Zaradi podražitve vrtcev v Piranu napovedali protest, a nanj ni prišel nihče

Slovenija 28. Feb 202315:07 > 19:33 5 komentarjev

Piranski mestni svet je sprejel sklep o določitvi cen v javnih vrtcih, ki bodo od 20 do 31 odstotkov višje kot doslej. Pred začetkom seje so nekateri starši napovedali protestni shod, a nanj ni prišel nihče. Župan Pirana Andrej Korenika je pred sejo dejal, da organizatorji protesta manipulirajo s številkami in da se vrtci v resnici ne dražijo za 60 odstotkov. "Če bi s protesti lahko nižali cene energije in hrane, bi se jih udeležil tudi sam," je dejal.

Ob začetku seje piranskega mestnega sveta, na kateri so obravnavali podražitev vrtce, naj bi potekal protest staršev. A v parku Sonce v Luciji ob 16. uri, ko je bil shod napovedan, ni bilo nikogar, razen predstavnikov medijev.

Še pred tem se je na napoved protesta in podražitev vrtcev odzval piranski župan Andrej Korenika. Za N1 je povedal, da protesti nikoli niso dobrodošli. “Če bi s protesti lahko nižali cene energije in hrane, bi se jih udeležil tudi sam. Zavedamo se, da podražitev cen ni dobrodošla, še posebej zdaj v času draginje. Vendar svoj del nosi tudi občina,” je dodal.

Piranski župan meni, da organizatorji protesta manipulirajo s podatki o višini podražitve. “Ne govorimo o 60-odstotni podražitvi,” je rekel. Pojasnil je, da so se cene dejansko povišale za 60 odstotkov, a bo občina pokrila 82 odstotkov te podražitve. Piranska občina letno za vrtce nameni 4,2 milijona evrov.

Piranski občinski svet je na seji kasneje sprejel sklep o določitvi cen v javnih vrtcih, ki bodo od 20 do 31 odstotkov višje kot doslej.

V Piranu se vrtci niso podražili od leta 2015, je navedel župan. “Gre za realno podražitev, to je realna cena, izračunana na podlagi zakonodaje,” je rekel. Staršem so ponudili določene popuste, uskladili pa so se tudi z Izolo in Koprom, da imajo vse istrske občine enako ceno vrtca. “Da smo to dosegli, je moral Piran dati dodatne popuste,” je povedal župan. Na občini računajo tudi na pomoč države pri obvladovanju povišanja cen zaradi povišanja plač.

Štiri vrtce v Piranu, ki imajo 10 enot, obiskuje dobrih 600 otrok.

Starši, ki so napovedali protestni shod, se zaradi podražitve vrtca niso oglasili pri županu. Korenika je za N1 dejal, da bi se želel z njimi sestati, a danes, ker so imeli sejo mestnega sveta, na shod ni mogel.

protest proti podražitvi vrtcev
N1

Podražitev tudi v Velenju

Vrtec se bo, kot kaže, podražil tudi v Velenju. Tamkajšnji svetniki so namreč sprejeli odlok o 16,45-odstotni podražitvi programov v Vrtcu Velenje. Dnevni program 1. starostnega obdobja bo tako stal 613 evrov, v kombiniranem oddelku in oddelku tri oz. štiriletnih otrok 479 evrov, cena dnevnega programa 2. starostnega obdobja znaša 455 evrov, v razvojnem oddelku pa 1.110 evrov.

Za podražitev so se odločili zaradi sprejetja dogovora o ukrepih na področju plač in drugih stroškov dela v javnem sektorju za leti 2022 in 2023 ter dogovora o dvigu plač pomočnic vzgojiteljic za štiri plačne razrede. Za starše otrok, vključenih v Vrtec Velenje, ki jim razliko do polne ekonomske cene krije velenjska občina in se njihovo plačilo ne financira iz državnega proračuna, pa predstavljajo nove cene v povprečju podražitev za 30,74 odstotka.

Vrtec Velenje je eden največjih slovenskih vrtcev, saj je konec junija lani štel kar 1.508 vključenih otrok na 17 lokacijah.

Sviz poziva k takojšnjemu reševanju pomanjkanja osebja v vrtcih in šolah

Skoraj 320 sindikalnih zaupnikov, ki zastopajo skupno 20.349 članov Sviza, zaposlenih v osnovnih in glasbenih šolah ter zavodih za izobraževanje odraslih, poziva vlado in ministrstvo za vzgojo in izobraževanje, naj začneta takoj reševati vse večji primanjkljaj osebja v vzgojno-izobraževalnem sistemu, od vrtca do univerze, so sporočili s Sviza.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentarji (5)

Prikaži vse komentarje