Papež pozval h koncu spopadov, ki s krvjo skrunijo svet

Slovenija 09. Apr 202314:44 3 komentarji
papež, urbi et orbi
Profimedia

Na Trgu svetega Petra, kjer se je po ocenah Vatikana zbralo 100.000 vernikov, je papež Frančišek v tradicionalnem blagoslovu mestu in svetu (lat. urbi et orbi) posebej pozval h koncu vojne v Ukrajini in vseh spopadov, ki "s krvjo skrunijo svet".

Papež Frančišek se je danes v tradicionalnem blagoslovu mestu in svetu ob veliki noči zavzel za mir v svetu. Na Trgu svetega Petra, kjer se je po ocenah Vatikana zbralo 100.000 vernikov, je posebej pozval h koncu vojne v Ukrajini, mednarodno skupnost pa pozval, naj si prizadeva za končanje te vojne in vseh spopadov, ki “s krvjo skrunijo svet”.

“Pohitimo po poteh miru in bratstva,” je v tradicionalni velikonočni poslanici dejal 86-letni vodja rimskokatoliške cerkve. Hkrati je pozval k zaupanju “med posamezniki, ljudmi in narodi” pa tudi k premagovanju sporov in delitev ter k odprtju src “za tiste, ki jih najbolj potrebujejo”.

Poudaril je, da bi sporočilo velike noči, ko kristjani praznujejo vstajenje Jezusa Kristusa po smrti na križu, moralo razsvetliti temo, v katero je pogosto zavit svet.

papež frančišek na veliko noč
PROFIMEDIA

Vernike je posebej spomnil na vojno v Ukrajini. “Pomagajte ljubljenemu ukrajinskemu ljudstvu na poti k miru,” je sporočil. “Tolažite ranjence in tiste, ki so v vojni izgubili svoje bližnje, ujetniki pa naj se varno vrnejo k svojim družinam,” je dodal.

Molil je tudi za druga območja, ki so jih prizadele vojne in krize, ter spomnil na žrtve silovitega potresa v Turčiji in Siriji. Obsodil je tudi nasilje na Bližnjem vzhodu v zadnjih dneh. Ti napadi so po njegovih besedah ogrozili “tako želeno ozračje zaupanja in vzajemnega spoštovanja, ki je nujno potrebno za obnovitev dialoga med Izraelci in Palestinci, da bi v Svetem mestu in po vsej regiji zavladal mir”.

velika noč v vatikanu
PROFIMEDIA

Prosil je tudi za tolažbo za begunce, deportirance, politične zapornike in migrante ter vse, ki trpijo zaradi lakote, revščine in “zloveščih učinkov trgovine z drogami in ljudmi ter vseh oblik suženjstva”.

Papež Frančišek je že v soboto zvečer med pridigo v velikonočni vigiliji obsodil “ledene vetrove vojne”, ki da prevladujejo v svetu. Obenem je izrazil prepričanje, da velika noč daje upanje ljudem.

velikonočna vigilija
Remo Casilli/REUTERS

Danes zjutraj je pred okoli 45.000 verniki daroval tudi velikonočno mašo, ki jo je vodil kardinal dekan Giovanni Battista. Petkovega križevega pota se papež, ki so ga po zdravljenju bronhitisa prejšnji teden odpustili iz bolnišnice, zaradi hladnega vremena ni udeležil.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje