Po razkritju N1, kako se dražijo investicije v tri bolnišnice, še prijava na KPK

Slovenija 13. Mar 202318:08 0 komentarjev

Komisija za preprečevanje korupcije bo preverila okoliščine gradbenih investicij v slovenske bolnišnice. Prijavo je komisija dobila v soboto, po članku, v katerem smo razkrili, da so se lani jeseni na uradu, ki vodi investicije v bolnišnice, zgodile vprašljive premestitve uradnikov in zamenjava zunanjega pravnega svetovalca. Minister Bešič Loredan je danes zatrdil, da je z izvajanjem investicij zadovoljen.

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je prejela prijavo v zvezi z upravljanjem investicij v slovenske bolnišnice. Prijavo je komisija dobila v soboto, po tem, ko smo na N1 objavili članek o nenavadnih okoliščinah gradbenih projektov v splošnih bolnišnicah Celje, Murska Sobota in Novo mesto. Projekti so skupaj vredni približno 50 milijonov evrov.

“Prijava je trenutno v fazi predhodnega preizkusa, kar pomeni, da bomo pridobili relevantno dokumentacijo in pojasnila ter preverili vse okoliščine primera. Več informacij vam zato v tej fazi ne moremo posredovati,” so nam sporočili s komisije. 

Za investicije v bolnišnice skrbi urad za nadzor kakovost in investicije v zdravstvu, ki je organ v sestavi ministrstva za zdravje in ga od začetka vodi nekdanji minister za zdravje Aleš Šabeder. Urad je ustanovila aktualna vlada, pred tem so bile investicije v neposredni pristojnosti zdravstvenega ministra oziroma sektorja za investicije na ministrstvu. Letos in v prihodnjih letih bo urad izpeljal številne gradbene projekte, saj je Slovenija upravičena do evropskega denarja zanje, prejšnja vlada pa je sprejela zakon o obsežnih investicijah v stavbe zdravstvenih zavodov. Poleg tega bo urad, ko bo preoblikovan v neodvisno agencijo, prevzel tudi nabavo medicinske opreme, je napovedal minister za zdravje Danijel Bešič Loredan.

Preberite tudi: Bešič Loredan o potencialni korupciji v UKC: “Temu bomo prišli do dna”

Premeščanje uradnikov in podražitve investicij

Na N1 smo razkrili, da so se lani jeseni na uradu zgodile vprašljive premestitve uradnikov in zamenjava zunanjega pravnega svetovalca. Trije uradniki so bili z urada premeščeni po tem, ko so nasprotovali podražitvi investicije v celjsko bolnišnico oziroma po tem ko so v primerih investicij v Novem mestu in Murski Soboti pozivali k izbiri (cenejšega) izvajalca na ponovljenem javnem razpisu. Ko je podražitvi gradnje v bolnišnici Celje nasprotoval še najeti zunanji pravni svetovalec, so sodelovanje na celjskem projektu prekinili tudi z njim. Izvajalcem novogradnje v Celju je nato urad potrdil (nekoliko znižan) zahtevek za podražitev, neposredna pogajanja s ponudnikom za gradnjo negovalnega oddelka v Murski Soboti so se končala s samo 0,25-odstotnim izvajalčevim popustom, cena za negovalno bolnišnico v Novem mestu pa se je po pogajanjih celo zvišala.

Urgentni center celje bolnišnic
Žiga Živulovič jr./BOBO

Informacijo o prejeti prijavi so nam na KPK potrdili po današnji novinarski konferenci ministra za zdravje, smo pa na konferenci Bešiča Loredana vprašali, ali je zadovoljen z izvajanjem gradbenih investicij. Zatrdil je, da je zadovoljen, nato pa je pojasnil, da so celotno ekipo, ki skrbi za investicije, po prevzemu mandata premestili z ministrstva na urad. “Zadeve so zdaj jasne, transparentne,” je zatrdil in dodal, da je veliko uslužbencev odšlo.

“Mi imamo zdaj izjemno močan investicijski cikel. Računamo, da bo maja, junija in julija polni zagon vseh investicij. Vse to smo javno predstavili na nujni seji odbora za zdravstvo. Sam kot minister stojim za vsemi dejstvi. Zelo veliko delamo tudi z DRI,” je povedal. Državno podjetje DRI je namreč praviloma zunanji inženirski nadzornik pri gradbenih investicijah v javne zdravstvene zavode. Takšno sodelovanje z DRI se je začelo, ko je ministrstvo vodil Šabeder.

Aleš Šabeder, Danijel Bešič Loredan
Borut Živulovič/BOBO

Preberite tudi: Družinski zdravniki proti dvigu norme: Že sedaj smo slabo dostopen tekoči trak

Bešič Loredan je danes poudaril, da noben gradbeni projekt ne bo ustavljen. “Poskušali bomo zadeve pospešiti, tako na primarni kot na sekundarni ravni stvari tečejo,” je dejal. 

Zatrdil je tudi, da je Šabedrov urad na vprašanja N1 glede treh investicij ustrezno odgovoril, vendar nam pojasnil o zamenjavah uradnikov in odvetniške pisarne niso poslali oziroma so komentar zavrnili.

Največji aktualni gradbeni projekt urada trenutno poteka v glavni stavbi ljubljanskega kliničnega centra (UKC Ljubljana). Ta investicija se je pred kratkim podražila za skoraj 13 milijonov evrov na nekaj več kot 75,3 milijona evrov, težava pa je predvsem usklajevanje gradbenih del z dejstvom, da UKC ne more prekiniti izvajanja zdravstvenih storitev.

Isti izziv bo treba rešiti tudi ob pričakovani prenovi infekcijske klinike UKC Ljubljana. Minister je danes dejal, da bodo paciente iz nje preselili v nadomestno bolnišnico, ki jo bodo postavili na lokaciji stare nevrološke klinike.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!