojanov. V teku je pridobivanje ponudb za sanacijo objekta, je še povedal direktor Intereurope za Slovenijo. Posnetek si lahko ogledate na vrhu članka.

Razdejalo testirno točko v Stanežičah in kranjsko vojašnico

Razdejalo je vstopno točko za odvzem brisov na koronavirus Zdravstvenega doma (ZD) Ljubljana v Stanežičah. Testiranje na omenjenem mestu je prekinjeno, piše na Twitterju.

Neurje ni prizaneslo niti novi strehi Cukrarne. “Dva kvadratna metra opeke je razmetalo po strehi, nekaj pa jih je odpihnilo na Fabianijev most,” so med drugim zapisali na Facebooku.

Tudi v Kranju je poškodovanih več kot 70 objektov, med drugim je odkrilo kranjsko vojašnico. “Odkrilo je objekt v velikosti 800 kvadratnih metrov. Pripadnice in pripadniki Slovenske vojske so ob pomoči gasilcev začasno že prekrili objekt,” je Slovenska vojska zapisala na Twitterju.

Največji davek so plačala drevesa, tudi zavarovana

Od zgodnjih jutranjih ur so na terenu ljubljanski komunalni delavci podjetja Voka Snaga, ki s podizvajalci odpravljajo posledice vetroloma. Na terenu imajo 16 ekip, predvsem odstranjujejo polomljena drevesa. Med najbolj prizadetimi območji je severozahodni del in center Ljubljane. Predvsem območje Šiške, Rudnika, Viča in Zaloga.

Neurje v Ljubljani Neurje v Ljubljani
N1
Neurje v Ljubljani Neurje v Ljubljani
N1
Neurje v Ljubljani Neurje v Ljubljani
N1
Neurje v Ljubljani Neurje v Ljubljani
N1

Na terenu je tudi ekipa N1. Gašper Erjavec, skrbnik strank Voke Snage, je povedal, da takšni vetrolomi zmeraj presenetijo. Največji davek so plačala drevesa, tudi zavarovana. “Gre predvsem za odlomljene vrhove, veje. Na žalost so izruvana tudi starejša drevesa, ki so zaščitena in imajo status naravne vrednote. Čez dan bomo lahko ocenili, kakšna je škoda,” je povedal in dodal, da je trenutno evidentiranih 40 lokacij, kjer je nastala škoda. 

Tadej Cimerman, arborist v delovni enoti zelene površine pri Voki Snagi, je povedal, da s težkim srcem gleda izruvana drevesa v Parku slovenske reformacije. “Težko je videti tako situacijo, saj leta skrbimo za ta drevesa, jih obrezujemo, zalivamo. Potem pa pridejo ujme in je v eni uri uničeno, za kar smo čez leto skrbeli,” je dejal. Veter je med drugim izruval krilatega oreškarja, zavarovano drevo, staro vsaj 90 let. “Gre za velik udarec, če v mestu nimamo takih velikih dreves, saj so poleg zgodovinske vrednosti čistilci zraka,” je še strnil Cimerman.

Česa podobnega ljubljanski gasilci ne pomnijo. “V tako kratkem času smo imeli rekordno število intervencij,” je za N1 povedal Robert Okorn z Gasilske brigade Ljubljana. Do 9.08 so imeli 276 intervencij, je še povedal, v večini posredovanj je šlo za odkrite strehe in podrta drevesa. Na terenu je bilo več kot 200 gasilcev.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje