Ovir za novost na ljubljanskih avtobusih ni več: zaživela bo v začetku leta 2023

Slovenija 27. Sep 202210:40 3 komentarji
LPP
Borut Živulovć /BOBO

Ovir za uvedbo novega plačilnega sredstva za plačilo voženj z ljubljanskim mestnim avtobusom ni več. Ljubljanski mestni svetniki so potrdili predlog, da bo v prihodnje mogoče poleg Urbane in Valu Monete k čitalnikom na avtobusu prisloniti tudi bančno oziroma kreditno kartico. Novost naj bi na avtobusih zaživela v začetku prihodnjega leta.

Ljubljanski mestni svetniki so prikimali spremembi odloka o organizaciji in načinu izvajanja mestnih linijskih prevozov potnikov, s čimer so omogočili možnost plačevanja vožnje z mestnimi avtobusi z brezstično bančno oziroma kreditno kartico.

Odlok bo začel veljati petnajsti dan po objavi v uradnem listu, nato pa je na potezi Ljubljanski potniški promet (LPP). Zdajšnji čitalniki namreč ne omogočajo posodobitve, da bi prepoznali tudi bančno kartico, kar pomeni, da bo potrebna menjava.

“Obstoječi terminali na avtobusih programske nadgradnje ne omogočajo, saj je za uporabo kreditnih kartic potrebna strojna nadgradnja, ki obsega zamenjavo čitalnika brezstičnih kartic,” so za N1 pojasnili v Javnem holdingu Ljubljana, kamor spada LPP.

Novost naj bi zaživela v začetku leta 2023

Na 18 avtobusih nove terminale že testirajo, kasnejša nadgradnja pa bo omogočala tudi plačevanje z brezstičnimi bančnimi oziroma kreditnimi karticami. Od starih zeleno-črnih čitalnikov bodo občutno večji, na sredini bo velik zaslon.

Po napovedih Javnega holdinga Ljubljana bo novost na ljubljanskih mestnih avtobusih zaživela v začetku 2023. Višine skupne vrednosti nadgradnje še ne poznajo.

“Stroške vpeljave sistema težko ocenimo, saj bo potencialno dodajanje funkcionalnosti plačevanja z brezstičnimi plačilnimi karticami izvedeno v okviru celostne nadgradnje sistema, ki obsega tudi zamenjavo zaledne strojne opreme,” odgovarjajo.

LPP: Čitalniki so pred 13 leti pomenili vrhunec tehnike

Trenutne čitalnike oziroma validatorje so na mestne avtobuse začeli nameščati pred 13 leti. Ti so nasledili žetone, mesečne vozovnice in denarna plačila za posamezne vožnje. Trenutno je vožnje z avtobusom LPP mogoče plačevati le z mestno kartico Urbana in s telefonom preko Valu Monete, ki pa ni na voljo za vse mobilne operaterje. Plačilne možnosti največ preglavic povzročajo turistom, ki se morajo ob obisku prestolnice najprej ukvarjati z iskanjem urbanomata in kioskov, v katerih lahko kupijo Urbano. Prav tako so na zastarelost in omejene možnosti trenutne ureditve opozarjali številni meščani.

“Pred 13 leti, ko so se uvajali obstoječi terminali, tehnologija brezstičnega plačevanja s plačilnimi karticami še ni bila razvita. V tistem času so ti terminali predstavljali vrhunec stanja tehnike, danes pa je pri razvoju novih terminalov treba slediti usmeritvam, ki jih narekuje tehnološki razvoj,” na vprašanje, zakaj so tako dolgo uvajali spremembo, da bi vožnje lahko plačevali s kartico, ki jo vsi nosimo s seboj, odgovorili pri Javnem holdingu Ljubljana.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje