Pediatre skrbi porast ošpic: “Proticepilstvo ena največjih groženj zdravju”

Slovenija 24. Apr 202411:17 4 komentarji
otroška paraliza
Profimedia

Slovenski pediatri in šolski zdravniki so ob začetku svetovnega tedna cepljenja izrazili zaskrbljenost, ker so se zaradi upada deleža cepljenih otrok in mladostnikov tudi v Sloveniji začele spet pojavljati ošpice in v večji meri tudi oslovski kašelj. To je po njihovih navedbah znova resno ogrozilo zdravje in življenje necepljenih oseb.

Letos je Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) do 13. marca prejel 381 prijav primerov oslovskega kašlja. To je več kot trikrat toliko kot v celotnem lanskem letu, ko je bilo skupaj prijavljenih 125 primerov. 10 otrok je zaradi oslovskega kašlja potrebovalo hospitalizacijo, v bolnišnici pa se je zdravil tudi en odrasli, smo poročali marca. Bolezen je lahko za majhne otroke smrtonosna, v Srbiji so letos umrli štirje otroci.

Pediatri in šolski zdravniki so v poslanici ob začetku svetovnega tedna cepljenja zapisali še: “Prav tako pa nas žalosti, da je v nekaterih delih Slovenije deklicam in dečkom v šestih razredih še v veliki meri odtegnjena možnost brezplačnega cepljenja proti HPV in s tem zaščita pred raki.”

“Letno v Sloveniji odkrijejo med 1.500 do 2.000 hujših predrakavih sprememb in od 100 do 120 primerov raka na materničnem vratu. Za posledicami raka umre 40 do 50 žensk letno,” je ob mednarodnem dnevu ozaveščanja o HPV povedala ginekologinja Tinkara Srnovršnik. Ženske, ki se udeležujejo presejalnih programov, imajo kar 80 odstotkov manjšo verjetnost, da zbolijo za rakom materničnega vratu, tiste, ki so cepljene, pa celo do 90-odstotno, obenem pa 85 odstotkov manjšo verjetnost, da jih doletijo hujše predrakave spremembe, so pojasnili v ZD Ljubljana. Izpostavila je, da tveganje za okužbo lahko zmanjšamo tudi z upoštevanjem principa varne in zdrave spolnosti.

Kašelj
Foto: PROFIMEDIA

Po navedbah pediatrov in šolskih zdravnikov danes več pomembnih dogajanj v družbi predstavlja svetovno grožnjo cepljenju kot najbolj varnemu in najbolj učinkovitemu javnozdravstvenemu ukrepu za zaščito zdravja in življenja otrok in mladostnikov. Na eni strani so to krizne razmere, ki jih povzročajo vojne, naravne katastrofe in klimatske grožnje s posledičnimi tokovi migracij, na drugi strani pa v razvitih državah vznikajo proticepilska gibanja, ki prav tako predstavljajo eno najpomembnejših groženj zdravju človeštva, so opozorili.

Poslanico so spisali, da bi se staršem in mladim zahvalili za zaupanje, ki jo izkazujejo pediatrom in šolskim zdravnikom. “To zaupanje nam predstavlja dodatno obvezo za neprestano poglabljanje našega znanja in veščin na področju zdravljenja in preprečevanja bolezni otrok in mladostnikov. Pri tem se še posebej močno zavedamo pomena cepljenja,” so še zapisali.

Z evropskim in svetovnim tednom cepljenja, ki potekata v teh dneh, obeležujemo tudi 50 let od vzpostavitve razširjenega programa cepljenja, ki je omogočil cepljenje proti šestim otroškim boleznim – tuberkulozi, davici, tetanusu, oslovskemu kašlju, otroški paralizi in ošpicam, so sporočili z Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Evropski teden cepljenja se je začel v nedeljo in bo potekal do sobote, svetovni teden cepljenja pa se je začel danes in bo potekal do konca aprila.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje