Petletnik se je v bližini Narodnega muzeja Metelkova zbodel z uporabljeno iglo

Slovenija 15. Jun 202213:03 > 16. Jun 2022 11:01 0 komentarjev
Narodni muzej
BOBO

V bližini igral na dvorišču Narodnega muzeja Metelkova se je petletnik zbodel z odvrženo uporabljeno narkomansko iglo. Z urgence so otroka napotili na infekcijsko kliniko – čeprav je tveganje za okužbo zelo majhno, bodo otroka spremljali in mu večkrat odvzeli kri.

Kot je oče petletnika, ki se je zbodel z uporabljeno iglo, povedal za N1, se je ta nesrečni dogodek odvil v torek popoldan pri igralih v bližini Slovenskega etnografskega in narodnega muzeja. Tja s sinovoma, starima 5 in 2 leti in pol, Matej zahaja večkrat, saj se tam rada igrata.

“Starejšega sina sem zadnje mesece nenehno opozarjal, naj ne pobira stvari, ki so na tleh, ker je lahko nevarno. A trenutno je v tej fazi, ko ga vse izjemno zanima in je impulziven ter vesel, ko kaj najde,” je pripovedoval oče.

Ko je v torek petletnik nabiral ptičja peresa v bližini igral, je našel uporabljeno iglo, in preden je lahko njegov oče karkoli naredil, se je z njo že zbodel. Igla je bila zvita in je štrlela navzgor, je opisal sogovornik. Injekcijo je oče postavil na bližnji koš za odpadke, nato pa je otroka odpeljal domov, kjer je petletniku takoj razkužil prst in roke.

Otroka so odpeljali na urgenco, tam so ga napotili na infekcijsko kliniko. Ocenili so tveganje, mu odvzeli kri in podali nadaljnje napotke. Tako se mora na odvzem krvi vrniti čez en mesec, tri mesece in čez pol leta. “Zdravniki pravijo, da je tveganje zelo nizko, vendar bo čas pokazal, ali se je s čim okužil,” je še povedal oče. Igle, ki jo je položil na koš za odpadke, naslednji dan ni bilo več tam. “Upam, da ta primer vsaj nekoga malo zgane, da se takšna situacija ne bi več zgodila,” je še dejal sogovornik.

Policija o dogodku ni bila obveščena, v stik smo stopili tudi z muzejem, v bližini katerega se je to zgodilo. “O dogodku, da se je otrok zabodel z iglo, nismo bili obveščeni,” so za N1 pojasnili v Slovenskem etnografskem muzeju. Dodali so, da so seznanjeni s težavo, da se na celotnem območju Metelkove zadržujejo uporabniki drog, in tudi s tem, da se občasno tam najdejo odvržene igle.

“Muzejsko ploščad Metelkova ima v upravljanju več institucij (SEM, NMS, Slovenska kinoteka, +MSUM, JAK in ministrstvo za kulturo). SEM skrbi in vzdržuje prostor v svoji okolici z rednim dnevnim čiščenjem. Žal na to, kaj se dogaja po zaprtju muzeja, ne moremo vplivati, saj gre za odprt in javen prostor,” so še poudarili.

Tudi v društvu Stigma, ki se ukvarja z zmanjševanjem škode zaradi drog, s tem primerom niso seznanjeni, se pa zavedajo problema uporabe drog na javnih površinah. “Mnogi uporabniki in uporabnice prepovedanih drog so brezdomni, zato droge uporabljajo na javnih površinah in nekateri žal pustijo ves material na mestu, kjer so drogo uporabili,” pojasnjujejo problem v Stigmi. Kot dodajajo, imajo na društvu večje fiksne in manjše kontejnerje za osebno uporabo, kamor lahko uporabniki drog odvržejo uporabljene igle. Že leta pa si društvo prizadeva, da bi v Ljubljani odprli varno sobo za uporabo drog, vendar so, kot pravijo, glede tega še vedno na začetku.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!