Pahor v Portorožu: Ohraniti je treba vero in upanje v trajni mir

Slovenija 04. Sep 202214:34 1 komentar
Borut Pahor
Denis Sadiković/N1

Ohraniti je treba vero in upanje v trajni mir, je na tradicionalni slovesnosti ob vseslovenskem srečanju bivših internirancev, političnih zapornikov nekdanjih nacifašističnih taborišč in zaporov, izgnancev ter ukradenih otrok, njihovih svojcev in prijateljev v Portorožu poudaril predsednik republike Borut Pahor.

Predsednik republike Borut Pahor se je vojnim žrtvam na srečanju zahvalil, da tako vestno ohranjajo zgodovinski spomin. “Vi ste priča, vi ste živ spomenik človečnosti, ki nas nagovarja s toplino, ljubeznijo, s povabilom, da smo strpni, da negujemo visoko kulturo dialoga, da se poslušamo, da smo spoštljivi, da upoštevamo sleherno človeško dostojanstvo,” je poudaril.

Predsednik je izrazil upanje, da naše generacije, naši otroci in njihovi otroci takih surovosti, kot smo jim bili priča ob drugi svetovni vojni, ne bodo več izkusili, pri tem pa obžaloval, da je kljub ponavljajočim se opozorilom doma in v tujini letos prišlo do “surove agresije v Ukrajini”.

Zaveda se, da je to, kar se dogaja, “našemu iskrenemu, človeškemu optimizmu vzelo nekaj sape”. “A te vere ne moremo nikoli popolnoma vzeti ne sebi ne našim potomcem. Ker kakšen svet pa jim bomo zapustili, če jim bomo zapustili svet brez upanja, da se da vojnam in takemu trpljenju izogniti?” je sklenil.

Današnji dogodek je organiziral taboriščni odbor Ravensbrück, ki deluje znotraj koordinacijskega odbora žrtev vojnega nasilja pri Zvezi združenj borcev za vrednote NOB Slovenije.

Kot so ob tej priložnosti poudarili v odboru, je “tovariško druženje peščice deklet, ki so del svoje mladosti preživele kot brezimne številke v taborišču Ravensbrück in Auschwitz, z leti preraslo v protivojno manifestacijo številnih žrtev vojnega nasilja”.

Na letošnji slovesnosti so poudarili svoje desetletno sodelovanje s predsednikom Pahorjem, ki je tudi pokrovitelj njihovih srečanj v Portorožu.

Tudi sami so opozorili, da je ohranjati mir njihova dolžnost. “Naša moralna dolžnost je, da nikoli ne pozabimo vojnih grozot in s tem prispevamo, da po mirni poti rešimo vse probleme človeštva. Hkrati pa se zavedamo, da trajni mir ni samoumeven in neminljiv, temveč si moramo zanj vsi skupaj nenehno prizadevati,” so podčrtali.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje