Otrok z izcedkom iz oči in na antibiotiku: zakaj gre zdaj lahko v vrtec in šolo?

Slovenija 12. Sep 202309:52 2 komentarja
vrtec
Slika je simbolična. (Foto: PROFIMEDIA)

V primerjavi s prejšnjimi leti se je odsotnost zaradi nege otroka podvojila, opažajo na ZZZS, kjer so zato pripravili navodila, kdaj otroci smejo v vrtec ali šolo. Tako so na primer zapisali, da otrok sme v vrtec ali šolo, če malo kašlja, jemlje antibiotik ali ima izcedek iz oči, kar je marsikaterega starša presenetilo. Kdaj torej otrok lahko gre v vrtec ali šolo? Kdaj mora ostati doma in kdaj mora k zdravniku? Kako nova navodila vplivajo na delo vzgojiteljic?

Na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) opažajo znaten porast začasne zadržanosti od dela zaradi nege bolnega otroka. Lani se je v primerjavi s predhodnimi leti podvojila. V praksi opažajo, da starši pogosto prosijo za nego otroka, ker vrtci in šole ne sprejmejo otrok z manjšimi zdravstvenimi težavami, tako rekoč že tudi takrat, ko otrok zgolj smrka.

“Mogoče je vzrok temu bojazen pred okužbo s koronavirusom, ki jo je seveda treba resno obravnavati. Po drugi strani pa ni vse okužba oziroma nalezljiva bolezen, zaradi katere bi moral otrok ostati pred zaprtimi vrati,” je ZZZS zapisal v okrožnici, ki jo je naslovil na izvajalce zdravstvenih storitev. Dodal je, da to povečuje pritisk na pediatre, da staršem odobrijo nego, čeprav to glede na zdravstveno stanje otroka ni potrebno.

Zato je sekcija za primarno pediatrijo v okviru Združenja za pediatrijo pri Slovenskem zdravniškem društvu pripravila smernice, kdaj otrok sme v vrtec oziroma v šolo, kdaj naj ostane v domači negi in kdaj mora obiskati pediatra.

priporočila, kdaj otrok sme v vrtec ali šolo
ZZZS

Tako je med drugim zapisala, da otrok lahko obišče šolo ali vrtec, če je slabo spal in ga nič ne boli, če ima izpuščaj, ki ga ne srbi in je ves čas enak in ga malo boli glava ali trebuh. Otrok sme v vrtec ali šolo tudi, če malo smrka ali kašlja ter nima vročine, če ima malo izcedka iz oči ter če prejema antibiotik in že več kot en dan nima težav.

Smernice je na družbenem omrežju X delila tudi Zdravniška zbornica Slovenije, a je tam objava naletela na buren odziv. Številni so opozorili na navodila, da se otrok, ki smrkajo in kašljajo, ne vozi v vrtec ali šolo, saj se tako širijo okužbe. Nekatere starše je zmotilo priporočilo glede izcedka iz oči, saj so vnetja oči močno nalezljiva. Spet druge pa je zbodlo, da priporočila omenjajo zgolj mamo.

Če bi bilo smrkanje ovira, otrok pozimi v vrtcu ne bi bilo

Sekcija za primarno pediatrijo je ta priporočila pripravila, da razbije nekatere mite o tem, kdaj otrok sme v vrtec ali šolo, je pojasnil pediater iz kamniškega zdravstvenega doma in predsednik sekcije za primarno pediatrijo Denis Baš. Ravnateljica vrtca Medvode in predsednica Združenja ravnateljev vrtcev Romana Epih je prepričana, da starši v teh primerih znajo presoditi.

“Vsak vrtec ima svoje smernice, kdaj sprejemajo otroka,” je pojasnila ravnateljica Epih. “Zavedamo se, da en smrkelj, eno kašljanje ali eno slabo spanje še ne pomeni, da je otrok bolan.” V vrtcih so tako pozorni tudi na otrokovo razpoloženje. Držijo se priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

V jesensko-zimskem času praktično ni otroka v vrtcu, ki ne bi malo kašljal ali imel malo izcedka iz nosu, je bil jasen tudi pediater Baš. Če bi otroci ob vsakem pokašljevanju ostali doma, bi bili v domači negi praktično vso jesen in zimo. “Druga stvar pa je, če se otrok slabo počuti. Začne kihati in bolj pogosto kašlja. Tak otrok bo seveda ostal v domači negi. Če se bo stanje poslabšalo, pa bo šel k pediatru,” je dodal.

bolan otrok
PROFIMEDIA

Strožja navodila veljajo le za otroke, ki imajo doma sorojence, ki so še dojenčki. “Tem otrokom svetujemo, naj ostanejo doma. Če bo tak otrok malo smrkal, lahko ta virus prenese dojenčku. Vemo, da so dojenčki, mlajši od šestih mesecev, zelo občutljivi. V primeru okužbe z RSV ali gripo lahko pride tudi do odpovedi dihalnih poti,” je rekel Baš.

Izcedek iz nosu ni omejitev za vstop v vrtec, je pojasnila tudi organizatorica prehrane in zdravstveno-higienskega režima v Viških vrtcih Petra Osterman. “Če bi zahtevali, da bi bili otroci brez izcedka iz nosu, jih praktično vso zimo ne bi bilo v vrtcu,” je dodala. Vzgojiteljice so pri njih bolj pozorne na počutje otroka. “Starše pokličemo, če otrok ne zmore dnevnih obremenitev. Izcedek ni kriterij, lahko pa je dodatni argument.”

Nekatere je v grafiki ZZZS zmotilo tudi, da je ta naslovljena le na mame. Pediater Denis Baš je dejal, da se za napako opravičujejo, in dodal, da ni bilo mišljeno, da morajo za bolne otroke skrbeti samo mame, ampak vsi starši oziroma skrbniki. Napovedal je, da bodo grafiko popravili.

V katerih primerih sme otrok, ki jemlje antibiotik, v vrtec ali šolo?

Tudi z navodilom, da otrok, ki jemlje antibiotik, sme v vrtec, so želeli razbiti mit, saj je to prepoved pogosto mogoče najti na spletnih straneh vrtcev. “Otroci dobijo antibiotik zaradi različnih težav,” je poudaril Baš. Če je otrok zbolel za streptokokno angino, v roku 48 ur ni več kužen, pade mu vročina in načelno simptomi izzvenijo. “Če je tako, lahko gre otrok v vrtec ali šolo, čeprav jemlje antibiotik.”

Podobno je tudi pri zdravljenju vnetja srednjega ušesa, ki običajno traja od pet do sedem dni. “Če je otrok proti koncu jemanja antibiotikov v redu, brez vročine, se lahko po dogovoru s pediatrom vrne v vrtec ali šolo.” Poleti so bile pogoste okužbe kože, za katere se predpiše antibiotik. “Ko se ta sprememba posuši, je koža zdrava, otrok pa nadaljuje jemanje antibiotikov. Tudi tukaj ni zadržkov, da otrok ne bi šel v organizirano varstvo.” Nasprotno pa je pri zdravljenju pljučnice, kjer pediatri svetujejo domačo nego.

deklica z zdravili
PROFIMEDIA

Zaposleni v vrtcih otroku praviloma ne dajejo antibiotikov. “To lahko storijo starši, ki pridejo ob uri in dajo otroku antibiotik,” je povedala Osterman in dodala, da imajo izkušnje tudi s starši, ki se odločijo za ta način jemanja antibiotikov. Baš je sicer pojasnil, da se najpogosteje otrokom predpiše jemanje antibiotika na osem ali 12 ur, kar pomeni, da ga lahko vzamejo pred vrtcem in po njem. V Viških vrtcih sicer pozivajo starše, naj se otrok dobro pozdravi doma in se ustrezno okrepi. Otroci, ki se v vrtec vrnejo že v času jemanja antibiotikov, hitro ponovno zbolijo, je izkušnje strnila Osterman.

Kaj pa, če je otrok alergičen? Saj ne more biti doma do 15. leta

Starše je zaskrbelo priporočilo, da smejo v vrtec ali šolo tudi otroci z izcedkom iz oči. Otrok, ki ima virusno vnetje oči, ne sodi v vrtec, je jasen Baš. Navadno otroci zbolijo za adenovirusi, ki se prenašajo v vrtcih. Bolnik ima pordele oči, izcedka je veliko, ta je lahko rumenkast ali zelenkast.

A izcedek iz oči še ne pomeni, da je otrok bolan. Nekateri otroci so nagnjeni k temu, da se jim oči bolj solzijo, drugi imajo bolj ozke solzne kanale. Izcedek imajo lahko tudi otroci z alergijami, je naštel Baš. “Tak otrok ne potrebuje domače nege in ni kužen,” je rekel. Tudi ravnateljica Romana Epih se strinja, da otroci z malo izcedka lahko obiskujejo vrtec ali šolo. “Izcedek lahko povzročijo tudi alergije. Otrok ne more ostati doma do 15. leta, ko alergija mine,” je povedala. Dodala je, da se v dnevu ali dveh vidi, ali gre otrokovo stanje na boljše.

deček z alergijo
PROFIMEDIA

V primeru izcedka iz oči se v Viških vrtcih držijo priporočil NIJZ, ki so bila nazadnje posodobljena aprila letos. Če gre za bakterijsko vnetje oči, se lahko otrok vrne v vrtec po 48 urah od začetka antibiotičnega zdravljenja, pri virusnem vnetju pa, ko izcedka ni več. “Navodila, ki smo jih dobili danes, so zelo neoprijemljiva,” je rekla Petra Osterman. Izkušnje namreč kažejo, da se vnetja oči hitro širijo med otroki.

“Čutim pritisk zdravstvene zavarovalnice”

Ključno je dobro sodelovanja vrtca in staršev ter medsebojno zaupanje, ugotavljajo v Viških vrtcih. “Zelo se nam obrestuje sprotno obveščanje in seznanjanje, ključna je dobra komunikacija, da se ustvari zaupanje,” je povedala Osterman. Starše redno obveščajo o boleznih, ki se pojavljajo v skupini, da so lahko pozorni na zdravstveno stanje otrok. Da je otrok zbolel, pa jih pokličejo, ko otrok ne zmore več. “V našem vrtcu otroka in njegovo dobro počutje postavljamo na prvo mesto. Obiskovanje vrtca je za otroka tako, kot je opravljanje dela za odrasle: da vse to zmorejo, morajo biti zdravi, v dobri kondiciji in se dobro počutiti.”

Pri delu si pomagajo s tabelo, ki jo je pripravil NIJZ. Z zaposlenimi jo pregledajo vsako leto. “Te stvari so bile v dokumentu NIJZ dobro obravnavane,” je ocenila Osterman in dodala, da v novem dokumentu čuti pritisk zdravstvene zavarovalnice, ker število bolniških odsotnosti zaradi nege otroka narašča. “Vrtec ne more biti bolnišnica. V vrtcu morajo biti otroci, ki zmorejo. Cela skupina se ne more prilagajati nekomu, ki se slabo počuti.”

Pediater Baš je ob tem vse starše pozval, naj se cepijo proti gripi. Še posebej apelira na vse starše otrok, ki gredo letos prvič v vrtec, in starše otrok, ki imajo kronične bolezni, kot so astma, sladkorna bolezen in nevrološke bolezni. “Tako lahko otrokom prihranimo vsaj kakšno tegobo. Vemo namreč, da proti drugim respiratornim virusom za zdaj nimamo cepiv,” je dodal. Cepljenje se začne v drugi polovici oktobra in je brezplačno.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje