Bo Slovenija razrešila bolgarsko blokado Severne Makedonije?

Slovenija 08. Jul 202119:02 0 komentarjev
Borut Pahor in Roman Radev
Daniel Novakovič/STA

Voditelji držav članic pobude Tri morja, med njimi predsednik republike Borut Pahor, so danes začeli dvodnevni vrh v Sofiji. Pahor se je sestal z bolgarskim predsednik Rumenom Radevom, s katerim sta se pogovarjala o iskanju kompromisa med Bolgarijo in Severno Makedonijo.

Slovenski predsednik države Borut Pahor se je danes v Sofiji sestal s predsednikom Republike Bolgarije Rumenom Radevom. Tako na pogovoru delegacij kot na pogovoru na štiri oči sta se predsednika pogovarjala o iskanju kompromisne rešitve med Bolgarijo in Severno Makedonijo, ki bi bila sprejemljiva za obe strani in na podlagi katere bi Severna Makedonija lahko začela s pogajanji za članstvo v EU.

Predsednika se bosta osebno zavzela, da bi prišlo do kompromisne rešitve. Predsednik Pahor in predsednik Radev soglašata, da je potrebna širitev Evropske unije na Zahodni Balkan, in to čimprej.

Predsednik Pahor se je prejšnji teden o tem na Ohridu pogovarjal s predsednikom Republike Severne Makedonije Stevom Pendarovskim.

Bolgarija gosti šesti vrh pobude Tri morja

Ameriški predsednik Joe Biden je v uvodnem videonagovoru izrazil podporo pobudi, ki po njegovem krepi varnost in blaginjo v regiji.

“Skupaj se veselimo tega, da bomo dokazali, kako lahko demokracije vodijo s svojimi vrednotami in izpolnijo potrebe svojih ljudi, končajo pandemijo covida-19, zgradijo odpornejšo in pravičnejše gospodarstvo, vlagajo v infrastrukturo visokega standarda na način, ki je transparenten, skupaj s pobudo Zgradimo nazaj boljši svet in izkoreninimo korupcijo, ki številnim državam onemogoča uspeh,” je povedal Biden.

Izrazil je prepričanje, da lahko s sodelovanjem krepijo suverenost, promovirajo energetsko varnost in zagotovijo vsem državljanom regije priložnost za uspeh v gospodarstvu 21. stoletja. “Veselim se tesnega sodelovanja z vami, da zgradimo varnejši, močnejši svet, kjer ne zlorabljajo prisile in groženj ter kjer se ne uporablja dezinformacij in kibernetskih napadov za manipuliranje,” je dodal.

Pobuda Tri morja je forum 12 držav članic Evropske unije, ki so geografsko umeščene v srednji in vzhodni Evropi med Jadranskim, Baltskim in Črnim morjem. To so Avstrija, Bolgarija, Češka, Estonija, Hrvaška, Latvija, Litva, Madžarska, Poljska, Romunija, Slovaška in Slovenija.

Stalne partnerice pobude so ZDA, Nemčija in Evropska komisija.

Vrha se ob drugih predstavnikih držav članic in več kot 400 predstavnikov gospodarstva udeležuje tudi Pahor, ki je na predsedniškem panelu poudaril pomen investicijskega sklada pobude Tri morja, ki je bil ustanovljen pred dvema letoma, ko je vrh pobude priredila Slovenija.

Vrh pobude Tri morja Vrh pobude Tri morja
Daniel Novakovič/STA
Borut Pahor in Roman Radev Borut Pahor in Roman Radev
Daniel Novakovič/STA

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!