PCT pogoj na javnem prevozu: izjeme za študente ne bo

Koronavirus 08. Nov 202119:53 > 19:57 4 komentarji
javni prevoz
Profimedia

Študentje, ki koronavirusa niso preboleli in niso cepljeni, bodo za javni prevoz še naprej potrebovali PCR ali hitri antigenski test. Nadzora nad samotestiranjem ni mogoče zagotoviti, javni prevoz pa sodi med najnevarnejše kraje za prenos okužbe, izhaja iz odgovora vlade na predlog varuha človekovih pravic.

Študentje, ki koronavirusa niso preboleli ali niso cepljeni proti covidu-19, za razliko od učencev in dijakov za uporabo javnega prevoza potrebujejo negativni test. Pri tem pa – tako kot za ostale potnike – ne velja samotestiranje, ki ga izvajajo za vstop na fakultete.

Na težave pri dostopu tako do subvencioniranega šolskega prevoza kot tudi do subvencionirane prehrane je v preteklosti že opozorila Študentska organizacija Slovenije (ŠOS), pa tudi varuh človekovih pravic Peter Svetina. S predlogom se je obrnil na vlado.

Pri odzivu na varuhov predlog se vlada opira na mnenje strokovne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje. Pojasnjuje, da je samotestiranje kot pogoj za udeležbo na fakultetnih dejavnostih ustrezno, saj se posameznik giba v mehurčku, v takem okolju pa je omogočen tudi nadzor nad samotestiranjem. Povečano tveganje za okužbo vidi vlada v tedenskem vračanju študentov v domače okolje.

Javni prevoz sodi med najnevarnejše kraje za prenos okužbe, vlada navaja strokovne študije. Nadzora nad samotestiranjem pa ni mogoče zagotoviti. Zato je za uporabo javnega prevoza treba izpolnjevati PCT pogoj, je vlada odločila na današnji dopisni seji.

“Pogoj PCT je vzpostavljen z namenom zagotavljanja varnega okolja, ker bomo le na ta način družbo lahko ohranili odprto,” so zapisali na vladi. Poudarili so, da je cepljenje brezplačno in da je učinkovita zaščita pred okužbo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje