Osem predsedniških kandidatur, vložila jo je tudi Sabina Senčar

Sabina Senčar
Foto: Žiga Živulović /BOBO

Ob polnoči se bo iztekel rok za vlaganje kandidature za volitve predsednika republike. Doslej je kandidature vložilo osem kandidatov oziroma kandidatk, kot zadnja je to storila ginekologinja Sabina Senčar, ki se v predsedniško tekmo podaja s podporo stranke Resnica. Kot so sporočili iz Državne volilne komisije, bodo kandidature, vložene ta teden, potrjevali v četrtek, končni nabor kandidatov pa bo znan v začetku prihodnjega tedna.

Stranka Resnica je na svojem Facebook profilu objavila, da je ginekologinja Sabina Senčar skupaj s predsednikom stranke Zoranom Stevanovićem in generalnim sekretarjem stranke Nevenom Polajnarjem na Državno volilno komisijo (DVK) oddala 3.216 podpisov podpore k njeni kandidaturi. “Nov dan, nov korak v pravo smer,” so ob tem zapisali na Facebooku in se zahvalili vsem svojim podpornikom za oddan podpis.

Senčar je ob vložitvi kandidature povedala, da mora po njenem mnenju predsednik oziroma predsednica države zastopati interese vseh državljanov Slovenije. “Zavzemati se mora za vrednote, ki morajo biti in so brezčasne. Ne smejo biti odvisne od političnega sistema in politike, v kateri živimo,” je poudarila.

Senčar in Stevanović
Foto: Žiga Živulović /BOBO

Če bo postala predsednica, se bo zavzemala predvsem za dostopnost zdravstvenih storitev. “Za samega državljana ni tako velikega pomena ali bo zdravstvo državno ali privatno, za posameznega državljana mora biti v interesu le to, da bo zdrav, da bo prišel do poštene, hitre in strokovne zdravniške oskrbe, do svežega zraka, hrane, do vseh teh stvari, ki omogočajo zdravje. To pa ni le odsotnost bolezni, temveč tudi stanje popolne socialne, ekonomske in duševne blaginje,” je utemeljila Senčar.

Predsednik stranke Resnica Zoran Stevanović pa je ob vložitvi kandidature povedal, da je prepričan, da bo Sabina Senčar odlična predsednica. “Zagotovo je nekaj novega oziroma nekaj tistega, kar ljudje iščejo. Glas ljudi, predvsem tistih, ki doslej niso bili slišani,” je dejal.

DVK: Doslej je bilo vloženih osem kandidatur

Prejem podpisov podpore Sabini Senčar so potrdili tudi na DVK in dodali, da je bilo doslej vloženih osem kandidatur. Pet kandidatur, ki so bile vložene minuli teden, je DVK že potrdila, in sicer kandidature glasbenika Gregorja Bezenška, poslanca NSi Janeza Ciglerja Kralja, kočevskega župana Vladimirja Prebiliča, poslanca SDS Anžeta Logarja in pravnice Nataše Pirc Musar.

V ponedeljek sta kandidaturi vložila še evropski poslanec Milan Brglez ter poslanec Levice Miha Kordiš.

Še vedno pa ni znano, ali je filozofinji Nini Krajnik uspelo zbrati zadostno število podpisov podpore za vložitev predsedniške kandidature. Kot je za N1 povedal podpornik njene kandidature Peter Jambrek, s kampanjo Nine Krajnik ni seznanjen in da informacije o številu zbranih podpisov podpore ne more komentirati. Potrdil je, da bo Krajnik v kratkem podala izjavo o predsedniški kandidaturi, vsebine njene izjave pa ne pozna.

Ob polnoči se bo iztekel rok, do katerega lahko kandidati na DVK še lahko vložijo kandidature, podprte s podpisi volilcev in volilk ali s podpisi poslank in poslancev. Kandidature, vložene ta teden, bo DVK potrjevala v četrtek.

Končni nabor predsedniških kandidatov bo znan v začetku prihodnjega tedna, kandidati imajo namreč do 3. oktobra še čas, da morebiti umaknejo soglasje h kandidaturi. Prihodnji torek bo DVK izvedla še žreb vrstnega reda kandidatur, ki bo 23. oktobra, ko bo potekal prvi krog predsedniških volitev, zapisan na glasovnicah.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.