PCT tudi za obisk maše? Na ministrstvu očitno tavajo v temi

Koronavirus 07. Sep 202115:32 > 15:52 1 komentar
križ
Borut Živulović/ BOBO

Ali verniki v skladu z novim odlokom za udeležbo pri maši potrebujejo izpolnjen pogoj PCT? Za pomoč pri tolmačenju odloka, ki so ga spisali na ministrstvu za zdravje, so na istem ministrstvu zaprosili pravnike.

Vlada je na sobotni dopisni seji sprejela nov odlok, ki določa, da je pogoj PCT (preboleli, cepljeni, testirani) obvezen v številnih dejavnostih. Izpolnjevati ga morajo vse osebe, ki pri delu prihajajo v neposreden stik z drugimi, obvezen pa je tudi za uporabnike teh storitev.

Odlok med drugim določa, da je pogoj PCT obvezen tudi v “dejavnostih verske oziroma duhovne vzgoje in izobraževanja pri kolektivnem uresničevanju verske svobode”.

Z vprašanjem, ali to pomeni, da morajo PCT izpolnjevati tudi verniki, ki se udeležijo maše, smo se obrnili na ministrstvo za zdravje.

Na ministrstvu (še) ne vedo, kaj pomeni napisano v odloku

Na ministrstvu na naša vprašanja za zdaj še niso odgovorili, so nam pa v pogovoru pojasnili, da so to vprašanje posredovali pravni službi. Kot kaže, tudi na ministrstvu za zdravje tavajo v temi pri razumevanju odloka, ki so ga spisali sami in ga je potrdila vlada.

Ministrstvo za zdravje
Denis Sadiković/N1

Z enakim vprašanjem smo se obrnili tudi na Cerkev. Kot nam je povedal Tadej Strehovec, generalni tajnik in tiskovni predstavnik Slovenske škofovske konference (SŠK), odlok še preučujejo in pripravljajo navodila. Tudi duhovniki, s katerimi smo govorili, so povedali, da navodil še niso dobili.

K zdravniku, v gostilno in frizerju le s pogojem PCT

Odkar je minister za zdravje Janez Poklukar v soboto predstavil novosti, ki jih predvideva odlok, so se v javnosti pojavila številna vprašanja. Največ zmede so sprožile spremembe, ki predvidevajo izpolnjevanje pogoja PCT pri gostincih in frizerjih.

Kot smo poročali na N1, morajo pogoj PCT po novem med drugim izpolnjevati gostje na terasah lokalov ter stranke v frizerskih in kozmetičnih salonih.

Na družbenih omrežjih pa so ljudje razburjeni predvsem zaradi obveznega PCT v zdravstvu. To pomeni, da gredo lahko k zdravniku, če ne gre za nujni primer in življenje ni ogroženo, le osebe, ki so cepljene, testirane ali so covid-19 že prebolele. Izpolnjevanje pogoja PCT tako na primer že preverjajo na hematološki kliniki v ljubljanskem kliničnem centru. Pacienti brez potrdila dobijo nov termin za obisk, so nam potrdili na kliniki.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje