Ovadili vodjo ture, ki je v megli in snegu vodil planince na Malo Mojstrovko

Slovenija 27. Sep 202319:17 > 28. Sep 2023 08:14 5 komentarjev
Reševanje, Mala Mojstrovka
Posnetek zaslona

Na letošnjo velikonočno nedeljo je plaz na območju Male Mojstrovke slovenske planince. Policija bo podala kazensko ovadbo zaradi utemeljenega suma povzročitve splošne nevarnosti zoper vodjo ture in Športno društvo Jeti iz Škofje Loke, ki je odpravo organiziralo.

Na območju Male Mojstrovke je 9. aprila plaz odnesel pet slovenskih planincev. Zaradi neodgovornega vodenja v hribe bo policija podala kazensko ovadbo zaradi utemeljenega suma povzročitve splošne nevarnosti zoper vodjo ture in Športno društvo Jeti iz Škofje Loke, ki je odpravo organiziralo.

Kot so sporočili s Policijske uprave Nova Gorica, je šlo za obsežno in večmesečno preiskavo. V nesreči se je huje poškodovalo pet pohodnikov, trije moški, stari 56, 57, 41 let, in dve ženski, stari 54 in 33 let. “Policija je o vseh okoliščinah varnostnega dogodka predhodno obveščala tudi pristojne pravosodne organe, in sicer preiskovalnega sodnika na okrožnem sodišču in okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici.

Pri preiskavi je policija zbirala tudi obvestila drugih pristojnih strokovnih služb z namenom razjasnitve vseh okoliščin dogodka, prav tako smo zbrali dodatna obvestila od vseh poškodovancev v omenjeni nesreči, so še sporočili s policijske uprave.

Na letošnjo velikonočno nedeljo se je sedem planincev po Župančičevi grapi, ki velja za alpinističen vzpon, v neugodnih vremenskih razmerah odpravilo na 2332 metrov visoko Malo Mojstrovko. Tik pred sestopom iz smeri se je sprožil snežni plaz, pet jih je odnesel po grapi približno 150 višinskih metrov, tako da so se ustavili na nadmorski višini približno 1800 metrov, nihče pa ni bil zasut.

V reševalni akciji, ki je trajala okoli sedem ur, je sodelovalo 53 gorskih reševalcev iz sedmih društev. Reševanje je potekalo v težkih vremenskih razmerah, helikopterja pa zaradi megle, vetra, dežja oz. snežnih padavin praktično nista mogla posredovati.

Helikopter, reševanje, plaz, Mala Mojstrovka
Gorska reševalna zveza

V Planinski zvezi Slovenije so po nesreči poudarili pomen usposobljenosti pri vodenju v gorah. Manj izkušeni planinci se morajo gorskega vzpona lotiti z veliko mero odgovornosti, znanjem uporabe zimske opreme ter pod vodstvom licenciranih vodnikov z ustreznimi znanji in izkušnjami, so izpostavili. Tudi v Združenju gorskih vodnikov Slovenije so opozorili na nepravilnosti na področju komercialnega gorskega vodništva.

Vzpon je organiziralo Športno društvo Jeti iz Škofje Loke, ki ni imelo ustrezne licence za vodenje po zahtevnem terenu. Po zakonu bi morali planince voditi poklicni gorski vodniki Združenja gorskih vodnikov Slovenije z mednarodno licenco.

Kriminalisti novogoriške policijske uprave so pred dnevi končali temeljito preiskavo, v kateri so med drugim zbrali obvestila strokovnih služb in opravili razgovore s poškodovanci. Ovadbe bodo zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja povzročitev splošne nevarnosti podali na Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici.