Padel temperaturni rekord za mesec junij

Slovenija 28. Jun 202216:24 > 21:37 0 komentarjev
termometer
PROFIMEDIA

V Vipavi se je živo srebro povzpelo na 38 stopinj Celzija. Kot je za N1 povedal klimatolog Gregor Vertačnik, je s tem padel slovenski junijski temperaturni rekord.

Slovenijo je zajel izrazit vročinski val, ki s sabo prinaša ekstremne temperature. V Vipavi, na vremenski postaji Podnanos, so namerili 38 stopinj Celzija, s tem pa je padel tudi nov slovenski junijski temperaturni rekord. Kot je za N1 povedal Gregor Vertačnik, klimatolog Agencije za okolje (Arso), pa ni pričakovati, da bi do konca tedna podrli nov rekord.

Vročinski val, ki bo vztrajal vse do konca tedna, bo sicer najbolj neizprosen za primorski konec države. Že v sredo se bodo jutranje temperature tam gibale okoli 25 stopinj Celzija. Ker bo v naslednjih dneh predvsem po nižinah sredi dneva in popoldne velika toplotna obremenitev, so na Arsu izdali opozorilo. 

Zadnji junijski temperaturni rekord je bil zabeležen 22. junija leta 2000 v Metliki, ko so čez dan namerili 37,52 stopinj Celzija.

Po trenutnih kazalnikih bo letošnji junij tretji oziroma četrti najtoplejši do zdaj. Tako visoke temperature so sicer v Sloveniji bolj značilne za drugo polovico julija in prvo polovico avgusta, je pred dnevi za N1 dejal meteorolog Arsa Blaž Šter. Na razsežnosti vremena, ki že junija prinaša izredne obremenitve v obliki vročinskih valov, meteorologi opozarjajo že dlje časa. “Vročinski valovi bodo daljši in izrazitejši. Posledično bo temu sledila suša. Eno gre z drugim. Temu se sploh ne čudimo, v bistvu samo še čakamo, kdaj bomo tudi junija presegali temperaturne meje 40 stopinj Celzija,” je opozoril meteorolog Šter.

Podnebnih sprememb in visokih temperatur se po mnenju Štera pogosto bolj zavemo prav v poletnih mesecih, ko je že zelo vroče. “V bistvu pa nastopajo tudi v drugih letnih časih, vendar nas takrat običajno ne zadenejo toliko. Takrat smo veseli lepega vremena in si mislimo, da ne gre za nič hujšega. Moč vremena pa v resnici najbolj opazimo takrat, ko je že tako bolj vroče,” nam je ob tem še dejal meteorolog Blaž Šter.

Na celjski in ljubljanski urgenci zaradi vročinskega vala za zdaj ne beležijo večjih težav pacientov

V SB Celje in UKC Ljubljana ob vročinskem valu ne beležijo pogostejših obiskov pacientov zaradi težav, povezanih z vročino. Ob tem v celjski bolnišnici opozarjajo, da so v obdobju visokih poletnih temperatur ogroženi predvsem starejši in kronični bolniki. V času velikih vročinskih obremenitev odsvetujejo fizične aktivnosti na prostem.

V SB Celje so vsi bolnišnični oddelki v novejšem delu bolnišnice klimatizirani, saj imajo v tem delu urejeno centralno prezračevanje in hlajenje. V starem delu bolnišnice, kjer centralnega hlajenja ni, pa so skozi leta vgradili okoli 300 klimatskih naprav. “Praviloma na oddelkih s temi klimami klimatiziramo hodnike in ne posameznih bolniških sob in na ta način posredno, ob odprtih vratih, ohladimo tudi bolniške sobe”, so navedli in poudarili, da tako v celjski bolnišnici ni več oddelka, ki ne bi bil klimatiziran.

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana so pojasnili, da vsi prostori in bolniške sobe žal niso klimatizirani: “Nameščamo mobilne klimatske naprave, kolikor lahko.”

Vir: STA

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!