Pazljivo pri obisku gora: “Naj vas spomladanske razmere ne zavedejo”

Slovenija 26. Apr 202412:32 0 komentarjev
sneg v gorah
Foto: PROFIMEDIA

V zadnjih dneh je v visokogorju in sredogorju zapadlo veliko snega, zato je v gorah povečana možnost snežnih plazov. Planince, ki bodo med prvomajskimi prazniki obiskali visokoležeče turistične točke, na Planinski zvezi Slovenije zato opozarjajo, naj jih spomladanske razmere ne zavedejo in naj bodo pri obisku še posebej previdni.

Pri obiskovanju visokogorja še vedno velja tretja stopnja nevarnosti proženja snežnih plazov, zato veljajo vsa priporočila za zimski obisk gora. Visokogorske koče so še zaprte, večina koč v sredogorju in nižje ležeče koče pa v času prvomajskih praznikov odprtih vrat pričakujejo planince, so sporočili iz planinske zveze.

“Pri obiskovanju gora, še posebej visokogorja, veljajo vsa priporočila za zimski obisk gora: izberimo pot, ki smo ji kos tako po znanju kot izkušnjah, potrebujemo zimsko opremo – cepin, dereze in čelado – in znanje uporabe te opreme, klože, pomrznjen sneg in težek južni sneg pa od nas zahtevajo posebno previdnost,” opozarja strokovni sodelavec Planinske zveze Slovenije in gorski reševalec Matjaž Šerkezi.

Kljub pomladanski situaciji niso izključeni plazovi mokrega snega, najbolj nevarno pa je ta čas zapadno kamenje. Če vaša načrtovana pot poteka pod stenami, na planinski zvezi priporočajo, da se v območju sten zadržujete zgodaj zjutraj. Toplejši dnevi utegnejo ljubitelje gora zvabiti tudi na zahtevnejše cilje na nižji nadmorski višini. “Če se odpravite na eno od obljudenih zavarovanih plezalnih poti oziroma ferat, imejte v mislih, da zanjo potrebujete izkušnje. V nasprotnem primeru se nanjo raje podajte skupaj z usposobljenim vodnikom, pri katerem preverite kompetence,” dodaja Šerkezi.

Na planinski zvezi odsvetujejo obisk visokogorij brez čelade, plezalnega pasu in samovarovalnega kompleta. Ravno tako se je treba izogibati gneči, pred obiskom zavarovane plezalne poti pa je treba preveriti, ali izbrana pot zadostuje vsem varnostnim zahtevam, in ni ena izmed tistih domače izdelave.

Pred odhodom v gore ali hribe je treba tudi skrbno načrtovati svojo pot. Izlet je dobro prilagoditi svojim izkušnjam in znanju ter fizičnim sposobnostim. S sabo pa je vedno dobro imeti komplet prve pomoči in predvsem zadostno količino brezalkoholne tekočine. Spomladi je izjemnega pomena tudi zaščita pred močnim pomladnim soncem.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!