Osnutek zakona o ZZZS po mnenju zagovornika enakosti omejuje nekatere pravice

Slovenija 19. Maj 202318:15 0 komentarjev
ZZZS
Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (Foto: Borut Živulovič/BOBO)

Zagovornik načela enakosti je ministrstvu priporočil, naj v predlogu zakona o ZZZS z nekaterimi spremembami prepreči možnost diskriminacije zavarovancev.

Zagovornik načela enakosti je ministrstvu priporočil, naj v predlogu zakona o zavodu za zdravstveno zavarovanje jasno zapiše, da splošni akti, ki jih sprejema skupščina zavoda, urejajo le način uresničevanja pravic iz zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, in ne pravic samih. Tako bi preprečili možnost diskriminacije, meni.

Zagovornik je v zvezi z osnutkom predloga zakona o Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) ministrstvo za zdravje kot pripravljavca zakona opozoril, da so v njem predvidene rešitve glede pristojnosti skupščine zavoda neustrezne z vidika varstva zavarovancev pred diskriminacijo. Nekatera določila v 17. členu osnutka predloga zakona bi namreč lahko omogočala, da bi se pravice iz obveznega zdravstvenega zavarovanja določale s splošnimi akti zavoda, med katere sodijo tudi pravila obveznega zdravstvenega zavarovanja, in torej mimo zakona, ki ureja pravice iz tega zavarovanja, so pri zagovorniku zapisali v sporočilu za javnost.

Obstoječa pravila omejujejo določene pravice

Pojasnili so, da če bi se uveljavile rešitve iz osnutka predloga, bi še naprej veljala ureditev, ki jo je za neustrezno leta 2021 označilo že ustavno sodišče. To je v konkretnem primeru zavrnitve pravice do umetne oploditve ženski, starejših od 43 let, ugotovilo, da so obstoječa pravila, ki jih je sprejela skupščina ZZZS, neupravičeno omejila določeno pravico in jih v tem delu tudi razveljavilo. Ustavno sodišče je presodilo, da so pravila obveznega zdravstvenega zavarovanja v tem primeru “prekoračila okvir ustavno dopuščenega podzakonskega urejanja človekove pravice do zdravstvenega varstva”, saj lahko pravice namreč ureja le zakon, so pojasnili.

Zagovornik je zato ministrstvu priporočil dopolnitev osnutka predloga zakona o ZZZS glede pristojnosti skupščine zavoda tako, da določila ne bodo omogočala urejanja pravic in vsebine pravic iz zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ampak izključno način njihovega uresničevanja.

Kot so navedli pri Zagovorniku, je pripravljavec zakona v uvodu k osnutku predloga zakona o ZZZS na več mestih pripoznal, da prihaja do zapletov na področju sprejemanja splošnih pravnih aktov ZZZS oziroma podzakonskih aktov, katerih vsebina ima odločilen vpliv na delovanje sistema zdravstvenega varstva in v tem okviru na uresničevanje ustavnih pravic zavarovancev. Toda predlagana ureditev po mnenju zagovornika še vedno omogoča, da se pravice iz osebnega zdravstvenega zavarovanja določajo v podzakonskem aktu, v pravilih obveznega zdravstvenega zavarovanja, in ne z zakonom.

Obenem Zagovornik priporoča tudi, naj se v zakonu o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju natančno opredelijo vse pravice iz obveznega zdravstvenega zavarovanja tako, da bodo določeni vsi bistveni elementi teh pravic ter merila in pogoji za njihovo uživanje.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!