Kristjani praznujejo največji krščanski praznik veliko noč

Slovenija 09. Apr 202305:55 > 13:14 2 komentarja
ljubljanska stolnica
Denis Sadiković/N1

Kristjani danes praznujejo svoj največji praznik – veliko noč, s katero se spominjajo Jezusovega vstajenja od mrtvih. Slednjega so naznanile dopoldanske velikonočne maše, ki pomenijo vrhunec velikonočnega praznovanja. Slovenski škofje so maše darovali v stolnicah, papež pa pred 45-tisoč glavo množico v Vatikanu.

Na največji krščanski praznik so v cerkvah potekale vstajenjske procesije z mašami, na katerih so slovesne aleluje naznanile, da je Jezus vstal od mrtvih. S tem je po verovanju kristjanov Jezus premagal smrt, ljudem pa odprl možnost, da so po smrti deležni večnega življenja.

Škofje Katoliške cerkve v Sloveniji so v poslanici ob velikonočnih praznikih poudarili, da je velika noč “najlepši in največji praznik človeštva, praznik zmage življenja nad smrtjo”. Vsem so zaželeli vesele praznike, posebej še ostarelim bolnim in osamljenim, beguncem in nemočnim.

Škofje: Velika noč vabi k duhovni rasti in preseganju malodušja

Predsednik Slovenske škofovske konference in novomeški škof Andrej Saje je velikonočno mašo s procesijo vodil v novomeški stolnici. Somaševal je tudi apostolski nuncij v Sloveniji Jean-Marie Speich.

Saje je spomnil, da je velika noč kot osrednji in največji krščanski praznik priložnost za podoživitev vstajenjskih dogodkov in okrepitev vere. Velika noč po njegovih besedah tudi vabi, da se “prebudimo iz dremavosti vsakdanjosti in duhovne lenobnosti ter ozavestimo svoje življenje in priložnosti, ki jih imamo na poti vere in duhovne rasti, ter pospešimo korak”.

V Ljubljani je procesijo z velikonočno mašo vodil ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore. Velika noč človeka vabi k delovanju, da se ne prepusti malodušju in smiljenju, je poudaril v pridigi. Pri tem je kot zgled postavil Marijo Magdaleno, ki je odšla k Jezusovemu grobu, ko je ugotovila, da je ta prazen, pa se je odločila Jezusa poiskati. Resničnost je namreč po besedah nadškofa pogosto drugačna, “kot smo si jo zamišljali, dokler smo ostajali zaprti sami vase”.

Mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl pa je v pridigi v mariborski stolnici izpostavil, da je velika noč “vabilo vsakemu od nas, da iščemo sledi vstalega Gospoda med nami”. “To pomeni iskati znamenja upanja, ki so močnejša od pesimizma, s katerim se soočamo vsak dan, močnejša od nasilja, ki je vse prevečkrat prisotno med nami, močnejša od sovraštva, ki nas deli na ene in druge, namesto, da bi iskali to, kar nas povezuje, nam vliva upanje in nam kaže pot v lepši jutri,” je dejal.

Papež pred 45 tisoč verniki v Rimu

Papež Frančišek je danes zjutraj ob vrhuncu velikonočnih praznovanj na Trgu svetega Petra v Rimu, kjer se je po navedbah Svetega sedeža zbralo okoli 45.000 vernikov, daroval velikonočno mašo. Večino maše je spremljal sede, vodil pa jo je kardinal dekan Giovanni Battista.

Vatikan Vatikan
Remo Casilli/REUTERS
Vatikan Vatikan
Remo Casilli/REUTERS

Že v sinočnji velikonočni vigiliji v baziliki Svetega Petra je papež Frančišek obsodil “ledene vetrove vojne”, ki da prevladujejo v svetu. Ob tem pa je izrazil prepričanje, da velika noč spodbuja ljudi in jim daje upanje. Vigilije v Vatikanu se je letos udeležilo 8.000 ljudi.

V nagovoru je papež poudaril pomen velike noči. “Spodbuja nas, da gremo naprej, opustimo občutek poraza in z zaupanjem zremo v prihodnost, saj je Kristus vstal in spremenil tok zgodovine,” je sporočil zbranim.

Papež Frančišek, ki je bil minuli teden zaradi bronhitisa tri dni v bolnišnici, je med mašo sedel na invalidskem vozičku. 86-letni papež zaradi mraza v petek zvečer prvič ni vodil križevega pota v rimskem Koloseju, sodeluje pa pri ostalih praznovanjih ob največjem krščanskem prazniku.

velikonočna vigilija velikonočna vigilija
Remo Casilli/REUTERS
velikonočna vigilija velikonočna vigilija
Vatican Media/­REUTERS
kolosej kolosej
Remo Casilli/REUTERS

Vesele velikonočne praznike sta zaželela predsednik vlade Robert Golob in predsednica države Nataša Pirc Musar. “Verujočim želim, da bi globoko doživeli vstajenjsko sporočilo, vsem pa, da bi v tem posebnem času, ko se dnevi daljšajo in se narava prebuja, našli energijo in pogum,” je zapisal Robert Golob in napovedal vztrajanje pri reformah.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje