Pahor pozval najboljše maturante, naj bodo tudi najboljši ljudje

Slovenija 08. Okt 202220:32 1 komentar
Sprejem diamantnih maturantov
Daniel Novakovič/STA.

Predsednik republike Borut Pahor in minister za izobraževanje Igor Papič sta popoldne tradicionalno sprejela diamantne maturantke in maturante, ki so na splošni ali poklicni maturi 2022 dosegli vse možne točke. Ob tem jih je Pahor pozval, naj po svoji najboljši vesti storijo vse, da ne bodo samo najboljši učenci, ampak tudi najboljši ljudje.

Pahor je v slavnostnem nagovoru izrazil željo, da bi maturantke in maturanti svoje znanje uporabljali tako, “da bo dobro njim, tistim, ki jih imajo radi, in tudi vsem v družbi, ki se sooča s številnimi težavami”. “Nekateri od vas utegnete najti rešitve za te težave,” je poudaril in ocenil, da to predstavlja veliko odgovornost.

V imenu diamantnih maturantov je zbrane nagovorila Nina Cankar, ki je maturo opravila na Gimnaziji Kranj. “Diamantna matura je le eden od pokazateljev našega truda in uspeha,” je dejala. Poudarila je, da so se naučili še veliko več, kot diamantni maturantke in maturanti pa simbolizirajo radovednost, vztrajnost, vedoželjnost in samodisciplino. “Zdaj imamo možnost postati tisti, ki bomo sooblikovali našo prihodnost,” njene besede povzema sporočilo za javnost.

Vse točke zbralo 21 maturantov

Splošno maturo je v spomladanskem roku letos uspešno opravilo 5194 dijakov četrtih letnikov oz. 95,41 odstotka (lani 97,26 odstotka dijakov četrtih letnikov). Vse točke je na maturi zbralo 18 maturantov, na mednarodni maturi, ki jo je opravljalo 66 dijakov iz Slovenije in 29 tujcev, pa trije slovenski dijaki. Poklicno maturo v spomladanskem roku je v celoti uspešno opravilo 7116 oz. 91,29 odstotka kandidatov (lani 93,58 odstotka).

Na jesenskem roku splošne mature je bilo uspešnih 378 kandidatov, kar je 54,47 odstotka vseh, ki so k temu roku pristopili. Skupno je splošno maturo v spomladanskem in jesenskem roku uspešno opravilo 93,6 odstotka vseh kandidatov, kar je nekoliko manjši delež kot lani.

K jesenskemu roku poklicne mature se je letos prijavilo skupno 2446 kandidatov. Izpitov se je na 130 srednjih šolah in organizacijah za izobraževanje odraslih udeležilo 1519 kandidatov, od tega 1124 dijakov in 395 ostalih. V celoti je jesenski izpitni rok poklicne mature, torej vse štiri predmete, prvič opravljalo 494 kandidatov (lani 458). Od teh je vse izpite uspešno opravilo 328 kandidatov, kar predstavlja 66,40 odstotka vseh (lani 365 kandidatov oz. 79,69 odstotka).

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje