Pred odločanjem o cunamiju podražitev ostro Golobovo sporočilo županu Maribora

Gospodarstvo 10. Mar 202314:36 6 komentarjev

Maribor je tik pred odločanjem o valu podražitev, ki jih predlaga župan Saša Arsenovič, a bližje, kot je to odločanje, bolj se politične razmere v mestu bližajo eskalaciji. Bolj ali manj je že jasno, da koalicije v Mariboru ne bo. "Delovanje mestnih oblasti v Mariboru ni v skladu s predvolilnimi obljubami, še manj pa z našimi vrednotami," je bil namreč danes oster celo premier in predsednik vladajoče stranke Robert Golob, prav Svoboda pa je bila potencialna Arsenovičeva koalicijska partnerica. Ali to že pomeni, da tudi številnih podražitev v mestu ne bo?

Predsednik vlade in vladajoče stranke Robert Golob, ki je po seji izvršilnega odbora Svobode sporočil, da bo stranka svojim ljubljanskim mestnikom svetnikom, ki so podprli izplačilo nagrade direktorici Zdravstvenega doma Ljubljana Antoniji Poplas Susič, izrekla opomin, je obenem poslal ostro sporočilo tudi mariborskemu županu Saši Arsenoviču. 

Po lanskih lokalnih volitvah, na katerih je Arsenovič dobil drugi zaporedni županski mandat, je bilo videti, da se v Mariboru obeta mestna koalicija Arsenovičeve liste in Gibanja Svoboda, vendar so se odnosi med njimi v zadnjem času izjemno zaostrili.

Ne le, da koalicije še ni, vse bolj jasno postaja, da je tudi ne bo.

Golob je namreč po seji izvršilnega odbora stranke dejal: “Obravnavali smo tudi razmere v Mestni občini Maribor in ugotovili, da delovanje mestnih oblasti ne ustreza vrednotam Gibanja Svoboda. Od lokalnega odbora stranke zato pričakujemo, da se najkasneje do torka opredeli, kako bo sodelovalo z aktualnimi mestnimi oblastmi. A kar se stranke tiče, je naše stališče jasno: sedanje delovanje mestnih oblasti v Mariboru ni v skladu s predvolilnimi obljubami, še manj pa z našimi vrednotami.”

Robert Golob in Saša Arsenovič
Miloš Vujinović/BOBO (Premier Golob med lanskim obiskom Maribora)

Po informacijah N1 Svoboda Arsenoviču očita predvsem “vzemi ali pusti” način delovanja. Na vprašanje, ali drži, da Svoboda za vstop v Arsenovičevo koalicijo zahteva tudi najmanj šest vodilnih pozicij v občinskih podjetjih, v stranki neuradno pojasnjujejo, da koalicijska pogajanja, ki so sodeč po Golobovih besedah sicer že propadla, do kadrovskih vprašanj niso niti še prišla.

Še najbolj so se do tega trenutka strasti med Arsenovičem in Svobodo razvnele na zadnji seji mestnega sveta, ko so svetniki Svobode glasovali celo proti predlogu proračuna za leti 2023 in 2024. Očitali so, da je 192-milijonski proračun za letošnje leto “prenapihnjen” in da bo 27 milijonov evrov dodatnega zadolževanja, kolikor ga je letos predvidenega, kreditni potencial občine izničilo za naslednjih nekaj let.

Predlog proračuna je bil v prvem branju nato sicer sprejet, ampak s pomočjo opozicije oziroma zato, ker so svetniki Franca Kanglerja sejo obstruirali, svetniki SDS pa so se glasovanja vzdržali.

Toda prihodnji četrtek mariborske mestne svetnike čaka še eno zelo pomembno odločanje. Arsenovič namreč predlaga pravi cunami podražitev in trdi, da so potrebne zato, ker država občinam namenja premalo denarja, stroški pa naraščajo.

“Ni problem v izvajanju projektov, pač pa v tem, da nam država daje bistveno premalo denarja in ta razkorak še naprej raste. Samo v času mojega mandata je zrasel z 19 na skoraj 30 milijonov evrov. Pri vsem znanju, ki ga imamo skupaj s sodelavci, ter nekaj prihranki, je to kaplja v morje, država pa tega noče videti in nam ne da,” pravi Arsenovič in zdaj predlaga, da bi se povratna vozovnica za vožnjo s krožno kabinsko žičnico na Mariborsko Pohorje podražila za 232 odstotkov, vrtci za 38 odstotkov, dražji bi bil tudi mestni avtobusni prevoz, pa čiščenja odpadnih voda, turistična taksa bi se tudi povišala, parkirnino pa bi bilo po njegovem predlogu po novem treba plačevati tudi ob sobotah do 13. ure.

Tik pred sejo mestnega sveta o podražitvah je sicer sklicana tudi skupščina mariborske Snage. Ta je pomembna zato, ker bo pokazala, ali bo skušalo vodstvo mariborske občine vroče politične razmere v mestu umiriti ali pa jih bo zaostrilo na vseh frontah. Namreč ni skrivnost, da bi vodstvo mariborske občine rado zamenjalo nadzornike Snage, med katerimi pa je tudi mestni svetnik Svobode Milan Lukič.

A če v četrtek Svoboda ne bo podprla Arsenovičevega predloga podražitev, in kaže, da ga ne bo, je zelo malo možnosti, da bi bile potrjene. To pa bi bi Arsenoviču povzročilo nov glavobol, saj se mu v tem primeru proračun izide le stežka.

Prav tako bo brez koalicije vodenje mariborske občine za Arsenoviča bistveno težji zalogaj, kot bi bil sicer.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje