Pahor nagovoril slovenske vojake na misijah v tujini

Slovenija 24. Jun 202115:50 0 komentarjev
Borut Pahor
Borut Živulović/BOBO

Predsednik republike in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor je preko videokonference nagovoril pripadnike Slovenske vojske, ki delujejo v mednarodnih operacijah in misijah. Voščil jim je ob dnevu državnosti in se jim zahvalil, ker prispevajo k ugledu Slovenije v mednarodni skupnosti.

Na videokonferenci, kjer sta bila navzoča še obrambni minister Matej Tonin in namestnik načelnika Generalštaba Slovenske vojske brigadir Roman Urbanč, so predsedniku Borutu Pahorju poročali poveljniki kontingentov Slovenske vojske iz Kosova, Bosne in Hercegovine, Iraka, Latvije ter Malija.

Predsednik republike se je zahvalil slovenskim vojakom na misijah, ki delujejo v prid miru v mednarodni skupnosti. Pozvali jih je, naj slovesno praznujejo ta dan kot ponosni dediči teritorialne obrambe. Poudaril je, da zahvaljujoč njim že od osamosvojitve nimamo mednarodnega sovražnika, in jim zaželel, da se vsi varno in brez žrtev ob koncu misije vrnejo domov.

Tonina presenetilo navdušenje nad vojaškim rokom

Tudi zunanji minister Tonin se je ob 30-letnici domovine poveljnikom in vojakom zahvalil za služenje domovini in izrazil podporo pripadnikom Slovenske vojske. Njegova dolžnost je skupaj z ministrstvom za obrambo zagotoviti modernizacijo vojske, zagotavljanje finančnih virov in novega kadra, je dejal. Ob tem pa je še dodal, da ga je prijetno presenetilo trenutno navdušenje mladih nad služenjem vojaškega roka.

Poveljniki so poudarili, da trenutno na njihovih krajih ni večje ogroženosti, le na Maliju je srednja do visoka. Uspešno opravljajo svoje poslanstvo z usposabljanjem varnostnih sil in pričakujejo, da bodo srečno opravili vse svoje misije, so povedali predsedniku.

Glede na trenutne razmere so poročali tudi o uspešnem soočanju z izzivi, ki jih s seboj prinaša pandemija covida-19. Preventivnim ukrepom so se primerno prilagodili, dodali pa so še, da je tudi precepljenost vojakov zelo visoka, saj je že presegla 70 odstotkov.

Dan državnosti bodo večinoma proslavili s slovesnim postrojem, nekateri bodo v slovesnost vključili tudi povišanja vojaških činov, spet drugi pa bodo dan obeležili, ko se vrnejo z delovnih obiskov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!