Pahor izžrebal novega lastnika predsedniške katrce

Slovenija 04. Apr 202316:34 > 16:55 0 komentarjev

V Dravogradu je nekdanji predsednik Borut Pahor izžrebal novega lastnika katrce, ki jo je na ponovljeni dobrodelni dražbi prodajala podjetniška družina Fratar. V dobrodelni dražbi so tokrat lahko sodelovali vsi, ki so do ponedeljka donirali na račun Rdečega križa. Skupna višina zbranega denarja znaša 275 tisoč evrov.

Nekdanji predsednik republike Borut Pahor je v Dravogradu izžrebal novega lastnika katrce, s katero se je še do januarja letos vozil po opravkih. To je postal Tomaž Habjan iz Selc pri Škofji Loki, ki ga je izid žreba zelo presenetil.

V drugem krogu dobrodelne dražbe je družina Fratar iz Dravograda, ki je za katro na prvi dražbi predsednika Pahorja ponudila največ, zbrala 260.093,94 evra. Končni znesek na računu pa je še višji, saj so pri Novi Ljubljanski banki naknadno prispevali okoli 14 tisoč evrov in tako znesek zaokrožili na 275 tisoč evrov. Zbiranje ponudb se je sicer zaključilo v ponedeljek.

Pravila dražbe so bila tokrat nekoliko drugačna kot v prvem krogu, saj je na dražbi sodeloval vsakdo, ki je na račun Rdečega križa nakazali dobrodelna sredstva, ne glede na njihovo višino. Na računu so zabeležili 5.169 nakazil, od tega pa je pet nakazil prišlo tudi iz tujine. Najvišje nakazilo je znašalo 50 tisoč evrov.

Odziv na dražbo in končna vsota sredstev, ki bodo šla društvu Junaki 3. nadstropja, Inštitutu Zlata pentljica in Splošni bolnišnici Slovenj Gradec, je presenetila vse. Kot je za N1 dejal Irena Gostenčnik iz Rdečega križa, si takega odziva niso obetali. “Še danes so me klicali ponudniki, pa sem rekla, da se je zbiranje žal zaključilo,” je povedala.

Osuplosti nad uspehom dobrodelne akcije ni skrival niti Borut Hafner iz Inštituta Zlata pentljica. “Nismo mogli verjeti, da je kaj takega mogoče. Družina Fratar postavlja nove mejnike,” je povedal ekipi N1 v Dravogradu. Na prireditvi so se za podporo in dobrosrčnost zahvalili tudi otroci in mladi, ki so preboleli raka. “Vse bi vas najraje objela, hvala Slovenija,” je na odru dravograjske športne dvorane dejala ena izmed njih.

Pahor: “Avto kot avto je vreden nekaj, dobrota pa neskončno”

“Avto, ki je star več kot 30 let, katerega stvarna vrednost je morda nekaj tisoč evrov, je zaradi svoje dobrodelnosti zbral 335 tisoč evrov. Pomagal je otrokom, ki so zboleli za rakom, pomagal bo vsem tistim, ki bodo prišli v slovenjgraško bolnišnico. Mislim, da je katra naredila najlepšo pot v svojem življenju. Iz Kopra je prišla v Ljubljano, iz Ljubljane na Koroško, zdaj gre na Gorenjsko in videli bomo, kakšno pot bo ubrala naprej. Morda svoje poti sploh še ni končala,” je nekdanji predsednik Borut Pahor strnil prve vtise po uspešno končani že drugi dobrodelni akciji. Ob tem pa izrazil prepričanje, da tudi, če se bo pot katre ustavila tukaj, je za seboj že pustila sijajno zgodbo.

“V začetku decembra sem dobil eno veliko mednarodno nagrado, ki je bila obenem tudi finančni sklad v višini 25 tisoč evrov, za katerega pa se je žal izkazalo, da mora iti v državni proračun, saj je tako odločila KPK. Ker sem otrokom že obljubil, da bodo dobili ta denar, smo razmišljali, kako bi prišli vsaj blizu tega. Doma smo sklenili, da damo katro, ki bo gotovo dobila nekaj več tisoč evrov, če jo damo za dobrodelni namen,” je spomnil na sam začetek akcije. “Mislili smo, da bomo zanjo dobili celo šest, sedem ali osem tisoč evrov. Nato so se bratje Fratar izkazali in dali 60 tisoč evrov in tako se je začela ta sijajna zgodba.”

Dodal je, da so bratje Fratar s svojo potezo osrečili tako njega kot vse, ki so delali dražbo. “Kmalu smo izvedeli, da so to podjetni in plemeniti ljudje, in takrat se mi je zazdelo, da ne bo konec vsega, ampak šele začetek. In točno to se je izkazalo, ko smo se srečali na Vranskem,” je dejal Pahor in priznal, da si ni mislil, da bodo šli tako daleč.

“Avto kot avto je vreden nekaj, dobrota pa neskončno. Mislim, da so ljudje s svojo dobroto naredili veliko več, kot se morda zavedajo,” je dejal ob koncu.

Bratje Fratar: “Toliko na pol kvadratnega metra še nismo doživeli skupaj”

Bratje Aleksander, Jože in Zlatko Fratar so ob koncu dobrodelne akcije dejali, da bodo katro zelo pogrešali, saj so v njej skupaj v teh tednih preživeli zelo veliko časa in lepih trenutkov. “Nikoli nismo z brati toliko doživeli na pol kvadratnega metra kot sedaj. Še naprej bomo sicer skupaj, vendar sedaj v pisarni,” so se pošalili bratje, ki jih veseli tudi, da so okoli katre ustvarili nekakšno dobrodelno gibanje. Ob koncu so še poudarili, da jih je katra še bolj povezala, kot so bili že doslej.

Mama Mojca Fratar pa je povedala, da je izjemno srečna, da so tako zelo povezana družina. “Fantje so vseskozi rasli z nama, pomagali in spremljali rast podjetja. Sedaj vse vodijo sami,” je dejala.

Že pred zaključkom prve dobrodelne dražbe smo se pogovarjali z nekdanjim predsednikom. Ekipi N1 je takrat razkril marsikatero skrivnost o najbolj znani slovenski katrci. Katrca oziroma Renault 4 GTL je bila namreč poleg službenih vozil edini Pahorjev avtomobil.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!