Poleti poteče veljavnost več kot 70.000 osebnim dokumentom

Slovenija 19. Jun 202108:54 > 08:56 0 komentarjev
Gneča pred upravno enoto
BOBO

Letos v treh poletnih mesecih poteče veljavnost kar 70.410 osebnim izkaznicam in potnim listom. Podjetje Cetis, ki izdeluje slovenske osebne dokumente, je zaradi velikega števila naročil rok za njihovo izdelavo že podaljšalo na pet dni.

Po podatkih ministrstva za notranje zadeve s 17. junija je bilo na ta dan v Sloveniji v veljavi 1.795.311 osebnih izkaznic in 665.510 potnih listov. Največ osebnim izkaznicam in potnim listom veljavnost poteče letošnjega julija in avgusta – 25.318 naslednji mesec in 18.572 avgusta.

Kot ugotavljajo na ministrstvu za javno upravo, se število strank, ki želijo na upravnih enotah urediti določeno upravno zadevo, iz dneva v dan povečuje. Približuje se namreč konec šolskega leta, mnogi želijo potovati, za kar potrebujejo veljavne dokumente, v trenutnih razmerah epidemije novega koronavirusa pa tudi digitalno potrdilo ali smsPass za dostop do potrdil o cepljenju ali prebolevnosti.

Celjski Cetis, ki izdeluje slovenske osebne izkaznice in potne liste, je zaradi velikega števila prejetih naročil za nove osebne dokumente rok za njihovo izdelavo podaljšal za dva dni, na pet dni. Kot so v četrtek navedli na Upravni enoti Ljubljana, se v primeru, da proizvajalec prejme več kot 2000 vlog za izdajo osebnih izkaznic dnevno, rok za izdelavo dokumenta podaljša za en delovni dan za vsakih nadaljnjih 500 vlog dnevno.

Vlogo lahko oddate na katerikoli upravni enoti

Podaljšuje pa se tudi čakanje na termin na upravni enoti. Kot je dejal pooblaščenec za varstvo osebnih podatkov Ernest Mencigar, v Ljubljani trenutno naročajo že za 2. julij. “Ljudi prosimo za strpnost in razumevanje,” je pozval Mencigar. Ta pravi, da so njihovi zaposleni pogosto deležni slabe volje strank, a neupravičeno.

Tisti, ki se jim z novim osebnim dokumentom mudi, lahko vlogo oddajo tudi na kateri drugi upravni enoti, kjer ni tako dolgega čakanja, saj so upravne enote po državi različno obremenjene. Lahko pa tudi doplačajo za prednostno izdelavo osebnega dokumenta, je še pojasnil Mencigar.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!