Pilot nad Slovenijo opazil močne luči: “Imam nekoliko nenavadno vprašanje”

Slovenija 31. Jul 202310:37 > 12:09 2 komentarja
Letališče na Brniku
BOBO

Med letom nad Slovenijo je pilot zagledal nenavadne luči. Pri kontroli zračnega prometa je preveril, ali gre za vojaško letalo. Kontrolor mu je odvrnil, da ni, tako pa pravzaprav ni znano, kaj je videl pilot.

Pilot je med sobotnim letom nad Slovenijo zagledal neobičajne luči, zato je pri kontroli zračnega prometa preveril, ali gre morda za vojaško letalo. Vendar ni šlo za vojaško letalo, poroča 24ur.com, in tako ni znano, kaj je pravzaprav videl pilot.

Po poročanju portala naj bi šlo za pilota letalske družbe TUI Airways, ki je v soboto ob 15.45 vzletelo z letališča East Midlands v Veliki Britaniji in ob 21.12 pristalo na otoku Rodos v Grčiji.

Med potjo čez Slovenijo je pilot poklical kontrolo zračnega letenja: “Imam nekoliko nenavadno vprašanje, ampak ali v smeri urinega kazalca ena do dve, na razdalji približno 40 ali 50 milj, leti kakšno vojaško letalo?” Kontrolor mu je odgovoril, da ni poročil o vojaškem prometu. Nato pa je pilot opisal, da proti njim sveti močna luč, ki je tik pred klicem kontroli izginila in nato začela utripati. “Po tem je skakala naokoli po nebu in znova začela neprekinjeno svetiti,” je še dodal pilot.

Gospodarstveniki želijo ustanoviti novega državnega letalskega prevoznika
Srdjan Živulović/BOBO

Dogodek je za 24ur.com potrdila kontrola zračnega prometa Slovenije. “Noben drug zrakoplov ni poročal o tem. Prav tako naši radarji niso zaznali nobenega zrakoplova v tej smeri in sporočeni višini,” so zapisali in dodali, da zaključka v zvezi z dogodkom ne morejo narediti. Kontrola zračnega prometa nima postopkov za primere, če objekt ni viden na radarskem zaslonu.

O NLP razpravljal tudi ameriški kongres

Pogovor med pilotom in kontrolorjem je še posebej nenavaden zaradi zadnjih dogodkov. Pred enim mesecem je namreč ameriška vlada objavila razvpito poročilo o “neidentificiranih nebesnih fenomenih”. Obveščevalci v poročilu niso ponudili dejanskega odgovora na to, kaj v resnici stoji za več kot 140 nenavadnimi nebesnimi pojavi, ki so jih zaznali v zadnjih dveh desetletjih, piše 24ur.com. Nikakršnega dokaza namreč ni, da bi lahko za njimi stala tajna napredna tehnologija držav, kot sta Kitajska in Rusija, ali morda celo zunajzemeljska bitja, a po drugi strani vsega tega tudi ni mogoče izključiti, so zapisali avtorji poročila, sodelavci Pentagona in tajnih obveščevalnih služb.

Minuli teden pa je o neidentificiranih letečih predmetih (NLP) razpravljal tudi predstavniški dom ameriškega kongresa. Na vprašanja zakonodajalcev so odgovarjali trije nekdanji pripadniki ameriške vojske: nekdanji obveščevalni uradnik ameriških letalskih sil David Grusch, nekdanji poveljnik ameriške mornarice David Fravor in nekdanji mornariški pilot Ryan Graves.

Graves je povedal, da opažanja NLP niso redka, a se o njih premalo poroča. Trdi, da deli vlade vedo o NLP več, kot dajo vedeti. Grusch je med zaslišanjem rekel, da je bil med službovanjem v vojski seznanjen z “več desetletij trajajočim programom iskanja in povratnega inženiringa za nesreče NLP”. Fravor pa je opisal svoje srečanje z NLP. Rekel je, da je njegova ekipa na radarju zaznala “belo vodo” kljub jasnemu nebu in mirnemu morju. Opisal ga je kot “majhen bel predmet”, ki se je “zelo naglo premikal nad vodo”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje